top of page

Σ/Ν Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: "Βοσκήσιμες γαίες Ελλάδας και άλλες διατάξεις."

1 Δεκεμβρίου 2015

Η κυρία  Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής στο Σ/Ν Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: "Βοσκήσιμες γαίες Ελλάδας και άλλες διατάξεις."

Τελευταία Νέα

Κυρία Υπουργέ, κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

η επί σαράντα πέντε και πλέον χρόνια απουσία πολιτικής βούλησης, η νομοθετική οκνηρία, η άγνοια, η αδιαφορία και η υποτίμηση των δυνατοτήτων της ελληνικής κτηνοτροφίας είχαν μετατρέψει την πατρίδα μας σε φτωχό συγγενή της Ευρώπης, έναν φτωχό συγγενή που επαιτούσε για λίγα ψίχουλα κοινοτικών ενισχύσεων, που ζήλευε τους πλούσιους του βορρά με τη μεγάλη διαπραγματευτική ισχύ.

 

Ο μόχθος του Έλληνα κτηνοτρόφου και του Έλληνα αγρότη δεν αναγνωρίζεται. Αντίθετα, υποβαθμίζεται μέσα στον εξουθενωτικό καταμερισμό εργασίας υπέρ του συναδέλφου του της Κεντρικής Ευρώπης.

Όμως, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, φταίει μόνο η ΕΟΚ και μετά η Ευρωπαϊκή Ένωση για το χάλι του πρωτογενούς τομέα, για το χάλι της κτηνοτροφίας;

Η αλήθεια είναι ότι παρά τις αποσπασματικές πολιτικές των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ εισέρρευσαν κάποιοι πόροι από την Ευρώπη. Όμως, αντί να διεκδικήσουν αυτό που εδικαιούντο οι Έλληνες παραγωγοί, εισπράττουμε πρόστιμα. Και αντί να αξιοποιήσουν την ελληνική ιδιαιτερότητα, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του αγροτικού χώρου και την εργατικότητα του Έλληνα αγρότη, φρόντισαν να συκοφαντήσουν το συνεταιριστικό κίνημα και εν τέλει σχεδόν να το διαλύσουν και φυσικά να το υποκαταστήσουν με κομματικές και πελατειακές πρακτικές.

Όταν αυτά συνέβαιναν, ο πολεοδομικός σχεδιασμός, τα σχέδια πόλης, το Εθνικό Κτηματολόγιο, οι χρήσεις γης, η χαρτογράφηση των δασικών περιοχών έμεναν στα λόγια και καρκινοβατούσαν, δηλαδή τα πάλαι ποτέ κόμματα εξουσίας δεν δημιούργησαν έστω ένα σοβαρό εργαλείο για τη χάραξη μίας αξιόπιστης πολιτικής. Ωστόσο, ούτε ακόμη και ο συνασπισμός τους δεν κατάφερε να ξεπεράσει την επιμέρους λογική και πρακτική της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Θυμηθείτε τα πρόσφατα αποσπασματικά νομοσχέδια της Κυβέρνησης Σαμαρά, τα οποία όλως περιέργως και σε υψηλούς μάλιστα τόνους επικαλέστηκε η συνάδελφος κ. Αραμπατζή, προκειμένου να αποδομήσει την επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλα αυτά τα αναφέρω ως μία συνεισφορά στην αποκατάσταση της μνήμης και της αλήθειας, αλλά και γιατί πιστεύω ότι αποτελούν μία ελάχιστη δίκαιη και νηφάλια κριτική προς εκείνες τις δυνάμεις που κυβέρνησαν μέχρι σήμερα τον τόπο. Πάντως, αν όχι όλοι οι αγρότες, τουλάχιστον οι αγελαδοτρόφοι θα τους έλεγαν: «Εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι».

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν αρκεί η διακήρυξη στόχων, όπως λόγου χάριν ότι επιδιώκουμε την ανάπτυξη. Απαιτούνται συντονισμένες ενέργειες, οι οποίες θα υποβοηθούν και θα στηρίζουν τους στρατηγικούς στόχους.

Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την αγροτική ανάπτυξη το γνωρίζουμε ήδη. Στηρίζεται σε πόρους και εργαλεία, τα οποία για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 έχουν εξασφαλιστεί. Η θεσμοθέτηση της Εθνικής Γεωγραφικής Πληροφοριακής Βάσης Δεδομένων, η πρόβλεψη για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, αλλά και ο καθορισμός των δικαιωμάτων χρήσης βοσκής έρχονται να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά για πρώτη φορά το πρόβλημα των βοσκήσιμων γαιών.

Το παρόν σχέδιο νόμου δημιουργεί ένα ακόμη εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την κτηνοτροφική ανάπτυξη, καθώς ο προσδιορισμός των βοσκήσιμων γαιών θα ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο που δημιουργούσε η επικάλυψη αρμοδιοτήτων των Υπουργείων και των Υπηρεσιών του Δημοσίου.

Με το νομοσχέδιο επιτυγχάνεται ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής, αύξηση του παραγόμενου προϊόντος με ταυτόχρονη βελτίωση της ποιότητάς του, μείωση της εισαγωγής ζωοτροφών, κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, με συνέπεια τη βελτίωση του ισοζυγίου πληρωμών και την αύξηση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων και τέλος, την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος.

Είναι γνωστό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι το κόστος παραγωγής στην Ελλάδα είναι υψηλότερο συγκριτικά με αυτό των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Ένας από τους λόγους είναι το υψηλό κόστος εκτροφής των παραγωγικών ζώων, καθώς κατά κύριο λόγο πραγματοποιείται με εισαγόμενες ζωοτροφές.

Αποτελεί αναγκαιότητα, επομένως, να χαρτογραφηθούν και να αποσαφηνιστούν όσο γίνεται πιο σύντομα τα όρια των βοσκήσιμων εκτάσεων. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση των έργων υποδομής που σχετίζονται με αυτές, δημιουργώντας περισσότερες επιλέξιμες εκτάσεις.

Επίσης, είναι φανερό ότι η μείωση του κόστους παραγωγής θα αυξήσει το εισόδημα των κτηνοτρόφων μας. Επιπλέον, η αύξηση των βοσκοτόπων θα ενισχύσει την ποιότητα του παραγόμενου κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Είναι δεδομένο πως όλοι προτιμούν να καταναλώνουν προϊόντα που έχουν παραχθεί με φυσικές μεθόδους, χωρίς μεταλλαγμένες ζωοτροφές, ορμόνες ή ανεξέλεγκτες ποσότητες αντιβιοτικών.

Ο καθορισμός των βοσκοτόπων θα συμβάλει επίσης στη διατήρηση των τοπικών φυλών παραγωγικών ζώων, που γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να διατηρηθούν. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα δώσει ένα οριστικό τέρμα στη διαμάχη για το χαρακτηρισμό των βοσκήσιμων γαιών, καθορίζοντας επιτέλους ποιος φορέας είναι υπεύθυνος και τι υποχρεώσεις έχει, αποσαφηνίζοντας το πολυ-ιδιοκτησιακό καθεστώς που ισχύει σήμερα.

Πρέπει, επίσης, να τονίσουμε ότι μ’ αυτό το σύγχρονο εργαλείο επιτυγχάνουμε και την εναρμόνιση της χώρας μας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι οι κτηνοτρόφοι μας θα μπορούν να τεκμηριώνουν και να απορροφούν τις κοινοτικές επιδοτήσεις.

Επιπρόσθετα, θα δημιουργηθεί ένα νομικό πλαίσιο που θα βοηθά τους κτηνοτρόφους, αλλά θα σέβεται και το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη, καθώς οφείλουμε πρωτίστως να έχουμε στο νου μας τις επόμενες γενεές.

Είναι προφανές ότι για την υλοποίηση και την εφαρμογή των προτεινόμενων ρυθμίσεων απαιτείται η συνέργεια τεσσάρων σημαντικών παραγόντων, δηλαδή των ίδιων των κτηνοτρόφων, των δήμων, των περιφερειών και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Πιστεύω ότι πρέπει να καταβληθεί η μέγιστη δυνατή προσπάθεια και, μάλιστα, σε σύντομο χρόνο, ώστε η παραδοσιακή κτηνοτροφία μας να μεταβεί σε ένα σύγχρονο και πιο παραγωγικό μοντέλο. Αυτό το νομοσχέδιο είναι ένας ενδιάμεσος σταθμός προς αυτή τη μετάβαση.

Την ίδια πεποίθηση συμμερίζονται και οι κτηνοτρόφοι της Καρδίτσας, το Νομό της οποίας έχω κι εγώ την τιμή να εκπροσωπώ. Υπερψηφίζω το νομοσχέδιο επί της αρχής, κατ’ άρθρον και στο σύνολο.

Με τις σκέψεις αυτές, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, σας καλώ να πράξετε το ίδιο.

bottom of page