Σ/Ν του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τίτλο: "Μείωση ασφαλιστικών εισφορών και άλλες διατάξεις"
22 Νοεμβρίου 2018
Η κυρία Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής στο Σ/Ν του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τίτλο: "Μείωση ασφαλιστικών εισφορών και άλλες διατάξεις"
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Μήπως θα πρέπει εσείς να σκύψετε τα μάτια, κύριε συνάδελφε, και να μην μας κατηγορείτε ότι εμείς θα πρέπει να σκύψουμε τα μάτια απέναντι στον ελληνικό λαό και να μην καταλαμβάνουμε την καρέκλα; Ποια καρέκλα; Αυτή που δικαιωματικά καταλαμβάνουμε, γιατί μας την εμπιστεύτηκε ο ελληνικός λαός διά της ψήφου του; Θα πρέπει, λοιπόν, να κάνετε λίγη υπομονή μέχρι τον Οκτώβριο του 2019 και τότε θα δούμε τι θα αποφανθεί ο ελληνικός λαός.
Προς το παρόν είναι φανερό ότι τα πρώτα βήματα της μεταμνημονιακής Ελλάδας έχουν θορυβήσει αρκετά το παλιό πολιτικό σύστημα και εκείνο το τμήμα της επιχειρηματικότητας που έχει συνδεθεί με αυτό. Η ανησυχία τους είναι τόσο διάχυτη που κάθε μέρα που περνάει η χώρα πλημμυρίζει από έναν ορυμαγδό ψευδών ειδήσεων και εδώ μέσα και προσπαθειών αποπροσανατολισμού. Δεν πρόκειται τόσο για την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πετυχαίνει να βγάλει τη χώρα από την κρίση, όταν εκείνοι απέτυχαν παταγωδώς να τη διαχειριστούν. Πρόκειται κυρίως για το γεγονός ότι απομακρύνεται δραματικά η προοπτική τους να επανέλθουν στην εξουσία.
Την ίδια ώρα που είναι αναγκαίο να γίνει μια ουσιαστική αντιπαράθεση για το περιεχόμενο της ανάπτυξης, η οποία είναι μια βέβαιη προοπτική, η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης επιδίδονται σε ένα κρεσέντο καταστροφολογίας, προκειμένου να ανακόψουν την ορμή της. Όταν αυτό δεν τους βγαίνει από τα πράγματα, τότε ψελλίζουν, μέσα κι έξω από την χώρα, ότι αυτοί είναι εκείνοι που μπορούν να την προωθήσουν καλύτερα. Με έναν απίστευτο βερμπαλισμό και με μια εκπληκτική ταχύτητα στην αλλαγή θέσεων, επιχειρούν να δηλητηριάσουν κάθε θετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και να ενσπείρουν την αμφιβολία και την καχυποψία στον ελληνικό λαό.
Αλλά τα γεγονότα είναι γεγονότα. Οι συντάξεις όχι μόνο δεν θα κοπούν, αλλά αντίθετα, περίπου πεντακόσιες χιλιάδες συνταξιούχοι θα δουν από 1-1-2019 τις συντάξεις τους να αυξάνονται, ακριβώς εξαιτίας της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που κάνουμε σήμερα. Και οι εισφορές για κύρια σύνταξη μειώνονται κατά 33% για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες και το καθεστώς των εκπτώσεων στις εισφορές για τους νέους επιστήμονες βελτιώνεται και μειώνεται στο ελάχιστο η εισφορά για εφάπαξ και μάλιστα αναδρομικά από 1-1-2017, για τους αυτοαπασχολούμενους, επιστήμονες, μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς.
Ο ΕΦΚΑ με τον «νόμο του Κατρούγκαλου» είναι πλεονασματικός κατά 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ και μας δίνει το περιθώριο για τη μείωση των εισφορών σε ένα εκατομμύριο διακόσιες πενήντα χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Ποσοστό 88% αυτών των κατηγοριών ήδη από 1η Ιανουαρίου 2017 πληρώνουν χαμηλότερες εισφορές σε σχέση με αυτές που κατέβαλλαν πριν τη λειτουργία του ΕΦΚΑ.
Αυτή την επιπλέον μείωση θα αποφασίσουμε με το παρόν νομοσχέδιο, μια μεταρρύθμιση που για πρώτη φορά συνέδεσε τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες των μη μισθωτών με τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Αναγνωρίζουμε βεβαίως ότι αυτό είναι οδυνηρό για τους καταστροφολόγους, αλλά ποιος ξεχνά ότι αυτοί ήταν που παρέδωσαν ελλειμματικό το ασφαλιστικό σύστημα και τετρακόσιες χιλιάδες απλήρωτες συντάξεις;
Πιο συγκεκριμένα, το 2016 με το παλαιό καθεστώς μόλις το 27% των μη μισθωτών πλήρωνε μηνιαία εισφορά μικρότερη των 200 ευρώ. Το 2018 με το νέο καθεστώς το 88% των μη μισθωτών πληρώνει μηνιαία εισφορά μικρότερη των 200 ευρώ.
Με το παρόν νομοσχέδιο διακόσιες πενήντα χιλιάδες επιπλέον μη μισθωτοί θα δουν μείωση στις ασφαλιστικές τους εισφορές. Η επιπλέον ελάφρυνση το 2019 είναι 230 εκατομμύρια ευρώ και συνολικά πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2016. Η συνολική ελάφρυνση για τους μη μισθωτούς από 1-1-2017 έως 31-12-2019 θα ξεπεράσει το 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ.
Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να αναφερθώ ειδικότερα στο άρθρο που αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, κυρίως ως παράδειγμα των ευνοϊκών ρυθμίσεων που εισάγουμε. Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των αγροτών με ετήσιο εισόδημα άνω των 4.922 ευρώ μειώνεται κατά 33,3%, δηλαδή στο 12% από 18% που θα ίσχυε το 2019. Διατηρείται η ελάχιστη μηνιαία εισφορά των 74 ευρώ με βάση τον ισχύοντα κατώτατο μισθό για εισοδήματα από 4.922 ευρώ έως 7.400 ευρώ.
Καταθέτω και ενδεικτικό πίνακα για τα Πρακτικά με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για την κύρια σύνταξη των αγροτών.
(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κυρία Χρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου καταθέτει για τα Πρακτικά τον προαναφερθέντα πίνακα, ο οποίος βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Βεβαίως, όλοι οι παραπάνω ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν μεγαλύτερα ποσά εισφοράς, εάν επιθυμούν να θεμελιώσουν το δικαίωμα για μεγαλύτερη σύνταξη.
Η δωρεάν μετακίνηση των ανέργων, η θεσμική θωράκιση του ΣΕΠΕ, η αναδιοργάνωση και ενίσχυση των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς και πολλές άλλες ευνοϊκές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο παρόν νομοσχέδιο, όπως και σε εκείνα που θα ακολουθήσουν, βεβαίως, δεν αποδεικνύουν τίποτα άλλο από το γεγονός ότι έχουμε εισέλθει σε μια μεταβατική, αλλά άκρως ενδιαφέρουσα περίοδο, κατά την οποία οι θετικές επιπτώσεις της εξόδου από την επιτροπεία και τα μνημόνια διαδέχονται η μία την άλλη.
Ίσως η Αντιπολίτευση να είναι οργισμένη ή αμήχανη μπροστά στην κατάρρευση της μυθοπλασίας της. Δικό της το πρόβλημα και όχι της κοινωνίας των πολλών.
Όμως, τίποτα δεν μπορεί να ανακόψει την προσπάθειά μας για ένα καλύτερο αύριο για τον ελληνικό λαό, για τις ανάγκες και τη στήριξή του, για μείωση της ανεργίας, για την πορεία της χώρας μας προς τη δίκαιη ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση.
Σας ευχαριστώ.