top of page

Σ/Ν Υπουργείου Εσωτερικών: "Αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων, διεύρυνση του δικαιώματος εκλέγειν και άλλες διατάξεις περί εκλογής Βουλευτών."

21 Ιουλίου 2016

Η κυρία  Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής στο Σ/Ν Υπουργείου Εσωτερικών: "Αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων, διεύρυνση του δικαιώματος εκλέγειν και άλλες διατάξεις περί εκλογής Βουλευτών."

Τελευταία Νέα

Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

περίμενα ότι η συζήτηση περί της αναλογικής εκπροσώπησης των κομμάτων θα ανταποκρινόταν επιτέλους στην ώριμη απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας για μια εκ βάθρων αλλαγή του πολιτικού συστήματος. Περίμενα ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση και κάποια κόμματα που φαίνεται ότι συμπλέουν μαζί της θα είχαν το θάρρος να αποκαλύψουν την πραγματική τους πρόθεση, η οποία ειρήσθω εν παρόδω δεν είναι άλλη από την υφαρπαγή της κυβερνητικής εξουσίας με την μετατροπή της μειοψηφίας στην κάλπη σε πλειοψηφία στη Βουλή.

Αντίθετα, προσπαθούν με τακτικισμούς και εξυπνακισμούς να συγκαλύψουν την προτίμησή τους στα καλπονοθεύτηκα εκλογικά συστήματα παίρνοντας μαζί τους και τη Χρυσή Αυγή, αφού πρώτα κατηγόρησαν εμάς για σύμπλευση μαζί της. Κάθε περαιτέρω σχόλιο νομίζω ότι περιττεύει.

 

Η μετατροπή της μειοψηφίας σε πλειοψηφία προφανώς δεν έχει καμμία σχέση ούτε με την κυβερνησιμότητα ούτε και με την υπηρέτηση των αναγκών της χώρας και των πολιτών. Η εμμονή εναντίον της απλής αναλογικής έχει άμεση σχέση με την αναπαραγωγή των πολιτικών τζακιών, με την οικογενειοκρατία στην πολιτική ζωή, με τη νομή της εξουσίας από κλειστά κυκλώματα συμφερόντων, με την αδιαφανή και μεροληπτική διαχείριση του δημοσίου χρήματος και με την αποστολή του λογαριασμού τελικά στον πολίτη.

Οι κοινοβουλευτικά ισχυρές κυβερνήσεις του παρελθόντος είναι αυτές που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία, την οικονομία στην ύφεση, την παραγωγική βάση στην απαξίωση, το κοινωνικό κράτος στον μαρασμό και τους πολίτες στην ανεργία, τη φτώχεια και την απελπισία.

Βεβαίως, χρεοκόπησαν οικονομικά και πολιτικά ακόμη και τα ίδια τα κόμματα του παλιού πολιτικού συστήματος, αλλά αυτό δεν ενοχλεί τις ηγεσίες της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Αλλά γιατί να τις ενοχλεί; Αφού οι φίλοι τους, που πλούτιζαν ασύδοτα πριν από την κρίση, συνέχιζαν να πλουτίζουν και στη διάρκεια της κρίσης. Όπως φυσικά δεν υπάρχει λόγος να ενοχλούνται, αφού ως επαγγελματίες της πολιτικής υποστήριξης των μεγάλων συμφερόντων θα έχουν πάντα δουλειά, είτε στη Βουλή, είτε στο κράτος, είτε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, είτε σε άλλα ευαγή δημόσια ή ιδιωτικά ιδρύματα.

Τα κόμματα της εκσυγχρονισμένης διαπλοκής και της διαφθοράς, το πολιτικό σύστημα της εξάρτησης και της Siemens, οι οπαδοί του Παπασταύρου, του Σκλαβούνη, του Τσουκάτου και του Χριστοφοράκου θέλουν την κοινωνία στο περίβολο της εκκλησίας και τον εαυτό τους μόνιμα εγκατεστημένο στο ιερό, στο άβατο της εξουσίας. Για αυτό και έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν από την πρωτοβουλία για τη θέσπιση της απλής αναλογικής.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επιχειρούμε την πλήρη αποκατάσταση της ισότητας, της ισχύος και της αξίας της ψήφου του πολίτη.

 

Αντιστρέφουμε τη σημερινή πορεία που θέλει τον πολίτη απλό ψηφοφόρο να εξαντλεί το δικαίωμα της συμμετοχής με μια ψήφο στην κάλπη και μετά να μπαίνει στο περιθώριο και να μεταμορφώνεται σε παθητικό και πειθήνιο εκτελεστή των επιθυμιών των ελίτ.

 

Η ωριμότητα της λαϊκής βούλησης είναι η μόνη ικανή για να εκφράσει με πλουραλισμό και αξιοπιστία τη λαϊκή κυριαρχία και να αναθέσει τη λαϊκή εντολή σε εκείνους που θεωρεί κατάλληλους για τη διεύθυνση των πολιτικών υποθέσεων.

Από την άλλη, η ωριμότητα των κομμάτων είναι η αναγκαία προϋπόθεση για την εξασφάλιση της αποτελεσματικής διακυβέρνησης, που θα εξισορροπεί τις ακραίες κοινωνικές και οικονομικές αντιθέσεις, θα υπηρετεί τις ανάγκες των πολλών και θα σέβεται τους κανόνες της δημοκρατικής και της θεσμικής λειτουργίας. Αυτή η ωριμότητα των κομμάτων είναι το κυρίως ζητούμενο. Όμως, για αυτό απαιτείται τα σημερινά κόμματα να μετατραπούν από κόμματα των αρχηγών ή κόμματα των καναλιών σε κόμματα των μελών τους, δηλαδή των πολιτών.

Νομίζω ότι είναι πια καιρός, ίσως και με την ευκαιρία της προωθούμενης αναθεώρησης του Συντάγματος, να ανοίξει η συζήτηση για την καθιέρωση της δημοκρατικής λειτουργίας όλων των κομμάτων, για την εξασφάλιση της ελεύθερης έκφρασης των μελών τους, τη συλλογική συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων, την άσκηση δημοκρατικού ελέγχου των κομματικών οργάνων και της ηγεσίας, την έγκριση ή την απόρριψη των θέσεων του πολιτικού προσανατολισμού, του κυβερνητικού προγράμματος, του απολογισμού των πεπραγμένων, της επιλογής των συμμαχιών και άλλα.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο ΣΥΡΙΖΑ με θεσμική συνέπεια και σταθερό δημοκρατικό προσανατολισμό αναλαμβάνει την ιστορική ευθύνη της εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος. Η απλή αναλογική και η ψήφος στα δεκαεφτά αποτελούν το αναγκαίο όχημα προς αυτή την κατεύθυνση και ταυτόχρονα στοιχειώδη υποχρέωση προς όλους εκείνους που έδωσαν το αίμα τους για την πατρίδα, τη δημοκρατία, τη λαϊκή κυριαρχία και την κοινωνική απελευθέρωση.

bottom of page