Εφαρμογή Ολοκληρωμένης Πλατφόρμας Διαχείρισης και Διάθεσης του Καταλόγου της Βιβλιοθήκης της Βουλής
19 Απριλίου 2018
Η κυρία Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε σε κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Βουλής και της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, υπό την προεδρία του Προέδρου της Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Βουλής, κ. Γεωργίου Πάντζα, με θέματα ημερήσιας διάταξης: α) Παρουσίαση του αποτελέσματος της συνεργασίας του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων για την εφαρμογή της Ολοκληρωμένης Πλατφόρμας Διαχείρισης και Διάθεσης του Καταλόγου και Λειτουργιών Βιβλιοθήκης - Open ΑΒΕΚΤ και β) Προτάσεις για τη διευθέτηση θεμάτων της Διεύθυνσης Βιβλιοθήκης, εν όψει της επικείμενης τροποποίησης του Κανονισμού της Βουλής, (Μέρος Β΄ - ΦΕΚ 51 Α΄/1997, όπως ισχύει).
Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε
Σας καλωσορίζω όλους και είναι πολύ σημαντική αυτή η σημερινή μας συνεδρίαση και ευχαριστούμε όλους όσους συνέβαλαν στην οργάνωση, αυτής της συνεδρίασης. Η συνεργασία δύο κορυφαίων πνευματικών ιδρυμάτων της χώρας μας, είναι η πετυχημένη συνταγή με την οποία η χώρα μας, μπορεί να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες ανάγκες αλλά και τις προκλήσεις του μέλλοντος στο χώρο της επιστήμης, της έρευνας, της καινοτομίας, της οικονομίας της κοινωνίας και του πολιτισμού.
Η μεν βιβλιοθήκη της Βουλής, αποδεικνύει καθημερινά με το έξοχο έργο της και στην πράξη ότι ο ανεκτίμητος πλούτος που διαθέτει είναι ανοικτός και προ βάσιμος, στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και ασφαλώς στην ευρύτερη επιστημονική και πνευματική κοινότητα, διότι η κοινωνία της γνώσης και της πληροφορίας, όπως είπαν και οι εισηγητές της σημερινής μας συνεδρίασης, είναι το όχημα με το οποίο μπορούμε να στηρίξουμε τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη της πατρίδας μας και εδώ ο ρόλος της βιβλιοθήκης της Βουλής, όπως και άλλων βιβλιοθηκών ανάλογου υψηλού επιπέδου και ιδρυμάτων ανάλογου υψηλού επιπέδου, μεταξύ των οποίων είναι και η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, μπορεί να αποδειχθεί σημαντικός και πολύτιμος.
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, είναι ένας πρωτοπόρος φορέας που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις τεχνολογικές εξελίξεις με μία εξαιρετική υποδομή, την οποία προσφέρει στην υπηρεσία της παραγωγής της διάχυσης της επανάχρησης και αξιοποίησης της γνώσης, ώστε να μπορεί να φτάσει σε αυτόν που την έχει ανάγκη γρήγορα και αποτελεσματικά. Είναι λοιπόν περισσότερο από βέβαιο ότι η συνέργεια των δύο αυτών φορέων δεν θα μπορούσε να αποδώσει αποτελέσματα κατώτερα, των μεγάλων δυνατοτήτων τους. Και είναι χαρά μας που σήμερα στην Ολομέλεια, διαπιστώνουμε ότι η ολοκληρωμένη πλατφόρμα διαχείρισης και διάχυσης του καταλόγου και των λειτουργιών της βιβλιοθήκης, είναι πλέον γεγονός. Ωστόσο επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ότι το ίδιο το γεγονός της συνεργασίας, είναι ακόμα πιο σημαντικό αυτό κάθε αυτό γιατί ακριβώς είναι αυτό που η χώρα μας έχει σήμερα ανάγκη στην πορεία της προς το μέλλον. Έχουμε δηλαδή ανάγκη από μία νέα κουλτούρα συνεργατικότητας ένα νέο υπόδειγμα συλλογικής λειτουργίας.
Σε ότι αφορά τώρα τις προτάσεις με δεδομένο το προσανατολισμό της βιβλιοθήκης της Βουλής, στην εξωστρέφεια και στην προσήλωσή της στις συνέργειές της και τις συνεργασίες θεωρώ ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο, ώστε να διευρυνθεί η χρησιμότητά της και πέραν των συνόρων, δηλαδή να γίνει προσβάσιμη από τον απόδημο ελληνισμό, όπου γης και τους απανταχού φιλέλληνες. Ήδη για αυτό έχουμε ξεκινήσει μία σειρά από συνεργασίες με το προσωπικό και συγκεκριμένα τη Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Βουλής, τόσο με την Ομογένεια της Μελβούρνης και κάποιους σχεδιασμούς, όπως και με την Ομοσπονδία των Ελληνικών Κοινοτήτων της Ιταλίας και νομίζω ότι θα έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα. Ήδη λοιπόν έχουν τεθεί τα θεμέλια για μία τέτοια προοπτική, μέσα από την ουσιαστική της οργανωτική και τεχνολογική αναβάθμιση και βεβαίως μέσα από την άριστη κατάρτιση και το υψηλού επιπέδου έργου των στελεχών.
Γνωρίζω επίσης τις εξαιρετικές εκδηλώσεις που συχνά οργανώνει η βιβλιοθήκη μας και μόνη της, αλλά και σε συνέργεια με άλλους φορείς. Πρόσφατα είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στην ιδιαίτερη πατρίδα μου στην Καρδίτσα, μία εξαιρετική έκθεση, την οποία επισκέφτηκαν και όλα τα σχολεία της περιοχής, με θέμα τον Φιλελληνισμό, η οποία ταξιδεύει ανά την Ελλάδα και είναι πραγματικά εξαιρετική δουλειά. Εκδηλώσεις που την φέρνουν κοντά με τους συμπολίτες μας. Νομίζω ότι και σε αυτό το επίπεδο, μπορούν να ενταθούν οι σχετικές πρωτοβουλίες και όλοι είμαστε διαθέσιμοι να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς με τον τρόπο αυτό η βιβλιοθήκη της Βουλής, αποκτά και περισσότερους αναγνώστες και περισσότερους φίλους.
Επίσης έχω την αίσθηση ότι η Βιβλιοθήκη της Βουλής με το έξοχο έργο που επιτελεί, με την ψηφιακή της θωράκιση, μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην αξιοποίηση του νέου θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας όλων των βιβλιοθηκών της χώρας μαζί και με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας. Εδώ έχουν γίνει σχετικές διαδικασίες και θα είναι πολύ θετικό, αν μπορέσουμε να έχουμε αποτελέσματα, προκειμένου η γνώση και η πληροφορία, να διοχετεύονται και να διαχέονται άμεσα, έγκυρα και με φιλικό τρόπο και με το μικρότερο δυνατό κόστος σε όλους τους ενδιαφερόμενους που την έχουν ανάγκη.
Εμείς είμαστε στη διάθεσή σας και θα έχετε θεωρώ και από τις δύο Επιτροπές, τόσο των Μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής, αλλά και των μελών της Επιτροπής της Βιβλιοθήκης της Βουλής την αμέριστη υποστήριξή μας στο έργο που επιτελείται.
Σας ευχαριστούμε πολύ.