top of page

Τοποθέτηση σχετικά με το Σ/Ν Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: "Αγροτικοί συνεταιρισμοί, μορφές συλλογικής οργάνωσης του αγροτικού χώρου και άλλες διατάξεις"

21 Απριλίου 2016

Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας κ. Χρυσούλα – Κατσαβριά Σιωροπούλου τοποθετήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής σχετικά με το Σ/Ν Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: "Αγροτικοί συνεταιρισμοί, μορφές συλλογικής οργάνωσης του αγροτικού χώρου και άλλες διατάξεις" και εξέδωσε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου.

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Η συλλογικότητα στη συνεταιριστική και συνεργατική της μορφή εκτός από αξία είναι και εργαλείο. Ίσως το πιο ισχυρό εργαλείο για την ανάπτυξη, τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη.»

Η κ. Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας, τοποθετήθηκε στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Η κ. Κατσαβριά ανέδειξε τις ευθύνες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ για την κατάρρευση των συνεταιρισμών και προσδιόρισε ως κύρια αιτία την απουσία οποιουδήποτε ελέγχου, μετά και από το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας - καθώς η Τράπεζα αυτή ασκούσε κάποιους ελέγχους. Επίσης, κατηγόρησε τα κόμματα της διαπλοκής καθώς η αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο, φανερώνει  το φόβο τους για την αποκάλυψη των πραγματικών τους προθέσεων, την απώλεια των ερεισμάτων τους στον αγροτικό χώρο και την ανακατανομή ισχύος από τους μεσάζοντες υπέρ των ίδιων των αγροτών.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαιρέτισε τη δυνατότητα ίδρυσης γυναικείων συνεταιρισμών καθώς για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα ενδυνάμωσης του οικονομικού ρόλου της αγρότισσας και της ενίσχυσης του οικογενειακού αγροτικού εισοδήματος.

Η κ. Κατσαβριά υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο διέπεται και διαπνέεται από τις διαχρονικές αξίες και αρχές της συλλογικότητας έτσι όπως αυτές αποτυπώνονται στη διακήρυξη της ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ, η οποία αποτελεί μια ένωση από κάθε γωνιά της γης, από διαφορετικές κουλτούρες και πολιτικά συστήματα και επιμένει να φωτίζει το δρόμο για το μέλλον των αγροτών. Παρέθεσε μάλιστα τις 7 συνεταιριστικές αρχές οι οποίες αποτελούν τις κατευθυντήριες γραμμές με τις οποίες οι συνεταιρισμοί θέτουν σε εφαρμογή τις αξίες τους, δηλαδή την  Εθελοντική και Ελεύθερη Συμμετοχή, την Δημοκρατική Διοίκηση εκ μέρους των Μελών, την Οικονομική Συμμετοχή των Μελών, την Αυτονομία και Ανεξαρτησία, την Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Πληροφόρηση, τη Συνεργασία μεταξύ Συνεταιρισμών και το Ενδιαφέρον για την Κοινότητα.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ως ιδεοληπτικές τις αναφορές ότι τάχα το νομοσχέδιο  είναι ένα εργαλείο οικοδόμησης ενός κρατικοκοδίαιτου και αυταρχικού μοντέλου, όπως διατείνεται η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ  ή  ότι αποτελεί όργανο για την παράδοση του αγροτικού τομέα στις καπιταλιστικές δυνάμεις της αγοράς όπως ισχυρίζεται το ΚΚΕ. «Δεν γίνεται να ισχύουν ταυτόχρονα αυτά που μας καταλογίζονται από τάχα δεξιά ή αριστερά. Δεν γίνεται να αναπαράγεται η καρικατούρα μιας αντιπαράθεσης που μας οδήγησε κάποτε στα πράσινα και τα γαλάζια καφενεία», τόνισε με έμφαση.

Η κ. Κατσαβριά κλείνοντας την τοποθέτησή της, σημείωσε ότι «η προοπτική του ακραίου ανταγωνισμού και της παγκοσμιοποίησης που συνθλίβει τους λαούς στις μυλόπετρες της ασυδοσίας, απαιτεί ένα νέο όραμα – μια νέα έμπνευση»Αναφέρθηκε στο πετυχημένο παράδειγμα του Αγροτικού Συνεταιρισμού  Πετρίνας από τη Λακωνία, που ιδρύθηκε το 1907 και εξακολουθεί να λειτουργεί αποτελεσματικά ανελλιπώς μέχρι σήμερα.  Τέλος, παρότρυνε τους αγρότες να αντλήσουν έμπνευση από τον Μαρίνο Αντύπα, τον οποίο δολοφόνησε ο Κυριακός- επίσης το 1907,  και τους κάλεσε σε ένα νέο αναίμακτο, συμβολικό Κιλελέρ αυτή τη φορά.

Τελευταία Νέα
bottom of page