top of page

Συνάντηση της επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων με μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.)

26 Ιουλίου 2017

Η κυρία  Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε σε συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων παρουσία των μελών της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.) υπό την προεδρία του κ. Δημήτρη Σεβαστάκη με θέματα συζήτησης: "Α. Έρευνα και Καινοτομία. Προοπτικές ανάπτυξης συνεργασιών στο εξωτερικό. Β. Επαγγελματική κατάρτιση και μαθητεία. Ανάπτυξη συνεργασιών μέσω προγραμμάτων επαγγελματικής μαθητείας και προγραμμάτων ανταλλαγής μαθητών. Γ. Προώθηση και ενίσχυση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό"

 

 

 

Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. 

 

Αγαπητοί  συνέλληνες της διασποράς σας ευχαριστούμε για το γόνιμο προβληματισμό και για τις δημιουργικές προτάσεις που καταθέσατε σήμερα στην Επιτροπή μας. Όταν επεξεργαζόμασταν τους τρόπους για την καθιέρωση της παγκόσμιας ημέρας της ελληνικής γλώσσας, είχαμε κατά νου ακριβώς αυτά που συζητούμε σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Την ανάπτυξη δηλαδή όλων εκείνων των δυνατοτήτων και την αξιοποίηση των κατάλληλων εργαλείων, που θα συμβάλουν στην εκμάθηση με νέους τρόπους διδασκαλίας και στην προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού σε όλες τις κοινότητες της ομογένειας παντού ανά τον κόσμο, προκειμένου να διαμορφώσουμε ένα διαδραστικό πλαίσιο για την νέα γενιά του ελληνισμού, ένα πλαίσιο που θα επιτρέπει στα Ελληνόπουλα να πρωταγωνιστούν στις εξελίξεις για το μέλλον.

 

Ήδη με τον ορισμό της 9ης Φεβρουαρίου ως παγκόσμιας ημέρας της ελληνικής γλώσσας, προσδιορίστηκε το περιεχόμενο των πρωτοβουλιών που οφείλουμε να αναλάβουμε σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου ο ελληνισμός να υπενθυμίζει σε όλο τον κόσμο, ότι το μέτρο όλων των αξιών είναι ο ίδιος άνθρωπος, η ελευθερία, η δικαιοσύνη, η ισότητα και η συναδέλφωση των λαών. Χωρίς αμφιβολία είναι η ελληνική γλώσσα που μπορεί να λειτουργήσει ως η κιβωτός, ως ο πολύτιμος φορέας του  πολιτισμού, της επιστήμης, της τέχνης και των διαχρονικών  αξιών των Ελλήνων. Είναι ταυτόχρονα η βάση πάνω στην οποία μπορεί και πρέπει να στηριχτεί, η αμφίδρομη επικοινωνία, η συνεννόηση, η συνεργασία, η αλληλεγγύη και η ισχυροποίηση των δεσμών, ανάμεσα στους Έλληνες που ζουν σε όλο τον κόσμο, όπως φυσικά και των ομογενών μας, με τους λαούς των χωρών στις οποίες ζουν και δημιουργούν.

Η διεκδίκηση μιας νέας σύγχρονης ταυτότητας του ελληνισμού θα κληθεί μέσα από τις επιδόσεις μας στην εκπαίδευση, στην κατάρτιση και την έρευνα, την βελτίωση της οικονομικής θέσης της χώρας μας και την αύξηση της χρησιμότητας μας στον διεθνή καταμερισμό εργασίας.

Σ' αυτή την κατεύθυνση μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν, τόσο οι ευνοϊκές πολιτικές που έχει αναπτύξει το Υπουργείο Παιδείας, όσο και οι τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της πληροφορικής και της επικοινωνίας. Και χαίρομαι για τις προτάσεις που κατατέθηκαν σήμερα από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, προτάσεις που σίγουρα συμβάλλουν σε μια ελπιδοφόρα προοπτική.

Ωστόσο στο κρίσιμο ζήτημα της ανταπόκρισης του Υπουργείου Παιδείας στο αίτημα των ομογενών μας για ελληνόγλωσση εκπαίδευση, πρέπει να αναγνωρίσουμε τις τολμηρές προσπάθειες των δύο τελευταίων ετών, παρ' όλες τις αντίξοες συνθήκες, που δημιούργησε η παρατεταμένη οικονομική κρίση και ελπίζουμε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας, θα διευρύνει τα περιθώρια για πιο γενναίες παρεμβάσεις τα επόμενα χρόνια. Είναι πεποίθησή μου ότι κάθε προσπάθεια μας, να ανοίξουμε το παράθυρο στον κόσμο και στο μέλλον, περνάει μέσα από τη μετατροπή της ιστορίας μας σε συνείδηση. Συνείδηση δηλαδή του ρόλου της Ελλάδας ως μιας δημοκρατικής δύναμης, που αντιστέκεται διαχρονικά στον παραλογισμό των ισχυρών και που με την ενεργητική εξωτερική της πολιτική, συμβάλλει αποφασιστικά στην εδραίωση της σταθερότητας και της ειρήνης, στην περιοχή μας και στον κόσμο.

 

Σας ευχαριστώ.

Τελευταία Νέα
bottom of page