top of page

Σ/Ν του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης:  "Εξωδικαστικός μηχανισμός στήριξης οφειλών επιχειρήσεων".

27 Απριλίου 2017

Η κυρία  Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής στο Σ/Ν του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης:  "Εξωδικαστικός μηχανισμός στήριξης οφειλών επιχειρήσεων".

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, περίμενα ότι η κριτική των συναδέλφων της Αντιπολίτευσης για τον εξωδικαστικό μηχανισμό στήριξης των οφειλών των επιχειρήσεων, θα αφορούσε περισσότερο τη διασφάλιση της εφαρμογής του και λιγότερο την ανάγκη της πολιτικής διαφοροποίησής τους.

Βεβαίως, δεν αποτελεί έκπληξη η θέση της Νέας Δημοκρατίας που φαίνεται να ταυτίζεται περισσότερο με αυτή των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή των τραπεζών και των μεγαλοπρομηθευτών των επιχειρήσεων. Δεν μπορεί κανείς να ξέρει, βέβαια, εάν αυτό είναι το ισχυρότερο κίνητρο της Νέας Δημοκρατίας. Σίγουρα, όμως, μπορεί κάποιος να καταλάβει εύκολα την αμηχανία και την απογοήτευση της ηγεσίας της, καθώς όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο κλείσιμο της αξιολόγησης και στο πέρασμα της κοινωνίας σε ρυθμούς ανάκαμψης και ανάπτυξης.

Το σημερινό νομοσχέδιο αποτελεί μια υπερώριμη απαίτηση του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου και ιδιαίτερα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Γιατί πράγματι η πρωτόγνωρη και παρατεταμένη ύφεση εξαφάνισε ήδη από την αγορά χιλιάδες επιχειρήσεις και απειλεί με λουκέτο όσες κατάφεραν με κόπο και δυσκολίες να κρατηθούν μέχρι σήμερα.

Αποδείχτηκε με τον πιο τραγικό τρόπο ότι το φάρμακο της λιτότητας, τα νεοφιλελεύθερης έμπνευσης μέτρα, δηλαδή ο περιορισμός των εισοδημάτων και των κοινωνικών δαπανών, οδηγούν σε κάθε περίπτωση σε έναν φαύλο κύκλο που βαθαίνει την ύφεση και οξύνει τις συνέπειές της, πράγμα που σημαίνει περισσότερη ανεργία, περισσότερη φτώχεια και διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Η λιτότητα δεν προκάλεσε απλώς αποπληθωρισμό, αλλά διέλυσε την αγορά και έφερε σε απόγνωση τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας. Όμως, έστω και καθυστερημένα, πολλοί επιχειρηματίες έχουν συνειδητοποιήσει ότι η εξαέρωση των μισθών και των συντάξεων που φάνηκε αρχικά να τους βολεύει τον καθένα τους ξεχωριστά υπονόμευσε τελικά τη βιωσιμότητα των δικών τους επιχειρήσεων. Γιατί είναι η μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων που οδήγησε στη μείωση της ζήτησης, στη μείωση των πωλήσεων, στη μείωση των κερδών, στην έλλειψη ρευστότητας και στην αδυναμία αποπληρωμής των οφειλών.

Οι πιο πολλοί γνωρίζουν πια στο πετσί τους ότι το νεοφιλελεύθερο μοντέλο των δήθεν αντιλαϊκιστών, των δήθεν φιλοευρωπαίων δεν είναι για όλους. Αφορά κυρίως μεγάλα συμφέροντα, εγχώρια και ξένα, που απεγνωσμένα διεκδικούν τον δραστικό περιορισμό των μικρών και μεσαίων και βλέπουν τον εργαζόμενο ως τον πιο μισητό εχθρό τους. Αφορά εκείνους που έχουν αναθέσει την πολιτική τους εκπροσώπηση στο απίθανο τρίδυμο Σημίτη-Μητσοτάκη-Βενιζέλου.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, άκουσα με προσοχή την άποψη για μια στρατηγική διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους. Όμως, σε τι διαφορετικό προσβλέπει τούτο το νομοσχέδιο; Το γεγονός ότι οι βιώσιμες αλλά ταυτόχρονα υπερχρεωμένες επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν τη συνολική ρύθμιση των οφειλών τους δεν εντάσσεται σε μια τέτοια στρατηγική; Κάποιοι μίλησαν και για διαχωρισμό ως προς την αντιμετώπιση της προέλευσης των οφειλών, εάν δηλαδή αυτές οι οφειλές αφορούν στο Δημόσιο, τις τράπεζες ή ιδιώτες πιστωτές. Όμως, αυτό δεν συνεπάγεται και πάλι σειρά προτεραιότητας των δανειστών μιας επιχείρησης που, προφανώς, δυσχεραίνει και τη θέση κάποιων από αυτούς; Και σε τι διαφέρει αυτό από τη σημερινή κατάσταση καθώς ο οφειλέτης θα ήταν και πάλι μόνος και αποδυναμωμένος απέναντι στους ισχυρούς δανειστές του;

Επιπλέον ορισμένοι ανησυχούν ότι οι περισσότερες υποθέσεις εξωδικαστικού συμβιβασμού θα καταλήξουν στα δικαστήρια. Προφανώς, το λένε, γιατί δεν κατανοούν ότι ενδεχόμενη επίτευξη συμβιβασμού μεταξύ οφειλέτη και πιστωτών σημαίνει ότι πρόκειται για συμφωνία αμοιβαίου συμφέροντος για όλες τις πλευρές. Και είναι παραπάνω από σαφές ότι η διευθέτηση του χρέους δεν θα βασίζεται σε οικονομικά μεγέθη, όπως το ύψος του χρέους και του μεγέθους της επιχείρησης, αλλά στην πραγματική ικανότητα της αποπληρωμής της επιχείρησης.

Η διαδικασία υλοποίησης του εξωδικαστικού συμβιβασμού θα γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο, γεγονός το οποίο μειώνει το διοικητικό κόστος της διαδικασίας, όχι μόνο για την επιχείρηση αλλά και για τους πιστωτές. Αυτό επίσης αναμένεται να εξασφαλίσει διαφάνεια, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή του νόμου.

Η παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης φιλοδοξεί να συμβάλει στην υποστήριξη των υπερχρεωμένων πολιτών και επιχειρήσεων. Να τονίσουμε εδώ ότι και οι αγρότες υπάγονται σε αυτό το νομοσχέδιο.

Ο νόμος αυτός προστίθεται μάλιστα σε μια σειρά παρεμβάσεων, όπως ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, οι προστατευτικές διατάξεις στο πλαίσιο του νόμου για την προστασία του καταναλωτή, του νόμου δηλαδή για την ίδρυση και λειτουργία μη τραπεζικών εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων, η συμβολή του Υπουργείου Οικονομίας στην αναμόρφωση του Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών και η δημιουργία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Επομένως, έχουμε κάθε λόγο να ισχυριζόμαστε ότι αυτό το πλέγμα ρυθμίσεων υλοποιεί ένα μέρος του παράλληλου προγράμματός μας. Έχουμε επίσης τη βάσιμη πεποίθηση ότι το παρόν σχέδιο νόμου θα συμβάλλει και στην ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας, καθώς εναρμονίζεται με τον συνολικό σχεδιασμό της Κυβέρνηση για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την ενίσχυση της ρευστότητας και την τόνωση των επενδύσεων στην οικονομία.

Θεωρούμε ότι οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που έχουν περιθώρια βιωσιμότητας όχι μόνο δεν πρέπει να αποκοπούν από τον παραγωγικό κορμό της χώρας, αλλά αντίθετα είναι αναγκαίο να συνδεθούν με την αναπτυξιακή προσπάθεια και την αναγέννηση της πατρίδας μας που συντελείται.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πιστεύω ότι κάνουν λάθος όσοι δεν συνηγορούν στην υπερψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, γιατί μαζί με την προοπτική της απομείωσης του δημόσιου χρέους, της κατάργησης της λιτότητας και της επιτροπείας μπορεί να δοθεί ξανά ελπίδα και προοπτική στον λαό μας, ιδιαίτερα στη νέα γενιά για απασχόληση και ένα καλύτερο, πιο δίκαιο και ελπιδοφόρο μέλλον.

Ευχαριστώ πολύ.

Τελευταία Νέα
bottom of page