top of page

«Βασίλης Μπρακατσούλας: Ο Αντιστασιακός, ο Δικηγόρος, ο Βουλευτής, ο Συγγραφέας»

14 Μαϊου 2018

Η κυρία Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, απυήθηνε χαιρετισμό στη τιμητική εκδήλωση που διοργάνωσαν Αντιστασιακοί και φίλοι του Βασίλη Μπρακατσούλα, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την εκλογή του ως βουλευτή της ΕΔΑ και εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

"Βασίλης Μπρακατσούλας: Ο Αντιστασιακός, ο Δικηγόρος, ο Βουλευτής, ο Συγγραφέας"

Αυτό ήταν το θέμα της τιμητικής εκδήλωσης που διοργάνωσαν Αντιστασιακοί και φίλοι του, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την εκλογή του ως βουλευτή της ΕΔΑ στις 11 Μαΐου 1958, στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, τη Δευτέρα 14 Μαΐου.

Για την πολύτιμη προσφορά και τη ζωή του Βασίλη Μπρακατσούλα, μίλησαν ο Μανώλης Γλέζος, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απόστολος Κακλαμάνης, ο Γιάννης Χατζηαντωνίου, μέλος της Γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και ο συγγραφέας – Διδάκτωρ Ιστορίας Μιχάλης Λυμπεράτος. 

Στην εκδήλωση, απηύθυναν χαιρετισμό ο Βασίλης Αλεξανδρής, πρώην Πρόεδρος του ΔΣΑ, η Χρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, ο  Κώστας Τσιάρας, βουλευτής Καρδίτσας της Ν.Δ., ο  Ντίνος Ρόβλιας, πρώην Υπουργός του ΠΑΣΟΚ και ο  Γιώργος Σταρατζής, Δικηγόρος. Επίσης, ο Πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός, απένειμε τιμητική πλακέτα στον Βασίλη Μπρακατσούλα.

Το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού της κ. Κατσαβριά, η οποία εκπροσώπησε και τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Νίκο Βούτση, έχει ως ακολούθως:

«Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Κυρίες και κύριοι,

Είναι χαρά και μεγάλη μου τιμή να βρίσκομαι σήμερα εδώ και να μου δίνεται ο λόγος στη εκδήλωση η οποία είναι αφιερωμένη στο Βασίλη Μπρακατσούλα, μια κορυφαία πολιτική παρουσία για την οποία ο τόπος μας και η ιδιαίτερη πατρίδα μας, η Καρδίτσα, καμαρώνει πολύ.

Θα ήθελα να σας μεταφέρω το θερμό χαιρετισμό του Προέδρου της Βουλής, κ. Νίκου Βούτση, ο οποίος μου ανέθεσε να τον εκπροσωπήσω καθώς είχε ανειλημμένες σοβαρές κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις.

Χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση με ιδιαίτερη συγκίνηση όχι μόνο γιατί πρόκειται για ένα αφιέρωμα σε έναν εξέχοντα συντοπίτη μου αλλά και γιατί είναι μοναδική η στιγμή, που εμβληματικές και ανεπίληπτες προσωπικότητες του δημοσίου βίου είναι σήμερα εδώ, μαζί μας.

Η παρουσία του Βασίλη Μπρακατσούλα, του Προέδρου Απόστολου Κακλαμάνη και του αειθαλούς αγωνιστή Μανόλη Γλέζου, υποδεικνύουν σε όλους μας, σε όλους τους Έλληνες πολίτες, τον τρόπο του πολιτεύεσθαι αλλά και τον τρόπο του αγώνα, για την πατρίδα και την κοινωνία. Έχουμε ανάγκη το παράδειγμά τους, πολύ περισσότερο σήμερα που η λαβωμένη από τη χρεωκοπία και την κρίση Ελλάδα, ξαναβρίσκει τα πατήματά της. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η μεταμνημονιακή περίοδος, επιβάλλουν σύνθετα καθήκοντα στον αγώνα μας για την προάσπιση της εθνικής ακεραιότητας και την επιδίωξη της δίκαιης ανάπτυξης. Και έχω την πεποίθηση ότι, με πατριωτική και κοινωνική ενότητα, θα ανταποκριθούμε στις μεγάλες αυτές προκλήσεις, αντλώντας δύναμη, αισιοδοξία και ισχυρή θέληση από τους αγώνες και των τριών.

Μιλώντας για τον Βασίλη  Μπρακατσούλα, η διεισδυτική ιστορική ματιά και η ζωντανή μαρτυρία των συναγωνιστών του,  συνθέτουν και αναδεικνύουν  το πορτρέτο του λαμπρού επιστήμονα, του οξυδερκούς αναλυτή, του ακάματου μαχητή, του συνεπούς δημοκράτη, του γνήσιου πατριώτη, του κοινωνικού αγωνιστή, του γενναιόδωρου φίλου, του πνευματικού – και τώρα πια – σοφού ανθρώπου.

Με τα στοιχεία αυτά, ο Μπρακατσούλας συνομίλησε με την ιστορία,  τη συλλογική μνήμη και τις διαχρονικές αξίες του ελληνισμού. Και με την  πολιτική παρουσία του, το λόγο και το έργο, τη γραφίδα και τη δράση του, υπηρέτησε και λάμπρυνε την πολιτική σκηνή της χώρας μας. Έχει καταστεί παράδειγμα προς μίμηση από τους συναγωνιστές του αλλά και αξιόπιστος συνομιλητής από τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Με αστείρευτο πάθος για ζωή στα 89 του χρόνια και ενσωματωμένη στα κύτταρα του τη σοφία και την εντιμότητα της ορεινής του πατρίδας, βαδίζει λεβέντικα κι ανάλαφρα τη ζωή, ανοίγει το μονοπάτι μόνος του, χωρίς φόβο, με πίστη και θάρρος. Ανθρωπιστής και δημοκράτης. Ρηξικέλευθος στη σκέψη και  πάντα γενναίος στον αγώνα και τη δράση. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που γοητεύει τους γύρω του με τη γνώση, την ευφυΐα, την οξύνοια και το χιούμορ του. Όλα αυτά είναι εκείνα που κάνουν την συναναστροφή μαζί του χαρά και προνόμιο.

Προσωπικά, είχα τη χαρά να γνωρίσω τον κ. Βασίλη Μπρακατσούλα με ευκαιρία, μια λιγότερο γνωστή πλευρά της ζωής του: Αυτή του δωρητή και ευεργέτη!

Επιτρέψτε μου, λοιπόν κυρίες και κύριοι, να καταθέσω και τη δική μου – ταπεινή μαρτυρία, προκειμένου να αναδείξω μια άλλη πτυχή της πολυσχιδούς προσφοράς του Βασίλη Μπρακατσούλα στη γενέτειρά μας, την Καρδίτσα.

Πρόκειται για τη μετατροπή της πρώτης Ηλεκτρικής Εταιρείας της πόλης της Καρδίτσας, σε Πνευματικό Πολυχώρο, έργο που αποτέλεσε την αιτία να αναπτύξουμε στενούς, προσωπικούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας.

Ο Βασίλης και η οικογένειά του, εργάστηκαν και πέτυχαν την κήρυξη του εργοστασίου, σε διατηρητέο μνημείο της νεότερης αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς, καθώς πρόκειται  για ένα σύνθετο βιομηχανικό κτίριο του 1900.

Κατόπιν, ανέλαβαν ως δωρητές προς το Δήμο Καρδίτσας, την απαιτητική  μελέτη συντήρησης, αναστήλωσης,  αποκατάστασης, επανάχρησης του κτιρίου και ανάπλασης  του περιβάλλοντα χώρου, αξίας αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Στόχος είναι να αποκτήσει η πόλη μια στέγη γραμμάτων και τεχνών, και να ολοκληρωθεί η ανάπλαση του ευρύτερου χώρου του μνημειακού συνόλου  της Δημοτικής Αγοράς Καρδίτσας. 

Εκπόνησαν όλες τις επιμέρους μελέτες και εξασφάλισαν όλες τις απαραίτητες ειδικές άδειες, καθώς επίσης, και την έγκριση της συνολικής μελέτης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο της χώρας.

Από κοινού, καταφέραμε την  τελική ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων  και τη  χρηματοδότηση του Δήμου Καρδίτσας με 3 εκατ. Ευρώ, για την υλοποίησή του.

 

Αγαπητέ μου Βασίλη,

Σ’ ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για την αφειδώλευτη φιλία σου, τη συνεχή ενθάρρυνση και συμβουλευτική υποστήριξή σου, στη δική μου πορεία στο Κοινοβούλιο.

Όλοι εμείς, το χωριό σου, τα Κανάλια και ολόκληρη η Καρδίτσα είμαστε υπερήφανοι για σένα, για το εκλεκτό του τόπου μας παιδί, το προικισμένο με αυτό το υπέροχο μυαλό, τη γενναία ψυχή και την αδάμαστη θέληση.

Η πατρίδα μας πάντα θα χρειάζεται ανθρώπους σαν το Βασίλη Μπρακατσούλα. Του είμαστε ευγνώμονες για τη πολύτιμη ιστορική παρακαταθήκη.


Δεν υπάρχει τιμή που να μπορούμε να σου προσφέρουμε, εμείς οι φίλοι και οι συμπατριώτες σου! Η τιμή είναι όλη δική μας! Τιμή μας που σε γνωρίσαμε, τιμή μας που δουλέψαμε μαζί σου, τιμή μας να μοιραζόμαστε τα οράματα και τον αγώνα σου για τη χώρα και το λαό μας».

Τελευταία Νέα
bottom of page