top of page

Σ/Ν Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης: "Εκδημοκρατισμός της διοίκησης - Καταπολέμηση της Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση - Αποκατάσταση των Αδικιών και άλλες Διατάξεις."

5 Μαϊου 2015

Η κυρία  Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής στο Σ/Ν Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης: "Εκδημοκρατισμός της διοίκησης - Καταπολέμηση της Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση - Αποκατάσταση των Αδικιών και άλλες Διατάξεις."

Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

 

σήμερα έχουμε κληθεί για να ψηφίσουμε ένα νομοσχέδιο με τεράστιο πολιτικό και κοινωνικό ενδιαφέρον, ένα νομοσχέδιο που καταργεί μνημονιακούς νόμους και εισάγει μέτρα εκδημοκρατισμού και εξορθολογισμού της Διοίκησης, που αφορούν τις σχέσεις κράτους και κοινωνίας.

Ο εξορθολογισμός του πειθαρχικού δικαίου, με την καθιέρωση, την επέκταση των δικαιωμάτων των πολιτών στις καθημερινές συναλλαγές τους με τη Διοίκηση, καθώς και τα μέτρα που επιταχύνουν τις διαδικασίες καταπολέμησης της γραφειοκρατίας, ιδίως μέσα από διαδικασίες της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, αποτελεί σημαντικό πυλώνα του εν λόγω νομοσχεδίου.

Επίσης, στο νομοσχέδιο επιτυγχάνεται η παύση του δυισμού μεταξύ των μόνιμων και των υπαλλήλων αορίστου χρόνου, στο εσωτερικό της Δημόσιας Διοίκησης.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω και τη σημαντικότητα της εν λόγω διάταξης, καθώς διαρκώς παραβιάζονταν τα όσα όριζε το άρθρο 103 του Συντάγματος για μόνιμες θέσεις εργασίας σε όσους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Βέβαια, δεν θα παραλείψω να αναφερθώ και στα όσα προβλέπει το Κεφάλαιο 4 του εν λόγω νομοσχεδίου, δηλαδή στην αποκατάσταση των αδικιών μέσω της επαναφοράς του προσωπικού και της κινητικότητας. Με την παραπάνω διάταξη το παρόν νομοσχέδιο ανταποκρίνεται κατ’ αρχήν στο αίτημα για μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να θεραπευθούν οι αδικίες και οι μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις σε πολίτες και εργαζόμενους. Με τα όσα προβλέπει το σχέδιο νόμου δεν αποκαθίσταται απλώς μια αδικία, αποκαθίσταται ένα τεράστιο θεσμικό ατόπημα της προηγούμενης Κυβέρνησης.

Ποιες αδικίες και στρεβλώσεις όμως είναι σε θέση να αποκαταστήσει το προτεινόμενο νομοσχέδιο;

 

Ο λόγος για την υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων, τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, την αδυναμία των δημόσιων υπηρεσιών να καλύψουν ανάγκες λόγω έλλειψης προσωπικού, τη μείωση στους εκπαιδευτικούς και την υποβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ως αιρετή και στέλεχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όντας κοντά στα καθημερινά προβλήματα των κατοίκων της Καρδίτσας, από όπου προέρχομαι, είχα τη δυνατότητα να κατανοήσω βαθύτερα τα προβλήματα που επικρατούσαν στον τομέα της δημόσιας διοίκησης, προβλήματα τα οποία το παρόν νομοσχέδιο καλείται να αντιμετωπίσει για να ανακουφίσει τους πολίτες σε θέματα απλοποίησης και περιορισμού της γραφειοκρατίας.

Συγκεκριμένα: Η επιτάχυνση της διαδικασίας πρόσληψης προσωπικού με συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για ανάγκες που καλύπτουν κατά περιόδους, όπως για παράδειγμα η πρόσληψη πυροσβεστών για τη θερινή περίοδο, είναι σε θέση να αντιμετωπίσει άμεσα τις ανάγκες που προκύπτουν.

Αντίθετα, η έως τώρα διαδικασία ήταν αρκετά πιο πολύπλοκη χάνοντας σημαντικό χρόνο σε μία περίοδο που η χώρα μας πρέπει να επέμβει άμεσα, δίχως καθυστερήσεις και χρονοβόρες διαδικασίες.

Σήμερα, μιλάμε για ένα νομοσχέδιο με μια δυναμική δικαιοσύνης, μια δικαιοσύνη που η σημερινή Κυβέρνηση θέλει να επαναφέρει για όλες τις αδικίες που υπέστησαν –ας μου επιτραπεί η έκφραση- τα θύματα των πολιτικών που εφάρμοσαν οι τελευταίες μνημονιακές κυβερνήσεις.

Στο σημερινό νομοσχέδιο πολλοί είναι εκείνοι οι εργαζόμενοι που βλέπουν τους αγώνες τους να δικαιώνονται: Η επαναφορά των εκπαιδευτικών, των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, των σχολικών φυλάκων και των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς και επανασύσταση των δημοτικών αστυνομικών αποδεικνύουν πως η Κυβέρνηση δεν μένει στα λόγια. Η απάντηση της Κυβέρνησης μπροστά στους αγώνες των εργαζομένων είναι το ίδιο το νομοσχέδιο. Διότι εμείς τα λόγια μας, κύριοι Βουλευτές, τα κάνουμε πράξη.

Τέλος, θα ήθελα να σταθώ και σε μία ενδιαφέρουσα διάταξη που ορίζει το άρθρο 23 για το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Στο άρθρο αυτό ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου με εκπροσώπηση –για πρώτη φορά- από το Σύλλογο Αποφοίτων και το Σύλλογο των Σπουδαστών για θέματα που αφορούν τον κανονισμό σπουδών.

Επίσης απλοποιείται το σύστημα επιλογής των υποψηφίων για την είσοδό του στη σχολή. Συγκεκριμένα, λόγω ενστάσεων και παρατηρήσεων των υποψηφίων για τον τρόπο εξέτασης, αλλά και βαθμολόγησής τους στις ξένες γλώσσες προβλέφθηκε από το εν λόγω σχέδιο η κατάργηση της εξέτασης ξένων γλωσσών και η αντικατάστασή της από πιστοποιητικό που θα αποδεικνύει το επίπεδο του υποψηφίου.

Με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατόν να επιτευχθεί η ταχύτερη διασφάλιση διενέργειας του διαγωνισμού εγκαταλείποντας τις επιβαρυντικές και χρονοβόρες διοικητικές διαδικασίες που ώς τώρα επικρατούσαν και επικάλυπταν το σημαντικό έργο του κέντρου, μια διαδικασία που είναι λιγότερο ψυχοφθόρα για τους υποψηφίους.

Το σχέδιο νόμου για τον εκδημοκρατισμό της διοίκησης παρέχει μια δημόσια διοίκηση με αναβαθμισμένο ρόλο, μια πρώτη βοήθεια που μπορεί να μην επιλύει πολλά από τα προβλήματα που μαστίζουν τη χώρα μας τα τελευταία τουλάχιστον πέντε χρόνια, παρ’ όλα αυτά είναι μια αρχή αποκατάστασης της αξιοπρέπειας όλων όσων αδικήθηκαν από τις πολιτικές των προηγούμενων Κυβερνήσεων.

Λειτουργούμε σαν μια Κυβέρνηση - πυροσβέστης που καλούμαστε να σβήσουμε τις φωτιές που μας άναψαν οι υπέρμαχοι των μνημονίων. Η Κυβέρνηση, σταθερή στις δεσμεύσεις της, με το εν λόγω νομοσχέδιο προχωρά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και των στρεβλώσεων της πελατειακότητας και του ελιτισμού του ελληνικού κράτους που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Συνεχίζουμε με αυτά που εξ αρχής δεσμευθήκαμε, να προστατεύσουμε τις αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αποκαθιστώντας αδικίες με περισσότερη δημοκρατία και εξορθολογισμό.

Τελευταία Νέα
bottom of page