Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης γίνονται πράξη
12 Ιανουαρίου 2018
Η κυρία Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, παραβρέθηκε στην ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Λεοντάρι με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλη Κόκκαλη και εξέδωσε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ξανά στο Λεοντάρι για τα αντιπλημμυρικά.
Χρυσούλα Κατσαβριά: «Το κλειδί για την αγροτική ανάπτυξη βρίσκεται στα συλλογικά και συνεργατικά σχήματα των αγροτών».
Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή αγροτών πραγματοποιήθηκε στο Λεοντάρι ενημερωτική συνάντηση με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλη Κόκκαλη και παρουσία της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας κ. Χρυσούλας Κατσαβριά – Σιωροπούλου. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θ. Σκάρλος, ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ κ. Δ. Παπαμιχαήλ, ο προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Βάμβακος κ. Μ. Νταράουζε, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Θεσσαλιώτιδος, αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι φορέων και παραγωγοί της περιοχής.
Ο Υφυπουργός επισκέφθηκε την περιοχή, με αφορμή την επιθεώρηση της πορείας των αντιπλημμυρικών έργων που σχετίζονται με τον καθαρισμό της κοίτης του ποταμού «Κακάρα» και των συνοδών σε αυτή έργων (παραχάντακα). Ενημέρωσε τους παραβρισκόμενους για την πορεία εκτέλεσης των αντιπλημμυρικών έργων που αποτελούν εκπλήρωση της υπόσχεσης που έδωσε στους παραγωγούς της περιοχής, τον Ιούνιο του 2017, όταν μαζί με τη βουλευτή - και παρουσία των ίδιων φορέων –διαπίστωσαν επί τόπου την κατάσταση των πλημμυρισμένων περιοχών.
Διαβεβαίωσε τους παραβρισκόμενους ότι το 2018 θα είναι έτος σχεδιασμού και υλοποίησης μεγάλων εγγειοβελτιωτικών παρεμβάσεων σε επίπεδο Θεσσαλίας, τις οποίες θα εξαγγείλουν τα συναρμόδια υπουργεία την Άνοιξη του 2018. Στη συνέχεια ενημέρωσε για την πορεία του ΠΑΑ και συγκεκριμένα: Για την προκήρυξη του Μέτρου Μείωσης της Νιτρορύπανσης από αγροτική δραστηριότητα, την προκήρυξη του Μέτρου για τα Σχέδια Βελτίωσης, του Μέτρου για την Σύσταση των Ομάδων-Οργανώσεων Παραγωγών και για τους νέους αγρότες καθώς και για την επέκταση του Μέτρου της ρύθμισης των Κόκκινων Δανείων και για τους αγρότες. Τέλος ανακοίνωσε την άρση της αιρεσιμότητας χρήσεως νερού και κατά συνέπεια τη δυνατότητα της ένταξης στα σχέδια βελτίωσης, από το Φεβρουάριο, των συστημάτων με σταγόνα (στάγδην άρδευση).
Η βουλευτής, η οποία κατάγεται από την περιοχή και έχει πλήρη γνώση των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου, καλωσόρισε τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλη Κόκκαλη και τον ευχαρίστησε για την τήρηση της υπόσχεσής του να ολοκληρωθούν άμεσα τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή καθώς και για τη σημαντική ενημέρωση για τα θέματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο.
Τόνισε ότι αυτή η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προσεγγίζουν τους αγρότες με εξαιρετική ευαισθησία, αφουγκράζονται τα προβλήματα και τα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά.
Επισήμανε επίσης, ότι η χώρα μας βρίσκεται για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια κρίσης, λιτότητας και υφεσιακών πολιτικών, σε φάση ανάκαμψης και σε αναπτυξιακή τροχιά.
«Έχουμε βάλει γερά θεμέλια για ένα νέο παραγωγικό πρότυπο, το οποίο, όσον αφορά την αγροτική οικονομία, δημιουργεί τις καλλίτερες προϋποθέσεις για την απασχόληση, το εισόδημα και την ποιότητα ζωής των αγροτών. Κινητοποιούνται τεράστιοι εθνικοί και κοινοτικοί πόροι προς αυτή την κατεύθυνση, αρκεί να σας πω ότι ήδη τρέχει το 62% του ΠΑΑ ενώ και οι εξαγωγές αυξήθηκαν πάνω από 15% για το 2017.
Είναι αλήθεια όμως, ότι οι καρποί αυτοί δεν έχουν φτάσει ακόμα στους παραγωγούς. Δεν είναι χειροπιαστή και άμεση πραγματικότητα γιατί δεν έχετε δει ακόμα στη τσέπη σας τους καρπούς της ανάπτυξης.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η περσινή χρονιά ήταν μια δύσκολη χρονιά για τα την περιοχή μας. Οι έντονες βροχοπτώσεις την άνοιξη που οδήγησαν σε επανασπορά, μετά το σκουλήκι και τέλος η χαριστική βολή για όσους βρέθηκαν στη περιοχή που πλημύρισε και όχι μόνο οδήγησαν σε σημαντική μείωση του εισοδήματος σας. Θα πρέπει να κινηθούμε γρήγορα για να φτάσουν έγκαιρα οι αποζημιώσεις στου πληγέντες από την κακοκαιρία παραγωγούς και να δώσουν μία ανάσα οικονομικής ανακούφισης. Είναι αλήθεια ότι αυτή η κυβέρνηση είχε και έχει τεράστια προβλήματα να αντιμετωπίσει. Χρειάζεται ακόμα λίγος χρόνος, αλλά είναι γεγονός ότι ο τροχός της ανάπτυξης γυρίζει. Και γυρίζει με ρυθμούς που επιταχύνονται.
Καταφέραμε επίσης, να προστατέψουμε τους πραγματικούς αγρότες – τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, από τη δυσβάσταχτη φορολογία που τους επεφύλασσαν η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και οι δανειστές. Τίποτε δεν αλλάζει στο φορολογικό, όσο κι αν κάποιοι διαδίδουν το αντίθετο. Το ίδιο δεν αλλάζει και το ασφαλιστικό. Ισχύει αυτό που έχουμε συμφωνήσει, το οποίο περιλαμβάνει μεν μια σταδιακή αύξηση των εισφορών, εφέτος 2% ή 14 € το μήνα επιπλέον, αλλά με όλα τα δικαιώματα και τα προνόμια που έχουν όλοι οι πολίτες στη σύνταξη και την περίθαλψη.
Είναι καιρός να σκεφτόμαστε όχι αρνητικά και αμυντικά, αλλά θετικά και αισιόδοξα. Αυτό σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να αξιοποιήσουμε όλες τις ευκαιρίες, να βελτιώσουμε και να αυξήσουμε την παραγωγή, με ποιότητα, με καινοτομία με χρήση σύγχρονων επιστημονικών και τεχνολογικών μεθόδων. Και εδώ, επιτρέψτε μου να επαναλάβω, για πολλοστή φορά, ότι το κλειδί για την αγροτική ανάπτυξη βρίσκεται στα συλλογικά και συνεργατικά σχήματα των αγροτών. Μόνο η δυναμική της ενότητας των αγροτών στην ίδια την παραγωγή, στη μεταποίηση και στη διακίνηση των προϊόντων τους, είναι ικανή να αλλάξει τη μοίρα του αγροτικού κόσμου, με ορίζοντα τη δίκαιη ανάπτυξη.
Όσον αφορά στα έργα υποδομής, η κυβέρνησή μας τα δρομολογεί με γενναίες χρηματοδοτήσεις και στη περιφέρεια Θεσσαλίας. Ελπίζω πως σύντομα θα έχουμε καλά νέα και για το αρδευτικό του Σμοκόβου, που εδώ μας αφορά άμεσα».
Η συνάντηση έκλεισε με ερωτήσεις, τοποθετήσεις και γόνιμο διάλογο μεταξύ των αγροτών και των φορέων τους με τον Υφυπουργό και τη βουλευτή για όλα τα θέματα που τους απασχολούν.