top of page

Σ/Ν Υπουργείου Επικρατείας: "Ρυθμίσεις Θεμάτων Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα, Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεώραση Α.Ε. και τροποποίηση του άρθρου 48 του κ.ν. 2190/1920 και άλλες διατάξεις."

28 Απριλίου 2015

Η κυρία  Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής στο Σ/Ν Υπουργείου Επικρατείας: "Ρυθμίσεις Θεμάτων Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα, Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεώραση Α.Ε. και τροποποίηση του άρθρου 48 του κ.ν. 2190/1920 και άλλες διατάξεις."

Τελευταία Νέα

Κυρία Πρόεδρε, κυρία και κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι βουλευτές,

 

σήμερα δεν αποκαθίσταται απλώς μια αδικία. Αποκαθίσταται ένα τεράστιο θεσμικό ατόπημα της προηγούμενης κυβέρνησης. Ακόμη ηχούν στα αυτιά μας τα λόγια του εκφωνητού της ΕΡΤ, όταν μαύρα μεσάνυχτα, σαν τους κλέφτες έμπαιναν τα ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Καλώς ήρθες Μεσαίωνα! Ήταν σαν να είχε έρθει ο Μεσαίωνας.

Θυμόμαστε τη βία, το ξύλο, τις χειροπέδες, τα λουκέτα, το «μαύρο» στις οθόνες μας. Εκείνες τις μέρες η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα παγκοσμίως που κατάφερε το εξής παράδοξο: Ο κόσμος έβλεπε και άκουγε τις εκπομπές της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, τις εκπομπές του μόνου νόμιμου ραδιοτηλεοπτικού φορέα πανελλήνιας εμβέλειας όχι από δημόσιες συχνότητες αλλά από την ΕΡTOpen, από το Left.gr, από το PRESS PROJECT και άλλα εναλλακτικά Μέσα Ενημέρωσης.

Έκανα λόγο για το μόνο νόμιμο ραδιοτηλεοπτικό φορέα εκτός από τα ραδιόφωνα της Αττικής που είχαν λάβει άδεια. Δεν το λέω εγώ αυτό. Το λέει ο λέκτορας Συνταγματικού Δικαίου κ. Ακρίτας Καϊδατζής σε άρθρο που είχε γράψει εκείνες τις ημέρες.

 

Το καταθέτω για τα Πρακτικά.

Περνούσαν οι ημέρες και το «μαύρο» στην οθόνη σάς εξέθετε διεθνώς. Περιμέναμε και την ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάτι έπρεπε να παρουσιάσετε. Δεν είχατε εφαρμόσει καν την απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας. Έπρεπε κάπως, με κάποιον τρόπο να δείξετε ότι λειτουργεί έστω άτσαλα, έστω υποτυπωδώς, έστω κουτσά στραβά μια δημόσια ραδιοτηλεόραση. Και εγένετο ΝΕΡΙΤ!

Τι βρήκαμε, λοιπόν, στη θέση της ΕΡΤ; Μια κατ’ όνομα ραδιοτηλεόραση, που ακόμη και ερασιτέχνες να την είχαν στήσει θα ήταν καλύτερη, μια τηλεόραση με φτωχό πρόγραμμα και ακόμη φτωχότερα ποσοστά τηλεθέασης με επαναλήψεις και κακές εκπομπές, μια τηλεόραση που δεν την έβλεπε κανένας, μια τηλεόραση που δεν απειλούσε σε τίποτε την ακροαματικότητα των ιδιωτικών καναλιών, των καναλιών που τόσο σας στήριξαν και τόσο σας στηρίζουν.

Σε ένα μόνο σκέλος δεν δείξατε ερασιτεχνισμό, στο σκέλος της προπαγάνδας. Εκεί αποδειχθήκατε επαγγελματίες. Θυμόμαστε παραμονές βουλευτικών εκλογών τη ΝΕΡΙΤ να μην μεταδίδει προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Θυμόμαστε να παραβιάζετε κάθε υποψία δημοσιογραφικής ανεξαρτησίας και δεοντολογίας, όταν ο κ. Σαμαράς έπαιρνε κατ’ ουσίαν συνέντευξη από τον εαυτό του με δύο -υποτίθεται- δημοσιογράφους να τον παρακολουθούν. Από την άλλη πλευρά, η αυτοδιαχειριζόμενη ελεύθερη ΕΡΤ δίδασκε ήθος, αξιοπρέπεια, δημοσιογραφία και δεοντολογία.

Τα λέω αυτά για να αποδείξω αυτά που είπα στην αρχή της τοποθέτησής μου. Αποκαθίσταται ένα θεσμικό ατόπημα. Δεν ανασυγκροτούμε την ΕΡΤ, για να αποκαταστήσουμε απλώς μερικούς αδικημένους υπαλλήλους. Είναι θέμα ουσίας. Αποκαθιστούμε την δημοκρατία, τον πλουραλισμό, την ενημέρωση, τον πολιτισμό.

Δεν πρόκειται να ξαναδούμε δημοσιογράφους να κάνουν τεμενάδες στον Πρωθυπουργό. Ποτέ στη δημόσια τηλεόραση! Δεν πρόκειται να ξαναδούμε μια απαξιωμένη δημόσια ραδιοτηλεόραση που δίνει το ελεύθερο στα ιδιωτικά κανάλια να αλώνουν την ενημέρωση.

Οι εποχές της καθοδηγούμενης τηλεόρασης πέρασαν. Γι’ αυτό το λόγο καταργούμε το επί της ουσίας δοτό εποπτικό συμβούλιο, θεσπίζουμε διαφανείς διαδικασίες ανάδειξης των οργάνων και καθιερώνουμε τη συμμετοχή των εργαζομένων στο διοικητικό συμβούλιο.

 

Όμως, δεν κατοχυρώνουμε κυβερνητικό συνδικαλισμό. Δεν θέλουμε οι συνδικαλιστές να προχωρούν σε δοσοληψίες με την Κυβέρνηση και τη διοίκηση της ΕΡΤ. Γι’ αυτό το λόγο οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο Δ.Σ. θα επιλέγονται από τους ίδιους και όχι από την ΠΡΟΣΠΕΡΤ.

Οι εποχές που οι συνδικαλιστές έκαναν αλισβερίσι και ασκούσαν διοίκηση πέρασαν. Άλλο ο συνδικαλισμός και η πάλη για τα δικαιώματα των εργαζομένων, άλλο η διοίκηση. Σπάζοντας τη σχέση αυτή, αναβαθμίζεται και η συνδικαλιστική διεκδίκηση και η ίδια η ΕΡΤ.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, έχουμε ανάγκη τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Έχουμε ανάγκη από τις κινηματογραφικές βραδιές της ΕΡΤ, από τις ελληνικές παραγωγές, τα ντοκιμαντέρ, το Δεύτερο και το Τρίτο Πρόγραμμα.

Χρειάζεται να αξιοποιηθεί, επιτέλους, το πολύτιμο ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ, να λειτουργήσουν ξανά οι περιφερειακοί ραδιοσταθμοί, να ξαναπαίξουν μπροστά σε κοινό τα μουσικά μας σύνολα.

Ειδικά για τους περιφερειακούς σταθμούς είναι απαραίτητο η ενημέρωση για τα τοπικά θέματα να μην μονοπωλείται από τους ιδιωτικούς σταθμούς. Είναι αναγκαίο να αναδεικνύεται η τοπική πολιτιστική δραστηριότητα, η οποία συχνά, αν και είναι εξαιρετικά πλούσια, υποτιμάται.

Για τους λόγους αυτούς υπερψηφίζουμε το νομοσχέδιο.

Όμως, η μάχη για την απρόσκοπτη ενημέρωση, για τη διαφάνεια και την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος δεν σταματάει εδώ. Ήδη η Κυβέρνηση έχει προαναγγείλει πρωτοβουλίες για τη ρύθμιση του καθεστώτος των τηλεοπτικών αδειών. Τόσα χρόνια γίνεται μια κατάληψη δημοσίων συχνοτήτων, μια κατάληψη ενάντια στην οποία κανείς από τους κατά τα άλλα τιμητές του νόμου και της τάξης δεν κινητοποιήθηκε.

Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι τα βάζει με τη διαπλοκή. Το απέδειξε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν για πρώτη φορά προχώρησε σε ελέγχους και εισπράξεις εναντίον της ελίτ της διαπλοκής. Θα το αποδείξει και στη συνέχεια, όταν τα κανάλια πληρώσουν, επιτέλους, τα χρήματα που χρωστούν στο ελληνικό δημόσιο.

Η νέα ΕΡΤ θα μιλήσει στο μυαλό και τις καρδιές των Ελλήνων. Αυτό θα είναι η δικαίωσή μας.

bottom of page