Διατύπωση γνώμης από τα μέλη της Επιτροπής, σύμφωνα με τα άρθρα 32 παρ.5 και 49 Α του Κανονισμού της Βουλής, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 80, παρ. 17 του ν. 3057/ 2002 (ΦΕΚ 239 Α΄/10.10.2002), για την καταλληλότητα του προτεινομένου από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Αριστείδη Μπαλτά, για διορισμό στη θέση του Προέδρου του Δ.Σ. του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (Ε.Ι.Π.), κ. Κωνσταντίνου Τσουκαλά
24 Μαρτίου 2016
Η κυρία Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων με θέμα ημερήσιας διάταξης: "Διατύπωση γνώμης από τα μέλη της Επιτροπής, σύμφωνα με τα άρθρα 32 παρ.5 και 49 Α του Κανονισμού της Βουλής, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 80, παρ. 17 του ν. 3057/ 2002 (ΦΕΚ 239 Α΄/10.10.2002), για την καταλληλότητα του προτεινομένου από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Αριστείδη Μπαλτά, για διορισμό στη θέση του Προέδρου του Δ.Σ. του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (Ε.Ι.Π.), κ. Κωνσταντίνου Τσουκαλά."
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
θέλω να εκφράσω τη μεγάλη χαρά μου για το γεγονός ότι μία λαμπρή προσωπικότητα όπως ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς μας κάνει την τιμή να αναλάβει την ηγεσία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (Ε.Ι.Π.). Ο κ. Τσουκαλάς είναι μια εξέχουσα φυσιογνωμία στον κόσμο των γραμμάτων, της επιστήμης και της διανόησης. Τόσο τα γραπτά του όσο και κατά καιρούς οι τοποθετήσεις του αποτέλεσαν και αποτελούν πηγή έμπνευσης και δημιουργικού προβληματισμού σε ένα κόσμο που δυστυχώς λείπουν οι φωνές που μπορούν να προσδώσουν κύρος και εγκυρότητα στο δημόσιο λόγο.
Η τοποθέτηση του Κωνσταντίνου Τσουκαλά στο Ε.Ι.Π. αποτελεί ασφαλώς πρώτον την απόδειξη του ειλικρινούς ενδιαφέροντος της Κυβέρνηση και δεύτερον την εγγύηση ότι το Ε.Ι.Π. θα επιτελέσει το έργο του με το καλύτερο δυνατό τρόπο. Το Ε.Ι.Π. μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά όχι μόνο σε αυτό που θα λέγαμε στενά διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας, αλλά, κυρίως, το γεγονός ότι οι σημερινές δύσκολες συνθήκες για τον ελληνισμό μπορούν αν αποτελέσουν ευκαιρία, ώστε να ξεκινήσει μια μεγάλη καμπάνια διεθνώς, να προωθηθεί ο ελληνικός πολιτισμός στο εξωτερικό, να συναντήσει τον απόδημο ελληνισμό και να αποδειχτούν οι διαχρονικές αξίες των Ελλήνων. Το βλέπουμε στο πως οι Έλληνες αντιμετωπίζουν το προσφυγικό ζήτημα και την οικονομική κρίση.
Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς υποχρεώσεις και τη λειτουργία του Ιδρύματος, την πολιτική του βιβλίου. Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, του οποίου η βίαιη διακοπή λειτουργίας του είναι μια πραγματική απώλεια, δηλώνω ότι είναι επείγουσα ανάγκη να σκύψουμε σοβαρά πάνω σ’ αυτό το ζήτημα, να αλλάξουμε τη φιλοσοφία και τη δράση του Ιδρύματος και όχι μόνο για τη χάραξη πολιτικής και την προώθηση του πολιτισμού. Διότι αν πρόκειται να βγάλουμε ένα συμπέρασμα από τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια είναι τούτο: Η τοποθέτηση μιας πνευματικής δραστηριότητα στην κλίνη του μνημονιακού Προκρούστη δεν εξοφλεί κανένα δημόσιο χρέος. Αντίθετα ικανοποιεί ακατανόητες, σκοταδιστικές και οπισθοδρομικές αντιλήψεις.
Κύριε Τσουκαλά, εκφράζω τη βαθιά μου ικανοποίηση για την τοποθέτησή σας στο Ε.Ι.Π.. Χαίρομαι και νιώθω μεγάλη τιμή που στην προηγούμενη κοινοβουλευτική μας θητεία είχα τη χαρά να σας γνωρίσω από κοντά. Σας εύχομαι καλή επιτυχία και κανείς ούτε από εδώ μέσα ή από έξω μπορεί να αμφιβάλει.