top of page

Ενημέρωση για θέματα της Ομογένειας σε Κων/πολη, Ίμβρο & Τένεδο, για αποστολές σε Νυρεμβέργη, Στοκχόλμη & Κολωνία και συζήτηση Έκθεσης Επιτροπής

24 Μαϊου 2016

Η κυρία  Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε στην Ειδική Mόνιμη Eπιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς υπό την προεδρία του κ. Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη με θέματα ημερήσιας διάταξης: "Ενημέρωση για θέματα της Ομογένειας σε Κων/πολη, Ίμβρο & Τένεδο, για αποστολές σε Νυρεμβέργη, Στοκχόλμη & Κολωνία και συζήτηση Έκθεσης Επιτροπής."

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

είχα πρόσφατα την τιμή να εκπροσωπήσω τον Πρόεδρο της Βουλής και το Σώμα, στην Πολωνία και την Ιταλία. Στην Πολωνία ειδικά ως Πρόεδρος της Επιτροπής Φιλίας Ελλάδας Πολωνίας. Στην Πολωνία, λοιπόν, παραβρέθηκα στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο των 1050 χρόνων από την βάπτιση της Πολωνίας, που διοργανώθηκαν στις 15 Απριλίου στην πόλη του Πόζναν.

Στις επίσημες επαφές με την πολωνική ηγεσία, αναθερμάνθηκε το ενδιαφέρον για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών και των κοινοβουλίων μας, γεγονός που είχε ήδη καταφανεί κατά τη συνάντησή μου ως Προέδρου, επίσης, την Επιτροπής Φιλίας Ελλάδας Πολωνίας με την πρέσβειρα της Πολωνίας εδώ στη Βουλή. Αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς στην Ελλάδα και η Πολωνία, εκτός από μέλη του ΟΗΕ είναι και μέλη της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

Σε ένα πολύ φιλικό κλίμα, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο προσφυγικό, διατυπώθηκαν κοινές απόψεις, αλλά επισημάνθηκε και η διαφοροποίηση της πολωνικής κυβέρνησης από τις αποφάσεις του συμβουλίου κορυφής της Ε.Ε..

Θέλω στο σημείο αυτό να υπογραμμίσω και τις επιμέρους επαφές που είχα με τον πρέσβη μας στην Πολωνία, τον κ. Τσαούση όσο και με εκπροσώπους της Ομογένειας της Πολωνίας, τον νυν και τον τέως Πρόεδρο καθώς και τον Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Επιχειρηματιών Πολωνίας «Ερμής». Στις επαφές αυτές αναδείχθηκε η ανάγκη των δυόμισι χιλιάδων περίπου Ελλήνων της Πολωνίας να έχουν καλύτερη σύνδεση με την Ελλάδα, καθώς και οι ευκαιρίες που υπάρχουν για τη διεύρυνση των πολιτιστικών ανταλλαγών, αλλά και των οικονομικών συναλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Πολωνίας.

Επιπλέον, ζητήθηκαν να υπάρχει ένας καλύτερος σχεδιασμός και ενθάρρυνση για την τουριστική προβολή της Ελλάδας στην Πολωνία, καθώς η Ελλάδα αποτελεί ένα πολύ αγαπημένο προορισμό για κάθε Πολωνό πολίτη.

Η επίσκεψη στην Ιταλία πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Νάπολη, το διήμερο 20 και 21 Μαΐου στα πλαίσια των εκδηλώσεων που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας και οι τουλάχιστον 45.000 Έλληνες που ζουν στην Ιταλία, για την καθιέρωση της 20ης Μαΐου ως Παγκόσμιας Ημέρας για την Ελληνική Γλώσσα και τον Ελληνικό Πολιτισμό.

Στη Νάπολη η Ομοσπονδία Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας που έχει πάρει αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία, σε συνεργασία με την ελληνική ενότητα της Νάπολης, με το Δήμο Νάπολης και το πανεπιστήμιο, οφείλω να ομολογήσω ότι οργάνωσαν και παρακολούθησα ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων, στρογγυλά τραπέζια και θεματολογία και η ευρεία συμμετοχή πολλών Ιταλών φίλων της Ελλάδας, αποτέλεσαν για εμένα μια εξαιρετική και πολύ συγκινητική εμπειρία.

Τα ίδια μηνύματα και η επιτυχία των εκδηλώσεων εκείνη την ημέρα και την επομένη έφταναν από όλες τις πόλεις της Ιταλίας, όπου διοργανώθηκαν αυτές οι εκδηλώσεις.

Σας μεταφέρω, λοιπόν, αυτό τον ενθουσιασμό και την επιτυχία αυτών των πρώτων  εκδηλώσεων για την καθιέρωση της 20ης Μαΐου ως Παγκόσμιας Ημέρας για την Ελληνική Γλώσσα και τον Ελληνικό Πολιτισμό μαζί με το μήνυμα των ομογενών της Ιταλίας για στενότερη σύνδεση της ελληνικής πολιτείας μαζί τους και την επιθυμία τους να καταθέσουν και να ενημερώσουν με τις προτάσεις τους το Ελληνικό Κοινοβούλιο και την Επιτροπή του Απόδημου Ελληνισμού.

Εδώ ανοίγω μια παρένθεση για να ξεκαθαρίσω, ότι η καθιέρωση της 20ης Μαΐου ως Παγκόσμιας Ημέρας για την Ελληνική Γλώσσα και τον Ελληνικό Πολιτισμό, που αποτελεί, ήδη, αντικείμενο νομοθετικής πρωτοβουλίας σε εξέλιξη, είναι ανάγκη να μείνει έξω από τα όρια μιας στείρας διαμάχης, όπως αυτές που ανακαλύπτουμε συχνά για να διχαζόμαστε και στο τέλος να μην κάνουμε τίποτα.

Γι' αυτό, όμως, θα μιλήσουμε, όταν έρθει η ώρα εδώ  στην Επιτροπή μας.

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, εκείνο που αποκόμισα από την επαφή μου με την ομογένεια στην Ιταλία και την Πολωνία είναι, ότι οι συμπατριώτες μας στο εξωτερικό αντιμετωπίζουν προβλήματα, κυρίως, στον τομέα της υποστήριξης, της εκπαίδευσης των μικρών παιδιών και των εκπαιδευτικών, για τα οποία έχω, ήδη, κάνει μια πρώτη κουβέντα με τον κ. Πελεγρίνη, με τον κ. Κόκκινο και με τον κ. Αμμανατίδη.

Επίσης, στον τομέα της διοικητικής υποστήριξης και στον τομέα της σταθερής και μόνιμης σύνδεσης με την Ελλάδα ζητούν να υπάρξει μια καλύτερη οργάνωση.

Νομίζω, ότι οφείλουμε να ανταποκριθούμε αναζητώντας τρόπους να ξεπεραστούν τόσο τα κάθε λογής γραφειοκρατικά προβλήματα, όσο και η έλλειψη πόρων, εξαιτίας της δύσκολης συγκυρίας που διανύουμε.

 

Θεωρώ, ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη να οργανωθεί ο Απόδημος Ελληνισμός ξανά και αποτελεσματικά, να επανιδρυθούν τα ΚΕΠ για τους ομογενείς, να εντατικοποιηθούν ακόμα περισσότερο οι ουσιαστικές επαφές μας με σκοπό την ενδυνάμωση των δεσμών μας.

Ελπίζω σύντομα, απ' ό,τι μαθαίνω κατά το φθινόπωρο, το Υπουργείο Εξωτερικών να αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Τελευταία Νέα
bottom of page