top of page

Τα γεγονότα, είναι γεγονότα!

22 Νοεμβρίου 2018

Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας κ. Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, τοποθετήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής σχετικά με το Σ/Ν Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τίτλο: "Μείωση ασφαλιστικών εισφορών και άλλες διατάξεις"​​ και εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χρ. Κατσαβριά: Τα γεγονότα, είναι γεγονότα.!

 

  • Οι συντάξεις δεν περικόπτονται

  • Οι ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται

  • Αμήχανη η αντιπολίτευση μπροστά στην κατάρρευση της μυθοπλασίας της

 

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας κ. Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου, τοποθετήθηκε στη Βουλή επί του νομοσχεδίου που αφορά στη μείωση ασφαλιστικών εισφορών.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της, έχει ως εξής:

 

«Τα πρώτα βήματα της μεταμνημονιακής Ελλάδας έχουν θορυβήσει το παλιό πολιτικό σύστημα και, εκείνο το τμήμα της επιχειρηματικότητας που είχε συνδεθεί μαζί με αυτό. Η ανησυχία τους είναι διάχυτη τόσο, που, κάθε μέρα που περνάει, η χώρα πλημμυρίζει από έναν ορυμαγδό ψευδών ειδήσεων και προσπαθειών αποπροσανατολισμού. Δεν πρόκειται τόσο για την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πετυχαίνει να βγάλει τη χώρα από την κρίση, όταν εκείνοι απέτυχαν παταγωδώς να τη διαχειριστούν. Πρόκειται, κυρίως, για το γεγονός ότι απομακρύνεται δραματικά η προοπτική τους να επανέλθουν στην εξουσία.

Την ίδια ώρα που είναι αναγκαίο να γίνει μια ουσιαστική αντιπαράθεση για το περιεχόμενο της ανάπτυξης, η οποία είναι μια βέβαιη προοπτική, η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης επιδίδονται σε ένα κρεσέντο καταστροφολογίας προκειμένου να ανακόψουν την ορμή της. Όταν αυτό δεν τους βγαίνει από τα πράγματα, τότε ψελλίζουν, μέσα κι έξω από τη χώρα, ότι αυτοί είναι εκείνοι που μπορούν να την προωθήσουν καλλίτερα. Με έναν απίστευτο βερμπαλισμό και με μια εκπληκτική ταχύτητα στην αλλαγή θέσεων, επιχειρούν να δηλητηριάσουν κάθε θετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης και να ενσπείρουν την αμφιβολία και την καχυποψία στον ελληνικό λαό.

Αλλά τα γεγονότα, είναι γεγονότα.

Οι συντάξεις όχι μόνο δεν θα περικοπούν αλλά αντίθετα περίπου 500.000 συνταξιούχοι θα δουν από 1/1/2019 τις συντάξεις τους να αυξάνονται ακριβώς εξαιτίας της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που κάναμε.Και οι εισφορές για κύρια σύνταξη μειώνονται κατά 33% για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, και το καθεστώς των εκπτώσεων στις εισφορές για τους νέους επιστήμονες  βελτιώνεται και μειώνεται στο ελάχιστο η εισφορά για εφάπαξ, και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2017, για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς.

Ο ΕΦΚΑ, με το νόμο Κατρούγκαλου, είναι  πλεονασματικός κατά 1,5, δις. Και μας δίνει το περιθώριο για τη μείωση των εισφορών σε 1.250.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Ποσοστό  88% αυτών των κατηγοριών ήδη από την 1η Ιανουαρίου του 2017, πληρώνουν χαμηλότερες εισφορές  σε σχέση με αυτές που κατέβαλαν πριν τη λειτουργία του ΕΦΚΑ. Αυτή την επιπλέον μείωση  θα αποφασίσουμε με το παρόν νομοσχέδιο. Μια μεταρρύθμιση που για πρώτη φορά συνέδεσε τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες των μη μισθωτών με τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Αναγνωρίζουμε βεβαίως ότι αυτό είναι οδυνηρό για τους καταστροφολόγους, αλλά ποιος ξεχνά ότι αυτοί ήταν  που παρέδωσαν ελλειμματικό το ασφαλιστικό σύστημα και 400.000 απλήρωτες συντάξεις; 

Πιο συγκεκριμένα, το 2016 με το παλαιό καθεστώς, μόλις το 27% των μη μισθωτών πλήρωνε μηνιαία εισφορά μικρότερη των 200€.

Το 2018 με το νέο καθεστώς, το 88% των μη μισθωτών πληρώνει μηνιαία εισφορά μικρότερη των 200€.

 

Με το νομοσχέδιο, 250.000 επιπλέον μη μισθωτοί θα δουν μείωση στις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Η επιπλέον ελάφρυνση το 2019 είναι 230 εκατ. ευρώ και συνολικά πάνω από  700 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2016.

Η συνολική ελάφρυνση για τους μη μισθωτούς από 1/1/2017 έως 31/12/2019 θα ξεπεράσει το  1,7 δις Ευρώ.

Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό, να αναφερθώ ειδικότερα στο άρθρο που αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, κυρίως ως παράδειγμα των ευνοϊκών ρυθμίσεων που εισάγουμε.

Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των αγροτών με ετήσιο εισόδημα άνω των 4.922€, μειώνεται κατά 33,3% , δηλαδή σε 12% από 18% που θα ίσχυε το 2019.

Διατηρείται η ελάχιστη μηνιαία εισφορά των 74€, με βάση τον ισχύοντα κατώτατο μισθό, για εισοδήματα από 4.922€ έως 7.400€.

Για παράδειγμα, αγρότης με ετήσιο εισόδημα 10.022€ θα πλήρωνε το 2019 μηνιαία εισφορά για κύρια σύνταξη 150€, ενώ με την ελάφρυνση θα πληρώνει 100€ (μείωση δηλαδή κατά 33,3%). Άρα θα έχει ετήσιο όφελος 601€. Σε άλλο παράδειγμα, αγρότης με ετήσιο εισόδημα 27.022€ θα πλήρωνε το 2019 μηνιαία εισφορά 405€ για κύρια σύνταξη, ενώ με την ελάφρυνση θα πληρώνει 270€. Επομένως, θα έχει ετήσιο όφελος  1.621€.

Βεβαίως, όλοι οι παραπάνω ασφαλισμένοι  έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν μεγαλύτερα ποσά εισφοράς, εάν επιθυμούν να θεμελιώσουν το δικαίωμα για μεγαλύτερη σύνταξη.

Η Δωρεάν μετακίνηση των ανέργων, η θεσμική θωράκιση του ΣΕΠΕ, η αναδιοργάνωση και ενίσχυση των εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθώς και πολλές άλλες ευνοϊκές ρυθμίσεις, που περιλαμβάνονται στο παρόν σχέδιο νόμου – όπως και σε εκείνα που θα ακολουθήσουν, δεν αποδεικνύουν τίποτε άλλο από το γεγονός ότι έχουμε εισέλθει σε μια μεταβατική αλλά άκρως ενδιαφέρουσα περίοδο, κατά την οποία οι θετικές επιπτώσεις της εξόδου από την επιτροπεία και τα μνημόνια διαδέχονται η μία την άλλη. Ίσως η αντιπολίτευση να είναι οργισμένη ή αμήχανη μπροστά στην κατάρρευση της μυθοπλασίας της.

Δικό της το πρόβλημα και όχι της κοινωνίας των πολλών. Όμως, τίποτε δεν μπορεί να ανακόψει την προσπάθειά μας για ένα καλύτερο αύριο για τον ελληνικό λαό, για τις ανάγκες και τη στήριξή του, για μείωση της ανεργίας, για την πορεία της χώρας προς τη δίκαιη ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση».

Τελευταία Νέα
bottom of page