top of page

8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών

7 Μαρτίου 2017

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας κ. Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου, Σπύρος Λάππας και Βράντζα Παναγιώτα μαζί με την Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας με αφορμή τη παγκόσμια ημέρα της γυναίκας εξέδωσαν το ακόλουθο Δελτίο Τύπου.

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

8 Μαρτίου: ημέρα για να τιμούμε τους αγώνες των γυναικών, να μαθαίνουμε από αυτούς και να σχεδιάζουμε τους αγώνες του σήμερα.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών τιμάμε τους πρώτους αγώνες των εργατριών για μείωση των ωρών εργασίας και καθιέρωση της αρχής της ίσης αμοιβής για άνδρες και γυναίκες. 

Σήμερα, σε συνθήκες παρατεταμένης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, πρέπει οι γυναίκες να σταθούν στην πρώτη σειρά του αγώνα και με αποφασιστικότητα να εμποδίσουν την κατεδάφιση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων που κερδήθηκαν  με αγώνες δεκαετιών. Ακριβώς γι αυτό, η συλλογική κατανόηση της διάστασης του φύλου στις επιπτώσεις της δραματικής κοινωνικής κρίσης, ενδυναμώνει τις γυναίκες, ενδυναμώνει τον καθημερινό αγώνα για επιβίωση, αξιοπρέπεια κι ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους αγώνες των γυναικών, για τα δικαιώματά τους και θεωρεί ότι αυτοί αποτελούν μέρος του αγώνα του λαού για την δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Σε κάθε γωνιά του πλανήτη, οι γυναίκες αγωνίζονται καθημερινά για τα αυτονόητα δικαιώματά τους που ολοένα και περισσότερο αμφισβητούνται. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να σταθούμε δίπλα στις φεμινιστικές διεκδικήσεις για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας ισότητας και ελευθερίας για όλους και όλες.

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει τα ζητήματα των έμφυλων διακρίσεων στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων και της ανεργίας, του κοινωνικού αποκλεισμού (με έμφαση στις μονογονεϊκές οικογένειες), της έμφυλης βίας, της εκπαίδευσης, της οικογένειας.

Γιατί για τον ΣΥΡΙΖΑ οι εξουσιαστικές σχέσεις, οι βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις και οι πολυποίκιλες διακρίσεις που συνδέονται με τα κοινωνικά φύλα, τους άνδρες και τις γυναίκες, συνιστούν σημαντικό δημοκρατικό έλλειμμα.

Μέσα στα πλαίσια αυτά έχει ήδη συσταθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή προκειμένου να ολοκληρωθούν σύντομα οι διαδικασίες για να κυρωθεί η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Σύμβαση Κωνσταντινούπολης). Παράλληλα, έχουν δρομολογηθεί η  ψήφιση του νομοσχεδίου για την ουσιαστική ισότητα και του Ενιαίου Νόμου για τη βία κατά των γυναικών που θα καλύπτει τη βία στην οικογένεια, την εργασία και την κοινωνία. Έτσι θα βελτιωθεί το θεσμικό πλαίσιο και θα εφαρμοστούν αποτελεσματικότερες  πολιτικές για την καταπολέμηση της διακίνησης και εμπορίας γυναικών και ανηλίκων (trafficking) για σεξουαλική ή εργασιακή εκμετάλλευση.  Τέλος, έχουν διασφαλιστεί πόροι για τη συνέχιση της λειτουργίας των υφιστάμενων δομών και υπηρεσιών (Συμβουλευτικών Κέντρων και Ξενώνων φιλοξενίας).

Στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται, οι γυναίκες αισιοδοξούν και συνεχίζουν να αγωνίζονται. Γνωρίζουν ότι η νομοθετική, θεσμική και κοινωνική κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους ήταν πάντοτε αποτέλεσμα μακρόχρονων αγώνων του γυναικείου κινήματος. Στις 8 Μάρτη θα βγουν στο δρόμο. Θα διαδηλώσουν ενάντια στη λιτότητα, την ανεργία, τη φτώχεια, την έμφυλη βία και τις διακρίσεις σε βάρος τους.

Θα δείξουν ξανά το δρόμο για τη νίκη και θα εμπνεύσουν την κοινωνία με τον αγώνα τους για ισότητα, αλληλεγγύη και ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο καλύτερος τρόπος να δώσουμε ένα πραγματικό νόημα σ αυτή την επέτειο και να την τοποθετήσουμε στις πραγματικές της διαστάσεις είναι να  συσπειρωθούμε και να διεκδικήσουμε ένα διαφορετικό μέλλον για τις επόμενες γενιές, με πραγματικές αξίες ισότητας και ελευθερίας.

Ο σεβασμός στην ανθρώπινη φύση και υπόσταση είναι πολιτισμός και  το θεμέλιο για το χτίσιμο μιας πραγματικά υγιούς κοινωνίας, που δεν θα ξεχωρίζει τους ανθρώπους και δεν θα επιτρέπει να αναπτύσσονται φαινόμενα, όπως ο ρατσισμός, η βία και η εκμετάλλευση.

Τελευταία Νέα
bottom of page