top of page

Υποστήριξη και αξιοποίηση του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Καρδίτσας

14 Ιανουαρίου 2016

Τα πρακτικά της συνεδρίασης της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε η κ. Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Καρδίτσας προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα:  "Υποστήριξη και αξιοποίηση του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Καρδίτσας"

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Συνεχίζουμε με την υπ’ αριθμόν 360/11-1-2016 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού Καρδίτσας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κυρίας Χρυσούλας Κατσαβριά – Σιωροπούλου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την υποστήριξη και την αξιοποίηση του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Ζώων στον Νομό Καρδίτσας.

Θα απαντήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και  Τροφίμων κ. Μπόλαρης.

Κυρία Κατσαβριά – Σιωροπούλου, έχετε τον λόγο.

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΒΡΙΑ-ΣΙΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, στον Νομό Καρδίτσας και στη Θεσσαλία γενικότερα υπάρχει σημαντική κτηνοτροφική δραστηριότητα και παραγωγή που συμβάλλει καθοριστικά στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας.

Για την υποστήριξη της κτηνοτροφικής παραγωγής και των κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας, της Φθιώτιδας και της Ευρυτανίας λειτουργεί στην Καρδίτσα το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων, που εποπτεύεται από τη Διεύθυνση Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας του ΥΠΑΑΤ. Στις αρμοδιότητές του είναι ο έλεγχος και η παρακολούθηση προγραμμάτων γενετικής βελτίωσης αγροτικών ζώων και διατήρησης-διάδοσης σπανίων φυλών.

Το Κέντρο αυτό επιτελεί υπεύθυνο επιστημονικό έργο και συμβάλλει στη βελτίωση και ανάπτυξη της κτηνοτροφικής παραγωγής, στεγάζεται σε νέες σύγχρονες κτηριακές εγκαταστάσεις που ανήκουν στο Υπουργείο σας και αποτελούνται από διοικητήριο, εργαστήρια, στάβλους και αποθήκες.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει προειδοποιητικά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)

Ολοκληρώνω σε ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε.

Τα εργαστήρια ανάλυσης στοιχείων γάλακτος και οι εγκαταστάσεις απογονικού ελέγχου κριαριών, που περιλαμβάνουν το εργαστήριο ελέγχου αξιολόγησης, διαχείρισης και διατήρησης σπέρματος και ελέγχου πατρότητας των ζώων, δεν έχουν λειτουργήσει ακόμη λόγω μη ύπαρξης εξειδικευμένου προσωπικού και ανάλογων πιστώσεων.

Το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Καρδίτσας, που ανήκει στην ευθύνη σας, είναι υποχρηματοδοτούμενο και υποστελεχωμένο. Η δομή αυτή θα μπορούσε να συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων τόσο στην περιοχή ευθύνης του όσο και σε ολόκληρη τη χώρα. Όμως, η ανεπαρκής λειτουργία της δεν της επιτρέπει να υπηρετήσει, στο επίπεδο που οφείλει και μπορεί, την παραγωγική διαδικασία και τους κτηνοτρόφους.

Κύριε Υπουργέ, στο σημείο αυτό σας ερωτώ και θα ήθελα να γνωρίζω –όπως θα ήθελαν να γνωρίζουν και οι κτηνοτρόφοι μας- ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε για τη χρηματοδότηση και στελέχωση του παραπάνω φορέα και με ποιον τρόπο σκοπεύετε να τον εντάξετε και να τον αξιοποιήσετε στον Εθνικό Στρατηγικό Σχεδιασμό για την αγροκτηνοτροφική ανάπτυξη.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ευχαριστούμε την κ. Σιωροπούλου.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Ευχαριστώ πολύ, κυρία συνάδελφε, για την ερώτηση που αφορά το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων στην Καρδίτσα.

Υπάρχει μία σειρά υποδομών στη χώρα, πέντε τέτοια κέντρα, τα οποία χτίστηκαν, ιδρύθηκαν για να υπηρετηθεί η ελληνική κτηνοτροφία. Ξέρετε κι εσείς που το βιώνετε στη Θεσσαλία, στην Καρδίτσα –και ο κύριος Πρόεδρος- ότι υπάρχει μία περίοδος –μιλώ για μία σειρά ετών, όχι λίγα- που αυτά τα κέντρα με ερευνητικά και επιστημονικά χαρακτηριστικά, κρίσιμα εργαλεία για τη στήριξη της κτηνοτροφίας, υποβαθμίστηκαν. Η υποβάθμιση, όμως, αυτή έχει δυσμενείς συνέπειες στον παραγωγικό τομέα και στην ελληνική κτηνοτροφία.

Εάν λοιπόν θέλουμε η Ελλάδα να κινηθεί μπροστά, να φύγει μπροστά και να αντιμετωπίσει τα οικονομικά ζητήματα, θα πρέπει να εστιάσουμε στην παραγωγή. Ένας ιδιαίτερα κρίσιμος κλάδος είναι ο πρωτογενής τομέας και η κτηνοτροφία. Η παραγωγή μας χρειάζεται να έχει ποιότητα. Η παραγωγή μας πρέπει να έχει πιστοποίηση. Η παραγωγή μας πρέπει να έχει και να ενσωματώνει καινοτομίες και να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Εδώ λοιπόν είναι ο ρόλος του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης των Ζώων και της Καρδίτσας και των λοιπών που υπάρχουν στη χώρα. Διότι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για την κτηνοτροφία βγαίνουν από τη δουλειά η οποία πρέπει να γίνει σε αυτά τα κέντρα γενετικής βελτίωσης, τα οποία ασχολούνται ιδιαίτερα με τις σπάνιες αυτόχθονες φυλές, τις ελληνικές. Αυτό είναι το μεγάλο συγκριτικό πλεονεκτήματα. Αναφερόμαστε πάρα πολλές φορές στον αγώνα που γίνεται στη χώρα για να σώσουμε τα ελληνικά τυριά, να σώσουμε τη φέτα. Τη φέτα, όμως, πρέπει να την κάνουμε με ελληνικές φυλές, για να διατηρούμε το συγκριτικό πλεονέκτημα και να είμαστε υπερήφανοι στη διεθνή αγορά για τη φέτα μας.

Έχει γίνει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δύο φορές σύσκεψη για την αξιοποίηση αυτών των συγκριτικών πλεονεκτημάτων. Έχει γίνει σύσκεψη στην οποία πήραν μέρος και οι υπηρεσίες του Υπουργείου, αλλά και ο «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ» με το ΕΘΙΑΓΕ που έχει εξειδικευμένους ερευνητές και μελετητές στον τομέα της γενετικής βελτίωσης των ζώων για την κτηνοτροφία. Ένα, λοιπόν, από αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για το Υπουργείο, ένα από αυτά τα εργαλεία που έχει το Υπουργείο είναι το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων στην Καρδίτσα.

Κύριε Πρόεδρε, θα συνεχίσω στη δευτερολογία μου.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης):  Κι εμείς ευχαριστούμε.

Κυρία Σιωροπούλου, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας.

 

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΒΡΙΑ-ΣΙΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό και την υποχρηματοδότησή του, το έργο που έχει να επιδείξει το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Καρδίτσας για το έτος 2015 είναι σημαντικό. Σε μια περίοδο οικονομικά δύσκολη για τη στήριξη της κτηνοτροφίας της χώρας μας, που αποτελεί ένα σημαντικό κλάδο του πρωτογενούς τομέα, θα πρέπει όχι μόνο να συνεχιστούν, αλλά και να αναζητηθούν άμεσα δράσεις που θα βοηθούν πιο ουσιαστικά τον κτηνοτρόφο.

Τα διαχρονικά προβλήματα του κλάδου μπορούν να αντιμετωπιστούν χαράσσοντας μια νέα πολιτική σε όλα τα επίπεδα, αρκεί να ξεκαθαρίσουμε τι θέλουμε και πώς να το πετύχουμε. Η γενετική βελτίωση των ζώων αποτελεί απαραίτητο παράγοντα για την αύξηση της παραγωγικότητας των αγροτικών ζώων. Η εφαρμογή προγραμμάτων προσανατολισμένων στις σύγχρονες συνθήκες εκτροφής και στις απαιτήσεις της αγοράς αποτελεί απαραίτητο παράγοντα για την αύξηση της παραγωγικότητας των αγροτικών ζώων. Είναι, όμως, καιρός να προσαρμόσουμε τα προγράμματα γενετικής βελτίωσης των εγχώριων φυλών αιγοπροβάτων και να μην βάζουμε σε κίνδυνο την παραγωγή των τοπικών μας προϊόντων ονομασίας προέλευσης και κυρίως την αποκλειστικότητα παραγωγής της φέτας, όπως κι εσείς είπατε, που αποτελεί σήμερα το σημαντικότερο προϊόν της χώρας μας μέσα στη διεθνή ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων.

Ο εν λόγω φορέας διαθέτει αναλυτή αλληλουχιών DNA υψηλού κόστους, ο οποίος είναι μοναδικός σε όλη την Ελλάδα και δεν αξιοποιείται, κύριε Υπουργέ, λόγω έλλειψης ενός βιοτεχνολόγου. Η ακρίβεια της επιλογής των ζώων αναπαραγωγής, οι φυλές -που είναι ελεγχόμενες- με υψηλές αποδόσεις σε γάλα αποτελούν άριστους πυρήνες για παραπέρα βελτίωσή τους, ώστε μετά από διαδοχικές γενεές να προκύψουν καθαρόαιμοι απόγονοι. Χρησιμοποιώ κάποιους όρους εξειδικευμένους διότι θεωρώ ότι είναι απαραίτητοι.

Η εφαρμογή της τεχνητής σπερματέγχυσης που μπορεί να πραγματοποιηθεί από το πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο του Κέντρου, η δυνατότητα δημιουργίας σχεδιασμένων συζεύξεων για την παραγωγή ζώων υψηλών προδιαγραφών, ο σταθμός απογονικού ελέγχου και το εργαστήριο τεχνητής σπερματέγχυσης, που ήδη υπάρχουν στο Κέντρο, αποτελούν ιδανική περίπτωση εφαρμογής της μεθόδου γενετικής βελτίωσης. Παράλληλα, θα πρέπει να ξεκινήσει και η δημιουργία τράπεζας γενετικού υλικού για όλες τις απειλούμενες αυτόχθονες φυλές αγροτικών ζώων.

Πρέπει κατεπειγόντως, κύριε Υπουργέ, να λειτουργήσει και το εργαστήριο. Κι εδώ απαιτείται η πρόσληψη σπερματεγχύτη που σε αυτή τη φάση μπορεί να καλύψει και τις ανάγκες του σταβλίτη.

Η εφαρμογή και το κόστος υλοποίησης των παραπάνω, σε σχέση πάντα με το τελικό αποτέλεσμα που είναι η αύξηση της γαλακτοπαραγωγής και η εξυγίανση των εγχώριων φυλών αιγοπροβάτων, δεν μπορεί να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα υλοποίησής του.

Κύριε Υπουργέ, γνωρίζω το αμέριστο ενδιαφέρον, την ευαισθησία και τις προσπάθειες που καταβάλλει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αγροκτηνοτροφική ανάπτυξη της χώρας μας. Ελπίζω με τις αποφάσεις σας να αναβαθμιστεί η λειτουργία του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Ζώων, όχι μόνο της Καρδίτσας, αλλά και των πέντε Κέντρων, όπως είπατε κι εσείς, ώστε να το καταστήσουμε χρήσιμο και αποτελεσματικό εργαλείο για την κτηνοτροφία, τους κτηνοτρόφους και τους Έλληνες καταναλωτές.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ευχαριστούμε, κυρία Σιωροπούλου.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κυρία συνάδελφε, θέλω να επισημάνω ότι η χώρα την ώρα που μπήκε στην κρίση, το 2008-2009, είχε ολοκληρώσει την εκταμίευση τριών Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης. Επρόκειτο για δισεκατομμύρια λεφτά. Κατά τα χρόνια που μεσολάβησαν από το 2008 μέχρι σήμερα εκταμίευσε και το ΕΣΠΑ. Θα ήταν πάρα πολύ εύκολο κανείς μιλώντας από το κυβερνητικό Βήμα του Υπουργού, να πει ότι το Κέντρο ήταν ενταγμένο στη Δράση 3.4 του ΠΑΑ «Διατήρηση γενετικών πόρων στην κτηνοτροφία». Θα έκανα μια επανάληψη όσων λέγονται όλα αυτά τα χρόνια, ότι εστιάσαμε στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Το αποτέλεσμα ποιο είναι; Ναι, κάναμε απορροφήσεις, όσες κάναμε, στείλαμε πίσω λεφτά, όσα στείλαμε, το ζήτημα όμως είναι ότι κάναμε απορροφήσεις των χρημάτων για την υλοποίηση κάποιων προγραμμάτων χωρίς όμως τα χρήματα να είναι στοχευμένα εκεί που έχει ανάγκη ο παραγωγικός ιστός της χώρας. Κι αυτό γιατί το λέω; Γιατί αν ένα είναι το μείζον ζήτημα της χώρας, με το οποίο μπήκε πλησίστια στη κρίση, είναι το ότι έχει καταρρεύσει ο παραγωγικός τομέας.

Όταν, λοιπόν, υπάρχει σύγχυση στους στόχους σε σχέση με την παραγωγική βάση της χώρας, τότε αυτά τα εργαλεία, όπως είναι το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης των Ζώων στη Θεσσαλία, υποβαθμίζονται.

Σας είπα και προφορικά σε άλλη συζήτηση ότι έχουν κληθεί η αρμόδια γενική διεύθυνση του Υπουργείου, οι αρμόδιες διευθύνσεις και τα ερευνητικά ινστιτούτα που είναι κάτω από το Υπουργείο, να εστιάσουν στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχει η χώρα. Μέσα σ’ αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα είναι οι αυτόχθονες φυλές, είναι οι σπάνιες φυλές, όχι μόνο στα αιγοπρόβατα, αλλά και στα βοοειδή και στα χοιρινά.

Στη Θεσσαλία υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι διαπρέπουν στη διατήρηση των αυτόχθονων φυλών και απολαμβάνουν τους καρπούς απ’ αυτήν τη δουλειά. Όμως, είναι μεμονωμένες περιπτώσεις. Εμείς θέλουμε αυτές τις περιπτώσεις με τη στήριξη των ερευνητικών και επιστημονικών κέντρων να τις κάνουμε κανόνα.

Γι’ αυτό η πρόταση είναι έχοντας τους στόχους και εκπονώντας το σχέδιο με πολιτική βούληση να επιμείνουμε, ώστε να αξιοποιηθούν τα εργαλεία εκεί που έχουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και, άρα, να πολλαπλασιάσουμε το παραγόμενο στη χώρα κέρδος, για να στηρίξουμε και την  τοπική οικονομία και τους κτηνοτρόφους που επιχειρούν και την εθνική οικονομία, το εισόδημά μας.

Από το μερικό, από το παράδειγμα που φέρατε, του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης των Ζώων, αναγόμαστε στο γενικό και αυτή είναι η πρόκληση και για την Κυβέρνηση και για το Υπουργείο.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Τελευταία Νέα
bottom of page