top of page

Παραμονή του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και τη συμπερίληψη του στο Μηχανογραφικό Δελτίο των Εισαγωγικών Εξετάσεων στα ΑΕΙ για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017

4 Φεβρουαρίου 2016

Τα πρακτικά της συνεδρίασης της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε η κ. Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Καρδίτσας προς την Αναπληρώτρια Υπουργό Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων με θέμα:  "Παραμονή του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και τη συμπερίληψη του στο Μηχανογραφικό Δελτίο των Εισαγωγικών Εξετάσεων στα ΑΕΙ για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017"

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Θα συζητηθεί η με αριθμό 462/1-2-2016 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ της κ. Χρυσούλας Κατσαβριά-Σωτηροπούλου προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Τεχνολογίας, σχετικά με την παραμονή του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και τη συμπερίληψη του στο Μηχανογραφικό Δελτίο των Εισαγωγικών Εξετάσεων στα ΑΕΙ για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017.

Κυρία συνάδελφε, έχετε το λόγο.

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΒΡΙΑ-ΣΙΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, στην Καρδίτσα λειτουργεί το Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος από το 1983, καθώς και άλλα τμήματα του ΤΕΙ Θεσσαλίας: το Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου, το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων καθώς και το Τμήμα της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σας υποβάλλω αυτήν την ερώτηση, καθώς η σκανδαλώδης και χωρίς καμία τεκμηρίωση μεταφορά στο Καρπενήσι του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος με το Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» δημιουργεί σοβαρό ακαδημαϊκό έλλειμμα στο ΤΕΙ Θεσσαλίας, αλλά και στην κοινωνία της Καρδίτσας με την οποία το Τμήμα είναι στενά συνδεδεμένο τα τελευταία τριάντα και πλέον χρόνια.

Εφιστώ την προσοχή σας στην ιστορικότητα, την πληρότητα των υποδομών, την ακαδημαϊκή λειτουργία, την κοινωνική προσφορά του Τμήματος, αλλά και τη σημαντική του συνεισφορά στην ανάπτυξη του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής. Πρόκειται για ένα Τμήμα το οποίο πληρούσε –αλλά και συνεχίζει να πληροί- όλα τα ακαδημαϊκά κριτήρια που θέσπισε η Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Εδράζεται, δε, στο ακαδημαϊκό campus της πόλης της Καρδίτσας μαζί με τα υπόλοιπα τμήματα με τα οποία υπάρχει μεγάλη συνέργεια. Διαθέτει ιδιόκτητη έκταση τριάντα στρεμμάτων με εξαιρετικές κτηριακές υποδομές, αίθουσες διδασκαλίας, αμφιθέατρο, βιβλιοθήκες, άρτια εξοπλισμένα εργαστήρια, πλήρεις εγκαταστάσεις φοιτητικής μέριμνας, χώρους ψυχαγωγίας, θερμοκήπια και μετεωρολογικό σταθμό. Μάλιστα, ο εξοπλισμός του χρησιμοποιείται στην εκπαίδευση και σε τουλάχιστον είκοσι εκπαιδευτικά προγράμματα ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ την τελευταία πενταετία.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Θα χρειαστώ ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε.

Το Τμήμα έχει συμβάλλει σημαντικά στην εξωστρέφεια της πόλης της Καρδίτσας με τις ερευνητικές του δράσεις, αλλά και στη διεθνοποίηση με τους δεκάδες φοιτητές Erasmus που φιλοξένησε.

Με την προδιαγραφόμενη μεταφορά του Τμήματος μετά τις 31 Οκτωβρίου 2018 στο Καρπενήσι θα εκλείψει από τη Θεσσαλία το μοναδικό τμήμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με πολύχρονη εμπειρία και εξειδίκευση στη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος. Επίσης, οι επενδύσεις της ελληνικής πολιτείας στις υποδομές και στον εξοπλισμό του Τμήματος θα απαξιωθούν εντελώς.

Τέλος, οι ακαδημαϊκές συνέργειες που σχετίζονται με τη διαχείριση στου φυσικού περιβάλλοντος, συνέργειες μεταξύ των Τμημάτων της περιφέρειας θα αποδυναμωθούν.

Η απρόσκοπτη ακαδημαϊκή συνέχεια του Τμήματος θα παύσει, καθώς οι υποδομές και το ακαδημαϊκό περιβάλλον συνεργειών του Τμήματος υποδοχής είναι καταφανώς κατώτερες όσων ήδη υπάρχουν στο ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Με βάση τα παραπάνω, σας έχουμε υποβάλει σαφή και συγκεκριμένα ερωτήματα που αφορούν, πρώτον, το λόγο για τον οποίο τελικά το Τμήμα συγχωνεύτηκε στο ομότιτλο του Καρπενησίου μετά από τριάντα χρόνια θετικής πορείας και προσφοράς και δεύτερον, την αποκατάσταση άμεσα από το Υπουργείο Παιδείας μίας μεγάλης αδικίας, ενός ακαδημαϊκού εγκλήματος με τη διατήρηση του Τμήματος στην Καρδίτσα και τη συμπερίληψή του στο Μηχανογραφικό Δελτίο των εισαγωγικών εξετάσεων στα ΑΕΙ για το προσεχές ακαδημαϊκό έτος 2016-2017.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης):  Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Στη συνάδελφο θα απαντήσει η Αναπληρώτρια Υπουργός, κυρία Αθανασία Αναγνωστοπούλου.

Κυρία Υπουργέ, έχετε το λόγο.

ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ (Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Αγαπητή συνάδελφε, μου δίνετε την ευκαιρία να μιλήσουμε για ένα θέμα πάρα πολύ σημαντικό, για το οποίο ωστόσο θα χρειάζονταν ώρες επί ωρών για να το αναπτύξουμε.

Έχουμε ακούσει πολύ τον τελευταίο καιρό για κομματικό κράτος του ΣΥΡΙΖΑ, για πελατειακό κράτος και διάφορα τέτοια. Εάν πάρουμε τον ακαδημαϊκό χάρτη, αν πάρουμε το χάρτη των ανώτατων ιδρυμάτων και δούμε τι έγινε από την Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, εκεί θα καταλάβουμε τι σημαίνει κομματικό κράτος, τι σημαίνει πελατειακό κράτος και τι σημαίνουν όλα αυτά.

Θα καταλάβουμε, επίσης, τον παραλογισμό, την κατασπατάληση χρήματος και τι σημαίνουν όλα αυτά, αν καθίσουμε να δούμε πως πήγαν να διορθωθούν με την ίδια προχειρότητα, αλλά και με τον ίδιο πελατειακό τρόπο, τα προβλήματα που δημιούργησε μία αλόγιστη και απολύτως πρόχειρη κατακερματισμένη κατανομή τμημάτων και σχολών πανεπιστημίων και ΤΕΙ ανά την επικράτεια.

Το δικό σας Τμήμα αποτελεί ένα παράδειγμα και, μάλιστα, ένα εμβληματικό παράδειγμα και θα πω παρακάτω γι’ αυτό.

Θα μου επιτρέψετε, όμως, να πω δύο λόγια για την ενημέρωση περισσότερο όσων μας ακούν και σ’ αυτήν την Αίθουσα, αλλά και έξω απ’ αυτήν, για να δούμε τι έχει γίνει από το 1990 και μετά σ’ αυτήν τη χώρα σε σχέση με τα ανώτατα ιδρύματα.

Θα διαπιστώσουμε ότι από το 1990 και μέχρι το 2003 ξεφυτρώνουν ξαφνικά Τμήματα στη μέση του πουθενά παντού. Από το 2003 μέχρι την κρίση ξεφύτρωσαν ακόμα περισσότερα Τμήματα. Ελάχιστα απ’ αυτά πληρούσαν ακαδημαϊκά κριτήρια, αλλά και άλλα κριτήρια, που πρέπει να έχει ένα πανεπιστημιακό τμήμα ή τμήμα των ΤΕΙ.

Οι λόγοι που δημιουργήθηκαν αυτά τα Τμήματα είναι ανεξερεύνητοι. Ξέρουμε, δηλαδή, γιατί τώρα μαθαίνουμε, όπως βλέπουμε τον χάρτη. Και τότε ξέραμε, αλλά θα ήταν μία τεράστια συζήτηση.

Τι έγινε από την κρίση και μετά; Εν μία νυκτί με τον ίδιον πρόχειρο τρόπο συγχωνεύθηκαν Τμήματα, καταργήθηκαν Τμήματα, χωρίς να παρθεί κανένα κριτήριο. Το Τμήμα Δασοπονίας της Καρδίτσας είναι, σας είπα, εμβληματική περίπτωση. Το είδαμε πάρα πολύ αναλυτικά.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Υπουργού)

Ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε.

Είδαμε, κατ’ αρχάς, ότι το εν λόγω Τμήμα έχει όλες τις κτηριακές υποδομές, όχι μόνο για να καλύπτει την ακαδημαϊκή του λειτουργία, αλλά και τη φοιτητική μέριμνα. Διαπιστώσαμε ότι επί τριάντα χρόνια που λειτουργεί, είχε συνέργειες με άλλα Τμήματα του ΤΕΙ Θεσσαλίας, αλλά και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Επίσης, είδαμε και την ανταποδοτικότητά του με την κοινωνία, την εξωστρέφειά του.

Είδαμε, βέβαια, και την αξιολόγηση της ΑΔΙΠ το 2010, όπου αξιολογούσε πάρα πολύ θετικά το εν λόγω Τμήμα. Το Τμήμα αυτό ξαφνικά αυτό καταργείται και συγχωνεύεται με το Τμήμα Καρπενησίου.

Εδώ μπαίνει ένα μείζον ζήτημα. Πώς συγχωνεύεται με το Τμήμα Καρπενησίου; Για ποιο  λόγο; Δεν έχουμε καμία αιτιολογία. Δεν έχω βρει εγώ καμία αιτιολογία που να δικαιολογεί με ακαδημαϊκά, με κτηριακά ή με οποιοδήποτε άλλα κριτήρια αυτήν τη συγχώνευση. Δεν θέλω να πω τίποτα άλλο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κυρία Υπουργέ, πρέπει να κλείσετε. Έχετε και δευτερολογία.

ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ (Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Ναι, είναι ένα μεγάλο θέμα.

Όσον αφορά το Τμήμα δε του Καρπενησίου –προσέξτε- δεν είμαι κατά του Τμήματος Καρπενησίου. Ίσα- ίσα και εκεί έχουμε ένα δασικό πλούτο, που θα σήκωνε να έχουμε άλλο ένα Τμήμα.

Σ’ αυτήν την πρωτολογία μου, λοιπόν, αναρωτιέμαι τι ήταν αυτό που έκανε να μην έχουμε δύο Τμήματα και εκεί και εδώ, αφού είναι ελάχιστα αυτά τα Τμήματα σ’ όλη την Ελλάδα και θα χρειαζόταν να υπάρχουν.

Στη δευτερολογία μου θα σας πω γι’ αυτά που με ρωτήσατε συγκεκριμένα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κυρία συνάδελφε, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΒΡΙΑ-ΣΙΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Σας ευχαριστώ, κυρία Υπουργέ, για την απάντησή σας.

Περιμένουμε άμεσα να δοθεί η λύση, που θα άρει την καταφανώς άδικη συγχώνευση του Τμήματος, όπως είπατε κι εσείς, και θα επιλύει το σημαντικό αυτό ζήτημα, που δεν αφορά στενά την περιοχή της Καρδίτσας, αλλά ολόκληρης της Θεσσαλίας.

Είναι πρωτοφανές, ένα Τμήμα που λειτουργεί εδώ και τριάντα δύο χρόνια, με διαθέσιμες εγκαταστάσεις θεωρητικής και εργαστηριακής εκπαίδευσης, φοιτητικής μέριμνας –το είδατε κι εσείς- με ερευνητική δραστηριότητα και διεθνή αναγνώριση, ένα Τμήμα που σχετίζεται άμεσα με τις αναπτυξιακές ανάγκες της Θεσσαλίας, τις οποίες και υπηρετεί χρόνια, να καταδικάζεται σε μαρασμό με συγχώνευση του με Τμήμα σε πόλη άλλου γεωγραφικού διαμερίσματος της χώρας, το οποίο -μακάρι να μπορέσει να λειτουργήσει και εκεί- υστερεί, όμως, καταφανώς σε υποδομή και οδηγεί το Τμήμα σε επιστημονική απομόνωση, καθώς δεν υφίσταται άλλο ομοειδές Τμήμα της δασοπονίας στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.

Η έκθεση, μάλιστα, της εξωτερικής αξιολόγησης του Τμήματος εκθειάζει τα επιτεύγματα και τις προοπτικές του.

Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, ποιες προοπτικές διασφαλίζει η μεταφορά αυτή. Η κοινή λογική λέει ότι θα πρέπει να συγχωνευτούν οι πλέον αδύναμες και με χαμηλή ανάπτυξη δομές με τις πλέον ισχυρότερες, πάντα με τη χρήση ενιαίων αντικειμενικών κριτηρίων.

Αυτό καταπατήθηκε, κυρία Υπουργέ. Καταπατήθηκε το αυτονόητο. Μήπως αυτό ενείχε πολιτικές σκοπιμότητες και εξυπηρέτησε πελατειακές σχέσεις;

Είναι επιτακτική ανάγκη, λοιπόν, το Υπουργείο Παιδείας να επανεξετάσει την περίπτωση του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος της Καρδίτσας άμεσα, διότι δεν υπάρχει πλέον χρόνος και δεν μπορούμε να περιμένουμε τον εθνικό διάλογο για κάτι τόσο κραυγαλέα άδικο.

Επισημαίνω δε, ότι η συνέχιση της λειτουργίας του Τμήματος δεν θα επιβαρύνει με κανένα κόστος το ΤΕΙ Θεσσαλίας και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Κυρία Υπουργέ, το Τμήμα σταματά τη λειτουργία του το 2018. Είμαι βέβαιη ότι θα εξετάσετε το θέμα με ευαισθησία και θα προβείτε άμεσα σε ενέργειες, ώστε να αποκατασταθεί η κατάφωρη αδικία που υπέστη το Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Θεσσαλίας στην Καρδίτσα.

Είμαι, επίσης, βέβαιη ότι θα προβείτε σε ενέργειες για την επανένταξη του Τμήματος στο μηχανογραφικό δελτίο των εισαγωγικών εξετάσεων για τα ΑΕΙ του προσεχούς ακαδημαϊκού έτους 2016-2017, με όποιον τρόπο εσείς νομίζετε, ώστε να αποκτήσει νέους φοιτητές και νέα δυναμική.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κυρία Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ (Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Κυρία συνάδελφε, θα απαντήσω ευθέως, παρόλο που σας είπα ότι το ζήτημα είναι τεράστιο.

Έχει ήδη ξεκινήσει ο εθνικός διάλογος, όπου ο γεωγραφικός χάρτης των ΑΕΙ, των Ανώτατων Ιδρυμάτων, είναι σε απόλυτη προτεραιότητα. Σε ακόμα μεγαλύτερη προτεραιότητα είναι τμήματα τα οποία φαίνονται ότι είχαν όλα τα εχέγγυα και την παράδοση να λειτουργούν και τα οποία είτε συγχωνεύτηκαν είτε πρόκειται να κλείσουν το 2018. Της Καρδίτσας είναι ανάμεσα σε αυτά. Το λέω και το ξαναλέω.  

Δεν μπορώ αυτήν τη στιγμή να δεσμευτώ και να σας πω ότι θα μπει στο μηχανογραφικό του 2016-2017, όχι γιατί θέλω να υπεκφύγω, αλλά γιατί τα μηχανογραφικά και το ποια τμήματα μπαίνουν ή δεν μπαίνουν, ορίζεται από τον Μάιο του προηγούμενου έτους. Δεν μπορεί, δηλαδή, αυτή τη στιγμή ένας Υπουργός να πει, «Εγώ βάζω αυτό το τμήμα έτσι».

Ευελπιστώ, όμως, ότι σε εύλογο διάστημα, δηλαδή σε έναν με δύο μήνες, θα έχουμε μια πρώτη έκθεση που θα μας επιτρέπει να δούμε ειδικά αυτές τις περιπτώσεις, όπως είναι το Τμήμα της Καρδίτσας και θα μας επιτρέψει πριν φυλλορροήσει το Τμήμα και πριν εξαφανιστεί, να μπορέσουμε να το στήσουμε πάλι στα πόδια του.

Αυτό μπορώ να σας πω προς στιγμή. Πρέπει, όμως, να ξέρετε ότι δείχνουμε όλη μας τη μέριμνα. Και δεν είναι μόνο το Τμήμα της Καρδίτσας. Είναι και κάποια άλλα, στα οποία έχουν επενδυθεί εκτός από ανθρώπινους πόρους και υλική υποδομή, χρήματα σε εργαστήρια, σε όργανα κλπ., τα οποία μένουν έτσι και θα σαπίσουν.

Αυτό, λοιπόν, που έχω να σας πω είναι ότι τέτοια τμήματα είναι σε άμεση προτεραιότητα. Θα δούμε τις νομοθετικές ρυθμίσεις που μπορούμε να κάνουμε, ούτως ώστε να προλάβουμε να μην διαλυθούν αυτά τα τμήματα.

Ευχαριστώ.

Τελευταία Νέα
bottom of page