Προοπτική για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του ΚΕΦΙΑΠ Καρδίτσας
29 Σεπτεμβρίου 2016
Τα πρακτικά της συνεδρίασης της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε η κ. Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Καρδίτσας προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα: "Προοπτική για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του ΚΕΦΙΑΠ Καρδίτσας"
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Προχωρούμε στην έκτη με αριθμό 1276/19-9-2016 επίκαιρη ερώτηση του δεύτερου κύκλου της Βουλευτού Καρδίτσας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Χρυσούλας Κατσαβριά-Σιωροπούλου προς τον Υπουργό Υγείας, σχετικά με την προοπτική για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του Κέντρου Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) Καρδίτσας.
Θα απαντήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός, ο κ. Πολάκης.
Κυρία συνάδελφε, έχετε τον λόγο για δύο λεπτά.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΒΡΙΑ-ΣΙΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, στην πόλη της Καρδίτσας, αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας λειτουργούν τριάντα ένα Κέντρα Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης. Πρόκειται για τα πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, που εντάχθηκαν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με τα άρθρα 10 και 11 του ν. 4025/2011.
Με το άρθρο 13 του ιδίου νόμου τα κέντρα αυτά, τα ΚΕΦΙΑΠ, βρίσκονται σε επιστημονική, νοσηλευτική και λειτουργική σύνδεση με τα νοσοκομεία στα οποία υπάγονται και έρχονται να καλύψουν ένα μεγάλο κενό της κοινωνίας μας, αναφορικά με την ειδική αγωγή και με τις υπηρεσίες αποκατάστασης και σε άτομα με αναπηρία.
Το ΚΕΦΙΑΠ του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας στεγάζεται σε ένα διώροφο κτήριο 1.784 τετραγωνικών μέτρων, πλήρως εξοπλισμένο και σύγχρονων προδιαγραφών.
Δυστυχώς, από το 1999 μέχρι σήμερα, κύριε Υπουργέ, δεν αξιοποιήθηκε κατάλληλα, με αποτέλεσμα μια δομή που είχε όλες τις προδιαγραφές ώστε να αποτελεί πρότυπη μονάδα θεραπείας, να παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης με σημαντικές φθορές και βλάβες, ιδιαίτερα στον χώρο φιλοξενίας των ασθενών, ενώ παράλληλα διαθέτει μεγάλο σε αριθμό, αξιόλογο και εξειδικευμένο, εξοπλισμό που παραμένει σε αχρηστία.
Πραγματικά, κύριε Υπουργέ, είναι θλιβερή η εικόνα που αντιμετώπισα επισκεπτόμενη αυτόν τον χώρο.
Επίσης, οι ανάγκες στελέχωσης της υπηρεσίας δεν καλύπτονται επαρκώς, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να εξυπηρετήσει όλες τις κατηγορίες ανθρώπων που την έχουν ανάγκη.
Θα ήθελα ακόμη να επιστήσω την προσοχή σας στο γεγονός του ότι, ενώ η παροχή των υπηρεσιών υγείας και νοσηλείας που προσφέρονται από το ΚΕΦΙΑΠ είναι υψηλής ποιότητας και ελκυστική για τους ασθενείς, το σύστημα που ακολουθείται, σχετικά με την απόδοση δαπανών των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ για παροχές των υπηρεσιών υγείας, μέσω του ΚΕΦΙΑΠ, λειτουργεί αποτρεπτικά.
Επίσης, προκειμένου το ΚΕΦΙΑΠ να ανταποκριθεί ουσιαστικά στον ρόλο του, θα πρέπει να με νομοθετικές ρυθμίσεις, κύριε Υπουργέ, να καταστεί εφικτή η διασύνδεση όλων των δομών υγείας και πρόνοιας του νομού, ώστε να διευκολυνθεί ο συντονισμός των δράσεών τους.
Σας υποβάλλω αυτήν την ερώτηση, καθώς τα ΚΕΦΙΑΠ συνιστούν ένα ιδιαίτερα επωφελές και φιλόδοξο σχέδιο, που απευθύνεται σε ανθρώπους με εξατομικευμένες ανάγκες, οι οποίοι για να εξυπηρετηθούν απαιτούνται δαπανηρές θεραπείες.
Σας ερωτώ, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, και θα ήθελα να μου απαντήσετε, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να επιλυθούν τα σοβαρά προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί και να εξασφαλισθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την πλήρη και αποτελεσματική λειτουργία της δομής.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Ευχαριστώ.
Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρία Κατσαβριά, θα σας απαντήσω με πλήρη ειλικρίνεια. Το θέμα των ΚΕΦΙΑΠ έχει αρχίσει και μας απασχολεί τελευταία, γιατί ξέρετε και εσείς ότι στη ζωή κάποια πράγματα είναι πρώτα και κάποια πράγματα είναι δεύτερα. Όταν έχεις παραλάβει ένα σύστημα υγείας το οποίο το έχουν αφήσει έξι χρόνια στην τύχη του και έχει διαλυθεί το σύμπαν, καταρχήν, προσπαθείς να ισορροπήσεις τις δομές όπου υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη.
Εάν από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάιο δεν είχαμε διορίσει χίλιους διακόσιους επικουρικούς γιατρούς στο σύστημα, θα είχε γκρεμιστεί το σύμπαν.
Από εκεί και πέρα, δεν είναι ότι δεν έχουμε ασχοληθεί καθόλου. Απλά θα πω δυο κουβέντες σε σχέση με τα ΚΕΦΙΑΠ. Δυστυχώς το πολύ μεγάλο κομμάτι της αποκατάστασης στην πατρίδα μας το κρατάει πρακτικά ο ιδιωτικός τομέας. Και αυτό δεν είναι τυχαίο, αλλά συνειδητό. Τη δεκαετία του ’90 και του 2000 έχτισαν πολλές τέτοιες δομές με έναν πανάκριβο εξοπλισμό ανά την Ελλάδα και ορισμένες είναι εντελώς άδειες. Το μόνο που έγινε, δηλαδή, ήταν να πάρουν το έργο και τις μίζες οι εργολάβοι και οι πολιτικοί που τους τα έδωσαν και έφυγαν. Και από εκεί και πέρα, δεν τους ένοιαζε αν λειτουργούν. Κάποια λειτούργησαν με προγράμματα stage, με ευρωπαϊκά προγράμματα. Και όταν τελείωσε το πρόγραμμα, έκλεισαν και αυτές οι δομές.
Κάποια άλλα έχουν μισοστελεχωθεί από ανθρώπους που δούλευαν παλιότερα στα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ ή από κάποιους που μετακινήθηκαν από τα νοσοκομεία που μετά τα ενέταξαν. Διότι τα ενέταξαν στα νοσοκομεία και τα άφησαν στην τύχη τους. Επτά χρόνια είχε να διοριστεί μόνιμος άνθρωπος στα νοσοκομεία.
Για να είμαστε σοβαροί και ουσιαστικοί, αυτό το οποίο προγραμματίζουμε είναι το εξής. Έχουμε συμφωνήσει για ένα μέρος από τους ανθρώπους που θα προσληφθούν ως μόνιμοι από την τρίτη προκήρυξη -η οποία αφορά χίλια διακόσια άτομα και τα οκτακόσια είναι νοσηλευτικό προσωπικό για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη κυρίως και τα υπόλοιπα άλλες ειδικότητες- να προχωρήσουμε σε μια μαζική και ταξινομημένη πρόσληψη φυσικοθεραπευτών, λογοθεραπευτών, διαφόρων εργοθορεπαυτών και άλλων ειδικοτήτων, για μια στελέχωση ειδικά σε ΚΕΦΙΑΠ που δουλεύουν και να βάλουμε μπροστά και κάποια που δεν δουλεύουν. Αυτό θα γίνει.
Διότι αν δεν δημιουργήσεις τις υποδομές, δεν μπορείς να αναλάβεις και το έργο που κάνει αυτήν τη στιγμή ο ιδιωτικός τομέας μέσα από τα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης ή και διάφοροι ξεχωριστοί συνάδελφοι. Αυτή είναι η κατάσταση που υπάρχει.
Είναι, λοιπόν, στον προγραμματισμό να δοθεί ένα σοβαρό κομμάτι αυτής της προκήρυξης των χιλίων διακοσίων ατόμων, για να ενισχύσει τη λειτουργία αυτών.
Επίσης, σκεφτόμαστε να ενισχύουμε τους κωδικούς κάποιων νοσοκομείων σε σχέση με τις λειτουργικές δαπάνες, εκεί που εντάσσονται αυτά. Υπάρχουν καινούργια κτίρια τα οποία παρουσιάζουν βλάβες, γιατί στα δέκα χρόνια που τα έχουν χτίσει δεν έχουν λειτουργήσει. Και ξέρετε, υπάρχει η φθορά της αχρησίας.
Αυτή είναι η κατάσταση και αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε. Μέσα σ’ αυτόν τον σχεδιασμό είναι και της Καρδίτσας που δουλεύει.
Και να απαντήσω και σε μια άλλη συγκεκριμένη ερώτηση, η οποία έχει να κάνει πάλι με αυτό που λέω εγώ, δηλαδή με τη σαπίλα της γραφειοκρατίας. Προσέξτε για να καταλάβετε τι έχουν κάνει. Πας τη δομή και την κολλάς στο νοσοκομείο, το οποίο νοσοκομείο έχει αυτόματα σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Όμως, το ΚΕΦΙΑΠ δεν έχει. Έτσι, βάζουν τους ανθρώπους σε μια τεράστια ταλαιπωρία.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Αναπληρωτή Υπουργού)
Αυτό αλλάζει τώρα και με τον κανονισμό παροχών. Και γι’ αυτό έχει καθυστερήσει.
Διότι μέχρι στιγμής η ιστορία είναι ότι πρέπει ακόμα και σε μια δημόσια τέτοια δομή να πάει να κάνει τις φυσικοθεραπείες κ.λπ. και να πληρωθεί ο ασθενής από τον ΕΟΠΥΥ. Αυτό γίνεται στα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης. Μπήκε, για παράδειγμα, ένας μηχανισμός ελέγχου για να μην πληρώνεις κατευθείαν το κέντρο, αλλά να πληρώνεται και ο ασθενής, προκειμένου να μπορείς να ελέγχεις μια κατάσταση.
Το θέμα είναι ότι είναι σαφές πως πρέπει οι συμβάσεις των νοσοκομείων να καλύπτουν αυτόματα και τη δομή που ανήκει σε αυτά για τη χρηματοδότηση από τον ΕΟΠΥΥ. Δηλαδή, όπως ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει κλειστά δομημένα νοσήλια στα νοσοκομεία, θα πρέπει να κατατίθενται και από τα ΚΕΦΙΑΠ στα οποία ανήκει το κάθε νοσοκομείο τα αντίστοιχα παραστατικά μαζί με τα νοσήλια του νοσοκομείου στον ΕΟΠΥΥ με διακριτό κωδικό, ούτως ώστε να αμείβονται. Και αυτό το πράγμα θα γίνει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Ορίστε, κυρία Κατσαβριά, έχετε τον λόγο και πάλι για τρία λεπτά για να δευτερολογήσετε.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΒΡΙΑ-ΣΙΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ, για την απάντησή σας. Περιμένουμε τις ενέργειες του Υπουργείου για τη στήριξη των ΚΕΦΙΑΠ, αφού στόχος όλων μας είναι η καλύτερη διαχείριση και αξιοποίηση αυτών των δομών που έγιναν με χρήματα του ελληνικού λαού και απευθύνονται σ’ αυτόν.
Είναι πραγματικά λυπηρό δημόσια κτίρια να παρουσιάζουν φθορές από την αχρησία και σύγχρονος εξοπλισμός να παραμένει αναξιοποίητος και ανέγγιχτος στην αρχική του συσκευασία, πόσο μάλλον όταν αναφερόμαστε σε δομές κοινωνικού χαρακτήρα που έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες σε συνανθρώπους με ειδικές ανάγκες και στις οικογένειές τους.
Κύριε Υπουργέ, ο τομέας αποθεραπείας και αποκατάστασης, όπως είπατε κι εσείς, πρέπει να αντιμετωπιστεί με απόλυτη πολιτική προτεραιότητα και να μην αποτελεί προνομιακό χώρο επένδυσης μόνο για την ιδιωτική πρωτοβουλία. Ο ρόλος των ΚΕΦΙΑΠ είναι πολύ σημαντικός. Και πρέπει να βρεθούν λύσεις, ώστε να καταστήσουμε συνολικά λειτουργικά σε κάθε επίπεδο όλες αυτές τις δομές. Να ενισχυθούν με επαρκές και εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να μπορούν να επιτελέσουν το έργο τους ποιοτικά και να ικανοποιήσουν κατά το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό ατόμων με εξατομικευμένες ανάγκες.
Με την υπογραφή αναγκαίων συμβάσεων θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στα ΚΕΦΙΑΠ να παρέχουν ιδιαίτερα υψηλού κόστους θεραπείες ειδικής αγωγής, απαιτώντας μόνο τα δικαιολογητικά, που δίνουν στον ασθενή τη δυνατότητα να λάβει τη συγκεκριμένη θεραπεία. Και στη συνέχεια τα ΚΕΦΙΑΠ να αποζημιώνονται μέσω ΕΟΠΥΥ. Είναι αυτό που είπατε. Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο μας θέτουν συνεχώς οι γονείς και οι οικογένειες αυτών των ατόμων. Η διαδικασία αυτή είναι λιγότερο γραφειοκρατική και εξαιρετικά ελκυστική για τους ασφαλισμένους.
Η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας έχει καταθέσει σχετικές εισηγήσεις και προτάσεις, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα της απλοποίησης των διαδικασιών αυτών. Και για την ενημέρωσή σας, θα σας καταθέσω αλληλογραφία και από την προηγούμενη διοίκηση και από τη σημερινή που αφορά την κίνηση και τις ανάγκες του ΚΕΦΙΑΠ Καρδίτσας.
(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κυρία Χρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα αλληλογραφία, η οποία βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Για τους ανασφάλιστους να επισημάνουμε ότι δεν έχει διευκρινιστεί καν το πλαίσιο αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ αφού, σύμφωνα με τις κατά τόπους περιφερειακές διευθύνσεις του, δεν υπάρχει δυνατότητα αναγνώρισής τους από το όλο σύστημα παροχής υπηρεσιών από τις υφιστάμενες δομές.
Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει, τέλος, να εξεταστεί η δυνατότητα διασύνδεσης με το ΕΣΥ όλων των δομών –ΚΕΦΙΑΠ, Κέντρων Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών, τα πρώην ΚΕΠΕΠ, θεραπευτήρια χρόνιων παθήσεων, κλπ- σύμφωνα με το άρθρο 14 του ν. 4025/2011, προκειμένου να διευκολύνεται ο συντονισμός των δράσεών τους, αλλά και η βελτιστοποίηση της ροής των ασθενών από την κλειστή νοσηλεία στις ενδιάμεσες δομές αποκατάστασης.
Κύριε Υπουργέ, είμαι βέβαιη ότι θα εξετάσετε το θέμα με ευαισθησία και θα προβείτε άμεσα σε ενέργειες, ώστε να δοθεί η καλύτερη δυνατή λύση για την ενίσχυση και αναβάθμιση του ΚΕΦΙΑΠ Καρδίτσας, αλλά και όλων των ΚΕΦΙΑΠ.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κι εμείς ευχαριστούμε.
Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Κύριε Πρόεδρε, δεν έχω να προσθέσω τίποτα. Νομίζω ότι τα είπα πριν.
Το μόνο που θα πω είναι ότι βγαίνει διευκρινιστική εγκύκλιος. Δυστυχώς, οι υπηρεσίες τόσα χρόνια είναι μαθημένες στο να λένε «όχι». Στο να λένε «ναι» δεν είναι μαθημένες.
Σχετικά με αυτό που είπατε για τους ανασφάλιστους -για τα υπόλοιπα απάντησα στην αρχή- βγαίνει μια διευκρινιστική εγκύκλιος. Γιατί όταν λέμε ότι καλύπτουμε τους ανασφάλιστους, εννοούμε ότι τους καλύπτουμε στο σύνολο της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης και ανάγκης που έχουν. Βγαίνει, λοιπόν, μια σειρά από διευκρινιστικές εγκυκλίους και σε σχέση με αυτό που λέτε. Όντως αλλού δεν έχουν πρόβλημα, αλλά σε άλλες περιοχές έχουν πρόβλημα. Υπάρχει και η ευθυνοφοβία των υπαλλήλων, «δεν ξέρουμε αν καλύπτεται» κλπ.
Είναι προβεβλημένη η πρόθεση της Κυβέρνησης ότι καλύπτουμε τις ανάγκες υγείας και περίθαλψης που έχουν αυτοί οι άνθρωποι, ανεξάρτητα αν διατηρούν την ασφαλιστική τους ικανότητα ή όχι.
Ευχαριστώ.