top of page

“Ευπρόσδεκτη η δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σ.Νιάρχος για υποδομές στην Υγεία

20 Σεπτεμβρίου 2018

Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας κ. Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, τοποθετήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής σχετικά με το Σ/Ν του Υπουργείου Υγείας: "Κύρωση της Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος "Κοινωφελές Ίδρυμα Σ. Νιάρχος" και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας"​ και εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

“Ευπρόσδεκτη η δωρεά του «Κοινωφελούς Ιδρύματος Σ. Νιάρχος» για υποδομές στην υγεία. Δεν περιμέναμε και ούτε επιδιώκουμε να καλύψουμε τις κοινωνικές ανάγκες με φιλανθρωπία αλλά με συγκροτημένη και σχεδιασμένη κοινωνική πολιτική”

“Η ελεύθερη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, είναι η πιο ισχυρή, η πιο εμβληματική απόδειξη του γεγονότος ότι η χώρα γυρίζει σελίδα”

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας κ. Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου, τοποθετήθηκε στη Βουλή επί του νομοσχεδίου με το οποίο κυρώθηκε η Σύμβαση του δημοσίου με το «Κοινωφελές Ίδρυμα Σ. Νιάρχος» και αφορά στη δωρεά, από το ίδρυμα, υποδομών υγείας αξίας περίπου 250 εκατ. €. Στο ίδιο νομοσχέδιο κατατέθηκε και ψηφίστηκε η τροπολογία του Υπ. Εργασίας, με την οποία απελευθερώνεται και αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.

Το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης της κ. Κατσαβριά, έχει ως ακολούθως:

“Είναι γεγονός ότι με την κύρωση της παρούσας Σύμβασης Δωρεάς ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και το «Κοινωφελές Ίδρυμα Σ. Νιάρχος», επιτυγχάνεται η ενίσχυση και αναβάθμιση του συστήματος υγείας στην πατρίδα μας.

Οι ρυθμίσεις και οι διαδικαστικές προβλέψεις που συζητούμε, εξασφαλίζουν την υλοποίηση αυτής της δωρεάς του Ιδρύματος, με νομιμότητα, διαφάνεια, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.

Εκείνο που θεωρώ σημαντικό να υπογραμμιστεί, είναι η επιλογή του «Κοινωφελούς Ιδρύματος Σ. Νιάρχος» να συμβάλει, σε κοινωνικό επίπεδο, με τα συγκεκριμένα έργα που αφορούν στον ευαίσθητο τομέα της υγείας των Ελλήνων πολιτών. Πρόκειται για μια αξιέπαινη επιλογή η οποία έρχεται να προστεθεί σε άλλες επιτυχημένες πρωτοβουλίες, όπως αυτή του Κέντρου Πολιτισμού στο Φάληρο, που ήδη λειτουργεί και κοσμεί την πρωτεύουσά μας.

Πιο σημαντικό όμως είναι, το γεγονός ότι το ‘Ίδρυμα αποδίδει αυτά τα έργα στην κοινωνία δια μέσου της Πολιτείας, πράγμα που σημαίνει ότι ένας ιδιωτικός φορέας έμπρακτα αναγνωρίζει το δημόσιο, ως τον φορέα ευθύνης για την άσκηση πολιτικών που αφορούν στο κοινωνικό σύνολο. Και εδώ δεν χωρά αμφιβολία ότι η υγεία, ο πολιτισμός ή η παιδεία, δεν είναι αγοραία προϊόντα στα οποία μπορεί να έχει πρόσβαση μόνον ο πολίτης που μπορεί να πληρώσει. Αντίθετα, είναι καθολικό  κοινωνικό δικαίωμα και χρέος της Πολιτείας να το διασφαλίζει και να παρέχει πλήρως όλες τις ανάλογες υπηρεσίες, σε όλους τους πολίτες και χωρίς καμία διάκριση.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ασφαλώς και είναι ευπρόσδεκτη η κοινωνική συνεισφορά του Ιδρύματος και μάλιστα για την ενίσχυση των δομών υγείας, οι οποίες δεινοπάθησαν στα χρόνια της κρίσης και της χρεοκοπίας. Αλλά στο σημείο αυτό, θέλω να υπογραμμίσω ότι παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή μας, τα τελευταία χρόνια δίνουμε σκληρές μάχες και στο χώρο της υγείας. Είναι μάχες που τις κερδίζουμε καθημερινά: με μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές, με αύξηση των δαπανών, με διαφάνεια και πάταξη των φαινομένων διαφθοράς, που δυστυχώς ήταν πολλά, πάρα πολλά, και ειδικά στην υγεία. Δεν περιμέναμε και ούτε επιδιώκουμε να καλύψουμε τις κοινωνικές ανάγκες με φιλανθρωπία αλλά με συγκροτημένη και σχεδιασμένη κοινωνική πολιτική. Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτή η δωρεά έρχεται σε μια καλή στιγμή καθώς η χώρα γυρίζει σελίδα, βαδίζοντας πλέον με σιγουριά στο δρόμο της δίκαιης ανάπτυξης, της ανάκτησης των δικαιωμάτων και της ολοκλήρωσης του Κοινωνικού Κράτους.

Η πιο ισχυρή, η πιο εμβληματική απόδειξη του γεγονότος ότι η χώρα γυρίζει σελίδα, είναι η τροπολογία που κατέθεσε σήμερα η υπουργός Εργασίας και αφορά στη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Η χώρα επανέρχεται με ταχείς ρυθμούς, σε αυτό που λέμε κανονικότητα. Τα μνημόνια τελείωσαν χάρη στις θυσίες των εργαζομένων, της κοινωνίας των πολλών. Οι συνθήκες βελτιώνονται και ήρθε η ώρα να αποκαταστήσουμε τις απώλειες που υπέστησαν οι εργαζόμενοι, εξαιτίας της χρεοκοπίας που προκάλεσε η κλεπτοκρατία και το παλιό πολιτικό σύστημα, το ΠΑΣΟΚ, με όποιο όνομα και ΑΦΜ, μαζί με τη Ν.Δ.

Ο βάρβαρος νεοφιλευθερισμός, ο εργασιακός μεσαίωνας, η φτώχια, η ανεργία και η κοινωνική αναλγησία είναι η συνταγή που δοκιμάσαμε και επιχειρούν να επαναφέρουν με το μανδύα «της αλήθειας» τα μεγάλα συμφέροντα και το παλιό πολιτικό σύστημα. Δεν μας αξίζει αυτή η «αλήθεια». Ο  λαός δεν τη θέλει και δεν παραπλανάται.

Πρώτιστη προτεραιότητά μας είναι η πλήρης απασχόληση, η δίκαιη διανομή των εισοδημάτων και η δίκαιη κατανομή των βαρών. Αυτό είναι το μέλλον που διεκδικούν και θα κερδίσουν οι εργαζόμενοι και η νέα γενιά. Είναι ένα μέλλον με αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη και κοινωνική αλληλεγγύη”.

Τελευταία Νέα
bottom of page