top of page

"Συζήτηση επί του σχεδίου Εκθέσεως των πεπραγμένων της Επιτροπής για τη Γ΄ Σύνοδο λειτουργίας της (Οκτώβριος 2017 - Ιούλιος 2018)"

18 Οκτωβρίου 2018

Η κυρία Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς υπό την προεδρία κ. Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη, με θέμα ημερήσιας διάταξης: "Συζήτηση επί του σχεδίου Εκθέσεως των πεπραγμένων της Επιτροπής για τη Γ΄ Σύνοδο λειτουργίας της (Οκτώβριος 2017 - Ιούλιος 2018)".

 

 

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θα θέλω να πω ότι το έργο της Επιτροπής μας ανταποκρίνεται στον καλύτερο δυνατό βαθμό στην ενδυνάμωση των σχέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου με τον Ελληνισμό της Διασποράς και το είδαμε μέσα από τις εισηγήσεις των συναδέλφων, αν μάλιστα λάβουμε υπόψη μας τις πενιχρές οικονομικές μας δυνατότητες, αλλά και τα προβλήματα οργάνωσης των αποδήμων μας.

Τα δύο κορυφαία προβλήματα των ομογενών μας, όπως αναδείχτηκαν και από τις εισηγήσεις, είναι η ελληνόγλωσση εκπαίδευση και η διοικητική εξυπηρέτηση και το έχουμε επισημάνει αυτό και με άλλες ευκαιρίες. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι η πολιτεία τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το ζήτημα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, τόσο σε θεσμικό, όσο και σε καθαρά πρακτικό επίπεδο.

Βεβαίως, η έκτασή του ζητήματος ήταν και είναι τεράστια, αλλά τουλάχιστον σε αυτή την περίοδο είμαστε σε καλύτερο σημείο από αυτό που ήμασταν πριν από την οικονομική κρίση. Η ταχύτατη εξάπλωση των κέντρων εξυπηρέτησης των αποδήμων στα Προξενεία μας στο εξωτερικό αποτέλεσε σπουδαίο σταθμό στη διοικητική εξυπηρέτηση των Ελλήνων της Διασποράς, καθώς αξιοποιούνται πλέον όλες οι σύγχρονες τεχνολογίες επικοινωνίας και πληροφορικής.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Επιτροπή μας μου έχει αναθέσει την ευθύνη να επεξεργαστώ τρόπους και να έρθω σε επαφή με τους ελληνικής καταγωγής πολίτες της Ιταλίας, τους γκρεκάνους της νότιας Ιταλίας και της Σικελίας, όσο και με τους σύγχρονους ομογενείς μας στη γειτονική χώρα.

 

Για το σκοπό αυτό, είχα στενή συνεργασία όλη αυτή την περίοδο και δημιουργική επικοινωνία, τόσο με την Πρόεδρο την κυρία Όλγα Νάσι όσο και τα μέλη της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Αδελφοτήτων Ιταλίας, με εκπροσώπους των τοπικών ελληνικών κοινοτήτων, με δημάρχους και αυτοδιοικητικά στελέχη των περιοχών, κυρίως, στις γραικάνικες περιοχές της Κάτω Ιταλίας, με τον Ιταλό Πρεσβευτή και την Ιταλική Πρεσβεία στην Ελλάδα, με την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή στην Αθήνα, με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, με την ΕΡΤ και τη Φωνή της Ελλάδας και άλλους φορείς, που μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην ανάδειξη των ιδιαίτερων πολιτισμικών χαρακτηριστικών του Ελληνισμού στην Ιταλία και, κυρίως, στην Κάτω Ιταλία, στην Μεγάλη Ελλάδα, την ιστορία και την παράδοσή τους.

Οι συμπατριώτες μας αυτοί αναμένουν ένα δικό μας νεύμα, προκειμένου να αισθανθούν το ενδιαφέρον της Πατρίδας και να συμπορευτούν μαζί μας στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων του μέλλοντος και να προωθήσουν με μεγαλύτερη ένταση τον φιλελληνισμό στη γειτονική φίλη χώρα.

Ήδη, με επιστολή μου, όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος, στον Πρόεδρο της Βουλής, την οποία έχω κοινοποιήσει στους εκλεκτούς συναδέλφους, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, κύριο Δημήτρη Σεβαστάκη και τον Πρόεδρο της Επιτροπής της Διασποράς, κύριο Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη, προτείνω την οργάνωση ειδικής εκδήλωσης, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, με θέμα τη Μεγάλη Ελλάδα και την ελληνοφωνία. Στην επιστολή μου αυτή, προσδιορίζεται το περιεχόμενο, οι συντελεστές, ο τόπος και ο χρόνος πραγματοποίησης της εκδήλωσης, με την οποία θα αναγνωρίζεται η πολιτισμική ιδιαιτερότητα και η ιστορία του ελληνικού στοιχείου στην Ιταλία διαχρονικά, καθώς και οι προοπτικές του, υπό το πρίσμα των σύγχρονων εξελίξεων.

Σκοπός αυτής της εκδήλωσης θα είναι να παρουσιαστούν στον ελληνικό λαό και στα θεσμικά του όργανα, τα χαρακτηριστικά και οι ιδιαιτερότητες της ανεκτίμητης υλικής και άυλης κληρονομιάς, που διατηρεί αυτή η περιοχή, στην οποία ανανεώνεται κάθε χρόνο το μεγάλο ενδιαφέρον από Ιταλούς φιλέλληνες, ιδιαίτερα για τη διάλεκτο της ελληνικής γλώσσας των γραικάνων, που με ιταλικό νόμο, τον νόμο 482 της 15.12.1999, μπαίνουν οι κανόνες για την προστασία των ιστορικών γλωσσικών μειονοτήτων και το Ιταλικό Κράτος αναλαμβάνει την ιδιαίτερη προστασία αυτής της γλώσσας.

Φυσικά αυτή η επιστολή μου είναι στη διάθεση των συναδέλφων, δια του Προέδρου της Επιτροπής μας. Επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι η επιτυχία της πρωτοβουλίας προϋποθέτει την ενεργό συμμετοχή όλων μας, για την οποία είμαι βέβαιη.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Τελευταία Νέα
bottom of page