top of page

Ο ιστορικός χαρακτήρας και ο ρόλος της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων – Οι προκλήσεις, οι δυνατότητες, οι στόχοι στη σύγχρονη κοινωνία της γνώσης, της πληροφορίας και της δια βίου μάθησης

12 Μαϊου 2016

Η κυρία  Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, υπό την προεδρία του Προέδρου της Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Βουλής, κ. Γεωργίου Πάντζα, με θέμα ημερήσιας διάταξης: "Ο ιστορικός χαρακτήρας και ο ρόλος της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων – Οι προκλήσεις, οι δυνατότητες, οι στόχοι στη σύγχρονη κοινωνία της γνώσης, της πληροφορίας και της δια βίου μάθησης."

Η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων αποτελεί αναμφισβήτητα ένα πολύτιμο μορφωτικό και πολιτιστικό θησαυρό της χώρας. Χαίρομαι που διαπιστώνω τις άοκνες προσπάθειες, που καταβάλλονται για την καλύτερη οργάνωσή της, τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, τον εμπλουτισμό και την εξωστρέφειά της. Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω και εσάς κύριε Πρόεδρε και όλους όσους είχαν την πρωτοβουλία για αυτή την εξαιρετική εκδήλωση, που είχαμε τη χαρά να συμμετέχουμε όλοι μας και που, όπως είπε ο κ. Εμμανουηλίδης, δυστυχώς, αναλωνόμαστε καθημερινά σε συναντήσεις και συνεδριάσεις και δεν δίνουμε την ευκαιρία ίσως και στους εαυτούς μας, αλλά και δεν μας δόθηκε και η ευκαιρία όλο αυτό τον καιρό να συμμετέχουμε σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις.

Θα ήθελα να συγχαρώ την κυρία Δρούλια και τα στελέχη της Βιβλιοθήκης της Βουλής για όλη αυτή τη σπουδαία προσπάθεια που γίνεται. Η λειτουργία της Βιβλιοθήκης της Βουλής, παράλληλα με την επιβεβλημένη ενίσχυση της Εθνικής Βιβλιοθήκης, μπορεί και πρέπει να συμβάλει στην ανάπτυξη του συνόλου των βιβλιοθηκών της χώρας, με την εισαγωγή μεθόδων δικτύωσης, ανταλλαγών, εκδηλώσεων και χορηγιών, έτσι ώστε το βιβλίο, η γνώση και η πληροφορία να είναι άμεσα προσιτές και προσβάσιμες σε κάθε πολίτη και εδώ θα συμφωνήσω με τις προτάσεις και τις τοποθετήσεις του κ. Γαβρόγλου, Προέδρου της  Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων.

Θα ήθελα να προτείνω να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια, που ξεκίνησε σήμερα, με θεματικές συνεδριάσεις στις οποίες θα μπορούν να συμμετέχουν όσοι Βουλευτές ενδιαφέρονται και θα μπορούν με τις προτάσεις, τις ιδέες και τις εμπειρίες τους να συμβάλουν σε αυτό το άνοιγμα της Βιβλιοθήκης, αλλά και στο να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, όπως ειπώθηκε από πολλούς συναδέλφους, για τον εμπλουτισμό των συλλογών της Βιβλιοθήκης, αλλά και για το άνοιγμα σε ευρύτερο κοινό, σε περισσότερους πολίτες και τη γνωριμία με αυτό το θησαυρό, που διαθέτουμε, όπου, νομίζω ότι, δεν είναι ευρέως γνωστός.

Τα προφανή οφέλη τόσο από την αναβάθμιση και της Βιβλιοθήκης της Βουλής και των βιβλιοθηκών γενικότερα, αλλά και η θωράκιση γενικότερα της παιδείας μπορούν να βοηθήσουν και να οδηγήσουν σε μορφωτικά και επιστημονικά πλεονάσματα τέτοια που θα αποτελέσουν ισχυρό αντίβαρο στα κάθε είδους ελλείμματα της εποχής μας.

Εγώ, προσωπικά, θα χαρώ ιδιαίτερα να συμμετέχω σε τέτοιου είδους δραστηριότητες και θα είναι εξαιρετική τιμή για εμένα να συμβάλω με οποιονδήποτε τρόπο σε αυτό το επόμενο βήμα και, νομίζω ότι, θα είναι πολλοί οι συνάδελφοι, που θα ακολουθήσουν.

Τελευταία Νέα
bottom of page