top of page

Υπογράφηκε η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για το υδροηλεκτρικό έργο του φράγματος της Μεσοχώρας

2 Αυγούστου 2017

Η κυρία Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, παρεβρέθηκε στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Κ. Σωκράτης Φάμελλος, σχετικά με την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για το υδροηλεκτρικό έργο του φράγματος της Μεσοχώρας και εξέδωσε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Σήμερα Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017, μπήκε επίσημα η υπογραφή της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για το υδροηλεκτρικό έργο του φράγματος της Μεσοχώρας, δίνοντας λύση σε ένα ναρκοθετημένο για πολλά χρόνια έργο. Με την υπογραφή του, ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Σωκράτης Φάμελλος, έκανε πράξη τη δέσμευσή του στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο στη Καρδίτσα.

           

Το έργο συνδέεται άμεσα με την παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και της χώρας, τον ενεργειακό σχεδιασμό και την περιβαλλοντική προστασία και η ολοκλήρωσή του ύστερα από δύο χρόνια περίπου, θα αλλάξει οριστικά προς το καλύτερο την προοπτική ανάπτυξης της περιοχής.

           

Έπειτα από πολλές δεκαετίες αυτό το σημαντικό για τη περιοχή, αλλά και ολόκληρη τη Θεσσαλία έργο ξεμπλοκάρει και παράλληλα γίνονται πράξη οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την επιτάχυνση όλων εκείνων των διαδικασιών ώστε να αξιοποιηθεί το πλούσιο υδάτινο ενεργειακό δυναμικό της με τη χρήση σύγχρονων υποδομών.

           

Στη συνέντευξη τύπου στην οποία παραχωρήθηκε παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων κα. Παναγιώτα Δριτσέλη, κ. Χρήστος Σιμορέλης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας κα. Χρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο Δήμαρχος της Πύλης  κ. Κώστας Μαράβας, ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Μανώλης Παναγιωτάκης και ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΗ ο κ. Γεώργιος Ανδριώτης.

 

Ο κ. Φάμελλος τονίζοντας τα βασικά ζητήματα αυτής της απόφασης αναφέρθηκε αρχικά στο επίμαχο θέμα της εκτροπής του Αχελώου λέγοντας ότι: «το έργο του φράγματος της Μεσοχώρας έχει απεμπλακεί πλήρως τόσο λειτουργικά, όσο και τεχνικά από τα έργα εκτροπής του Αχελώου και καθίσταται αμιγώς υδροηλεκτρικό. Αυτό ικανοποιεί απόλυτα και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας την 26/2014».

 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο κατακλυζόμενο τμήμα του οικισμού: «Αυτό το οποίο εμείς ανακοινώνουμε, είναι ότι στην απόφαση έγκριση περιβαλλοντικών όρων λαμβάνεται υπόψη και ενσωματώνεται η μελέτη διερεύνησης των συνθηκών ευστάθειας της περιοχής της Μεσοχώρας, των επιπτώσεων από την πλήρωση της λεκάνης του φράγματος και την πρόταση μέτρων για τη διασφάλιση έναντι θραύσης και λειτουργίας, ουσιαστικά τη μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που ανέθεσε ο Υπουργός ο κ. Σκουρλέτης στον Αιμίλιο Κωμοδρόμο στον Καθηγητή της Θεσσαλίας. Μια μελέτη που παραγγέλθηκε από τη δική μας Κυβέρνηση για να λύσει ένα μείζον και χρόνιο θέμα του έργου, που είχε να κάνει με την παραμονή ή μη του οικισμού».

 

Όσον αφορά την ανάπτυξη της περιοχής, ο υπουργός τόνισε ότι: «υπάρχει ο όρος να ληφθεί μέριμνα ώστε να αξιοποιηθούν για την περιοχή όλες οι θετικές οικονομικές ωφέλειες αλλά και οι αναπτυξιακές ωφέλειες για την περιοχή του έργου, την άμεση περιοχή τον οικισμό της Μεσοχώρας αλλά και ευρύτερα την περιοχή Μεσοχώρας και Αρματολικού και βέβαια να υπάρχει προτεραιότητα πρόσληψης εργατικού δυναμικού από την περιοχή του έργου. Επίσης προβλέπεται η εκπόνηση ειδικού αναπτυξιακού σχεδίου με ευθύνη του Δήμου και της Περιφέρειας και με χρηματοδότηση από τον φορέα του έργου, το οποίο θα σχεδιάσει ουσιαστικά το νέο περιβάλλον ανάπτυξης της περιοχής με το τεχνητό λιμνιαίο σύστημα το οποίο θα δημιουργηθεί στην περιοχή».

 

O Αναπληρωτής Υπουργός δεσμεύτηκε ότι Φθινόπωρο θα οργανωθεί ημερίδα στη Λάρισα ώστε να συζητηθεί η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη διαχείριση των υδατικών πόρων της Θεσσαλίας και να δοθούν λύσεις σε προβλήματα που ταλαιπωρούν για χρόνια τη συγκεκριμένη περιφέρεια.

Τελευταία Νέα
bottom of page