top of page

Σύσκεψη για τα προβλήματα του Δήμου Αργιθέας παρουσία των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

30 Οκτωβρίου 2016

Οι βουλευτές Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, κ.κ. Χρυσούλα Κατσαβριά -Σιωροπούλου, Παναγιώτα Βράντζα και Σπύρος Λάππας συναντήθηκαν στο Δήμο Αργιθέας, για ενημέρωση και καταγραφή των προβλημάτων του δήμου και εκδόθηκε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου.

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά από πρωτοβουλία των βουλευτών του Σύριζα Ν. Καρδίτσας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αργιθέας την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου. Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση και καταγραφή των προβλημάτων του δήμου μας. 

 

Παρόντες από τη συμπολίτευση ο δήμαρχος κ. Τσιβόλας, ο αντιδήμαρχος κ. Στεργίου και ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Σέμπρος.

Μετά την πρόσκληση που δεχτήκαμε ως αντιπολίτευση συμμετείχαμε με τον επικεφαλή της παράταξής μας Χασιώτη Γεώργιο τον δημοτικό σύμβουλο Σακελλάρη Γιώργο και άλλων τοπικών στελεχών μας.

Στην εισήγησή μας εκτός των άλλων, παρουσιάσαμε αναλυτικά την υφιστάμενη κατάσταση κυρίως στα οδικά έργα και ζητήσαμε να γίνουν συντονισμένες ενέργειες και συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια και Περιφέρεια για να υπάρξει αποτέλεσμα.

Επισημάναμε τα προβλήματα στον τομέα Υγείας. Τονίσαμε την αδικία που υπάρχει ως προς το επίδομα που λαμβάνουν οι αγροτικοί γιατροί στην περιοχή μας και επισημάναμε την ανάγκη να παραμείνει το ασθενοφόρο στο δήμο μας και συγκεκριμένα στη Δημοτική Ενότητα Αχελώου,  για να προλαμβάνει τα επείγοντα περιστατικά.

Καταθέσαμε ανοιχτή επιστολή για όλα τα παραπάνω η οποία έχει ως εξής:

----------

Ανθηρό 27-10-2016
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ κ.κ. ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

 

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,             

Σας καλωσορίζουμε, που επισκέπτεστε το  δήμο Αργιθέας και ειδικότερα την έδρα του, το Ανθηρό. Μια περιοχή πλούσια σε φυσικές ομορφιές, πλούσια σε προβλήματα,  μα φτωχή σε μέσα και υποδομές, που κάνουν τη ζωή των κατοίκων και επισκεπτών δύσκολη.

Το περιεχόμενο αυτής της επιστολής το οποίο και θα δημοσιευθεί, αφορά στην καταγραφή, κωδικοποίηση και ενημέρωσή σας, μέρους των πάγιων και χρόνιων διεκδικήσεων των Αργιθεατών που αποτελούν και τα δύσλυτα  προβλήματα που ταλανίζουν την περιοχή μας. Αναφερόμαστε φυσικά στα έργα υποδομών και κυρίως τα οδικά.

Παρ΄ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβλήθηκαν διαχρονικά από τις εκάστοτε κυβερνήσεις δεν κατέστη δυνατό να ολοκληρωθούν τα έργα που απαιτούνται και που σχεδιάστηκαν.

Άλλα βρίσκονται στην  τελική φάση ολοκλήρωσής τους, άλλα δρομολογήθηκαν, άλλα  δεν εντάχθηκαν σε προγράμματα για χρηματοδότηση και υλοποίηση, άλλα εγκαταλείφθηκαν (Αχελώου) και άλλα περιμένουν  να παρθούν σχετικές πρωτοβουλίες,  ώστε να δρομολογηθεί η διαδικασία με την οποία κάποτε (ελπίζουμε σύντομα) θα δοθεί η δυνατότητα υλοποίησή τους.

 

Έτσι:

  1. Ολοκληρώθηκε η μελέτη από Ι.Μ Σπηλιάς προς  διασταύρωση με κεντρικό δρόμο προς Βραγκιανά  με κόστος υλοποίησης του έργου 19 εκ περίπου. Ήδη με προσωπική παρέμβαση ορισμένων από σας που εμείς γνωρίζουμε- και θα ήταν άκομψο να μπούμε σε ονοματολογία- αλλά και του Περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειάρχη έγινε το πρώτο βήμα και ξεκίνησε η  πρώτη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ποσού 3 εκ.€.  Δεν αρκούν ! Έγινε όμως η αρχή και ελπίζουμε να υπάρξει και συνέχεια. Εδώ θα ενωθούν οι Δημοτικές Ενότητες Ανατολικής Αργιθέας και Αχελώου.

  2. Ολοκληρώθηκε η μελέτη για την ολοκλήρωση και ασφαλτόστρωση της οδού Καρυά -Κουμπουριανά με κόστος υλοποίησης του έργου περίπου 8.5 εκ €. Ένα έργο άκρως απαραίτητο για να συνδέσει τις Δημοτικές Ενότητες Αργιθέας και Ανατολικής Αργιθέας. Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι ο Καλλικράτης μας συνένωσε στα χαρτιά αλλά στην πράξη δεν μπορούμε να μεταβούμε όχι από Ενότητα σε Ενότητα αλλά ούτε από οικισμό σε οικισμό.

  3. Υπογράφθηκε η σύμβαση για την μελέτη του οδικού άξονα Φυλακτή – Πετρίλο

  4. Βρίσκονται προς το τελικό στάδιο οι μελέτες για την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Βραγκιανά – Κέδρα Ευρυτανίας. Απαιτείται άμεσα ένταξη σε πρόγραμμα για χρηματοδότηση.

  5. Αποκαθίστανται οι κακοτεχνίες -κυρίως ασφαλτικού περιεχομένου-στον κεντρικό δρόμο Βραγγιανά – Αργύρι όπως εξελίσσονται  και άλλα έργα στον ίδιο οδικό  άξονα που τείνει προς ολοκλήρωση.

  6. Βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες στις σήραγγες Συκιάς. Χρειάζεται επαγρύπνηση και προσοχή από τις αρμόδιες υπηρεσίες! Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν αποκλίσεις από τα προβλεπόμενα στη μελέτη. Τα χρήματα να πιάσουν τόπο!

  7. Αναμένεται να ξεκινήσουν οι δημοπρατημένες εργασίες στη θέση «Ξερόρεμα» του κεντρικού δρόμου Καρδίτσα – Άρτα

  8. Είναι έτοιμες οι μελέτες «Κατασκευή Στεγάστρου στη θέση Σκάλα Ανθηρού», «οδού Ελληνικών- Όρια Βαλκάνου Ν. Τρικάλων» και οδός «Αργυρίου – Γέφυρα Καταφυλλίου» από το πρόγραμμα Πίνδος. Απαιτείται χρηματοδότηση .

  9. Απαιτείται συνεργασία με αντιπεριφέρεια Τρικάλων για το τμήμα «Γρόπας» και ένταξή του σε πρόγραμμα χρηματοδότησης.  

 

Θα ήταν παράλειψή μας όμως να μην αναφερθούμε στα έργα που ξεπερνούν τα όρια του δήμου μας και είναι κεφαλαιώδους σημασίας όχι μόνο για την περιοχή μας αλλά για ολόκληρη τη Θεσσαλία και την Ήπειρο. Αναφερόμαστε φυσικά στη σήραγγα «Τυμπάνου» και στα έργα «μερικής εκτροπής του Αχελώου».

Δεν αναφερθήκαμε σε άλλα έργα και προβλήματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του δήμου μας και είναι εξίσου βαρύνουσας σημασίας, για τα οποία και εκεί θα χρειαστεί να γίνουν σχετικές παρεμβάσεις καθ΄ότι ο δήμος μας είναι υποστελεχωμένος και δεν διαθέτει τις σχετικές υπηρεσίες.(Έργα ύδρευσης, αναπλάσεις, δημοτική οδοποία, κατασκευή Περιφερειακού Ιατρείου Ανθηρού,  διάσωση ιστορικών μνημείων (Κούλια), προσλήψεις μόνιμων υπαλλήλων κλπ)

Γνωρίζουμε ότι η χρονική στιγμή κατά την οποία αιτούμαστε την υλοποίηση των ανωτέρω, ίσως δεν είναι και η καλύτερη δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας της πατρίδας μας. Με τη βοήθειά σας όμως  και τις ανάλογες πρωτοβουλίες σας και με την συνεργασία Αντιπεριφέρειας και Περιφέρειας  -οι οποίες και τηρούν θετική στάση απέναντί μας-, είναι δυνατό να δρομολογηθούν οι προϋποθέσεις για υλοποίησή τους, που θα βγάλουν την περιοχή μας από την οδική απομόνωση και όχι μόνο  και θα δώσουν  τα κίνητρα για την ευρύτερη ανάπτυξη.

Με τιμή,

Χασιώτης Γεώργιος
Επικεφαλής αντιπολίτευσης στο δήμο Αργιθέας

-----------

Μετά το πέρας των εργασιών της συνάντησης οι βουλευτές κ.κ. Βράντζα, Κατσαβριά και Λάππας καθώς και συνεργάτες τους, επισκέφτηκαν τις σήραγγες Συκιάς όπου εκτελούνται εργασίες συντήρησης και είχαν προσωπική ενημέρωση για τα εκτελεσθέντα  έργα του «Αχελώου».

Τελευταία Νέα
bottom of page