top of page

Σ/Ν του Υπουργείου Υγείας: "Μεταρρύθμιση της διοικητικής οργάνωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης σπάνιων και πολύπλοκων νοσημάτων και άλλες διατάξεις"

15 Μαρτίου 2017

Η κυρία  Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής στο Σ/Ν του Υπουργείου Υγείας: "Μεταρρύθμιση της διοικητικής οργάνωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης σπάνιων και πολύπλοκων νοσημάτων και άλλες διατάξεις"

Τελευταία Νέα

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριοι Υπουργοί, παρακολουθώντας τη μέχρι στιγμής συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της διοικητικής οργάνωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, παρατηρεί κανείς ότι μάλλον υπάρχει μία γενικότερη συναίνεση κι ότι η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Πράγματι, οι ρυθμίσεις που εισάγονται αναδεικνύουν την κρισιμότητα της ψυχικής υγείας για την ελληνική κοινωνία, δίνουν τη δυνατότητα στη χώρα μας να εναρμονιστεί με τα πιο σύγχρονα πρότυπα και ορίζουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο οι ψυχικά πάσχοντες θα αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια.

Το γεγονός ότι σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό προβλέπεται η λειτουργία των Τομεακών Επιστημονικών Επιτροπών Ψυχικής Υγείας, η σύσταση Περιφερειακών Διοικήσεων Τομέων Ψυχικής Υγείας και η θεσμοθέτηση Επιτροπών ελέγχου προστασίας των δικαιωμάτων των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας αποδεικνύει την ισχυρή πολιτική βούληση της Κυβέρνησης προκειμένου αφενός να αποκτήσουμε μια αποτελεσματική δομή στον τομέα αυτό και αφετέρου να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την άσκηση μιας νέας πολιτικής.

Εάν, όμως, πρόκειται να αναφερθούμε σήμερα στο περιεχόμενο της πολιτικής για τη ψυχική υγεία και στην ιστορική διαδρομή της από τα κολαστήρια ψυχών μέχρι τις μέρες μας, είναι φανερό ότι πολλοί από τους συναδέλφους της Αντιπολίτευσης, που χρησιμοποίησαν υψηλούς τόνους στις τοποθετήσεις τους σήμερα, θα έρχονταν σε πολύ δύσκολη θέση.

Το συζητούμενο νομοσχέδιο περιέχει και ρυθμίσεις που αφορούν στην τακτοποίηση θεμάτων και εκκρεμοτήτων στον χώρο της υγείας γενικότερα και μου προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι κάποιοι συνάδελφοι τις είδαν είτε ως ρουσφέτια είτε ως αφορμή για να επιτεθούν στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Δηλαδή, η ρύθμιση που αφορά στην έκδοση της πράξης μονιμοποίησης των ειδικευμένων ιατρών του κλάδου ΕΣΥ, όχι από τον Υπουργό, αλλά από τον Διοικητή της οικείας ΥΠΕ, είναι ρουσφέτι ή μήπως είναι επιτάχυνση των διαδικασιών προκειμένου να στελεχωθούν τα νοσοκομεία μας;

Επιτρέψτε μου εδώ να αναφερθώ στο ότι η Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας κινδύνευε με υπολειτουργία εξαιτίας ακριβώς αυτού του γεγονότος, καθώς, ενώ είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες αξιολόγησης των υπό πρόσληψη παθολόγων, έπρεπε να περιμένει η τοποθέτησή τους μέχρι και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης όλων των ειδικοτήτων και την υπογραφή του Υπουργού.

Τέτοιο είναι το περιεχόμενο του συνόλου των ρυθμίσεων, με προφανή σκοπό το δημόσιο σύστημα υγείας να λειτουργήσει απρόσκοπτα.

Βεβαίως, η υπερβολική κριτική που ασκείται από ορισμένες πλευρές της αντιπολίτευσης πέφτει στο κενό, καθώς οι πολίτες είναι σε θέση να αντιληφθούν ότι όλοι πλέον, ακόμα και οι ανασφάλιστοι, έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Σταθεροποιήσαμε και αυξήσαμε τις δαπάνες για την υγεία. Προχωρήσαμε στις διαδικασίες πρόσληψης του απαραίτητου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Το στήσαμε ξανά στα πόδια του. Και αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν, ούτε από την αντιπολίτευση ούτε και από κάποια μέσα μαζικής χειραγώγησης. Είναι φανερό ότι όσο η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας βελτιώνεται, τόσο ενισχύεται και η γενικότερη πεποίθηση ότι η Κυβέρνηση αυτή ήρθε για να μείνει. Δεν είναι παρένθεση. Όπως, επίσης, είναι φανερό ότι το οριστικό τέλος των ψευδαισθήσεων του παλιού πολιτικού συστήματος για παλινόρθωση, είναι βέβαιο ότι θα λάβει τέλος και με την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Τέλος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επιτρέψτε μου να δώσω τα συγχαρητήριά μου στον συνάδελφο κ. Τριαντάφυλλο Μηταφίδη για την τροπολογία που κατέθεσε, με την οποία αποκαθίσταται η ιστορική μνήμη και η δικαιοσύνη απέναντι στους Εβραίους Έλληνες πολίτες.

bottom of page