top of page
Search
  • Writer's pictureΧρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου

Ποιος θα δώσει ελπίδα στους νέους;

Η νέα γενιά, καλείται να ανταποκριθεί σε πρωτόγνωρα δυσμενείς συνθήκες, λόγω πανδημίας αλλά και καταστροφικών φαινομένων -πλημμύρες, σεισμοί ειδικά στη Καρδίτσα και τη Θεσσαλία-, ώστε να επιβιώσει και να δώσει διέξοδο στα όνειρά της.


Οι νέοι μας δυο χρόνια τώρα, σπουδάζουν με κλειστά σχολεία και πανεπιστήμια, ψάχνουν δουλειά ή κάνουν τα πρώτα επαγγελματικά τους βήματα κλεισμένοι στο σπίτι, μέσα σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αντικατέστησαν τις κοινωνικές σχέσεις, αναπαράγοντας την αποξένωση και το φόβο.


Έχουν να αντιμετωπίσουν τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου, την ανασφάλεια που προκαλεί η αβεβαιότητα για τον βιοπορισμό και την επαγγελματική τους αποκατάσταση, τη στιγμή που βλέπουν την ανεργία να εκτοξεύεται στο 36% στους νέους. Αναγκάζονται να αρκεστούν στην ημιαπασχόληση, να ανεχτούν την αναβίωση των πελατειακών σχέσεων, τη στιγμή που η κυβέρνηση επαναφέρει τον εργασιακό μεσαίωνα, καταργεί το 8ωρο και καταστρατηγεί κατακτήσεις και δικαιώματα δεκαετιών.


Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αδικεί και στοχοποιεί συνειδητά αυτή τη γενιά, με πρωτόγνωρο αυταρχισμό και μια ανόητη επίδειξη ισχύος. Ο αυταρχισμός της δεξιάς είχε πάντα στόχο τη νεολαία… που αμφισβητεί, που σκέφτεται, που αντιστέκεται.


Όλοι γινόμαστε μάρτυρες μιας κυβέρνησης που συνειδητά υποβαθμίζει τον δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων μας, καταργώντας Πανεπιστημιακά Τμήματα και διετή προγράμματα Τεχνικής Εκπαίδευσης που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά στη Καρδίτσα, ενώ μετά από μεγάλη προσπάθεια, πετύχαμε να ενισχυθεί η θέση της με επιπλέον ισχυρά Πανεπιστημιακά Τμήματα και 3 διετή, αυτή η κυβέρνηση άδικα και ατεκμηρίωτα ακύρωσε τη λειτουργία τους.


Έρχεται να ολοκληρώσει την αποσύνθεση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, επιβάλλοντας χωρίς διάλογο μεσούσης της σχολικής χρονιάς και στη κορύφωση της πανδημίας, την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Ένα αλλοπρόσαλλο σύστημα που «πετά» 25.000 δεκαοχτάχρονους εκτός δημόσιων Πανεπιστημίων, μειώνοντας το ένα τρίτο των εισακτέων, για να στείλει ξεκάθαρα νέους πελάτες στα ιδιωτικά Κολέγια.


Η εφαρμογή του νόμου υποβαθμίζει και μειώνει δραματικά τον αριθμό των φοιτητών και στα τμήματα της Καρδίτσας.


Επιπλέον, με ένα δήθεν άσυλο, που ούτε η ίδια είναι ικανή να υλοποιήσει εδώ και δύο χρόνια, διχάζει την ελληνική κοινωνία.


Τελικά με ευθύνη της κυβέρνησης και των πολιτικών της επιλογών, υψώνονται διαρκώς περισσότερα εμπόδια στη νέα γενιά επιστημόνων και εντείνεται η τάση φυγής τους στο εξωτερικό.


Χωρίς εθνική στρατηγική για τους νέους, είναι φανερό ότι αυτή η κυβέρνηση δε νοιάζεται, δεν εμπιστεύεται τις ικανότητές τους, δεν αποτιμά τους κόπους, τις σπουδές και τα θέλω τους.


Στην Ελλάδα ποια είναι η παρακαταθήκη σήμερα που αφήνουμε στα παιδιά μας;


Ποιος τους δίνει προοπτικές;


Οι νέοι μας είναι το μέλλον της χώρας αλλά και το παρόν. Η Ελλάδα γερνάει. Ακόμη και η υπογεννητικότητα, η πιο μεγάλη πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως λαός, προσεγγίζεται απ’ την κυβέρνηση με προχειρότητα και αυταρχισμό. Πιο πρόσφατο παράδειγμα η ακύρωση του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Γονιμότητας που προκάλεσε την κοινή γνώμη, ενοχοποίησε με ρατσιστικό και οπισθοδρομικό τρόπο τις γυναίκες.


Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει την ευκαιρία, αντί να αναλώνεται σε θέματα διαχειριστικά και έργα βιτρίνας χωρίς όραμα, να επενδύσει προς όφελος των νέων της, είτε σπουδάζουν, είτε επιχειρούν, είτε βγαίνουν στην παραγωγή…


Εκεί πρέπει να ρίξουμε το βάρος. Η νέα γενιά της χώρας μας, γενιά ιδιαίτερα μορφωμένη, με όνειρα, φιλοδοξίες και τρομερές ικανότητες, είναι η μεγάλη ελπίδα που δημιουργεί προοπτικές ανάπτυξης και προόδου και πάνω της πρέπει να στηριχτεί η Ελλάδα.


Η πρόκληση γίνεται συγκεκριμένη. Οι νέοι χρειάζονται στήριξη και ενθάρρυνση, ώστε να επενδύσουν απρόσκοπτα στη μόρφωσή τους, να έχουν αξιοπρεπή εργασία και στέγη, ώστε να βιοπορίζονται αυτόνομα και ελεύθερα, χωρίς εξάρτηση από τους γονείς τους.


Τι κάνουμε για να γίνουν αυτά; Προϋπόθεση είναι να αντικατασταθούν οι πολιτικές που περιθωριοποιούν τους νέους και παράγουν ανισότητες. Να συγκροτηθεί μια σύγχρονη κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία που θα δώσει φωνή στη νέα γενιά, ανοίγοντας δρόμους και προοπτικές.


Η σκέψη όλων μας σήμερα είναι στα παιδιά που αντιμετωπίζουν τη δοκιμασία των πανελλαδικών εξετάσεων. Η προετοιμασία τους έγινε σε δύσκολες συνθήκες λόγω της πανδημίας. Έχασαν δύο σχολικές χρονιές κλεισμένα στα σπίτια τους, με άνοιγμα-κλείσιμο σχολείων, με προβληματική τηλεκπαίδευση και ελλιπή εξοπλισμό. Η μείωση του αριθμού εισακτέων, μέτρο άδικο και τιμωρητικό, τους πρόσθεσε ένα αχρείαστο άγχος.


Όμως καμιά κυβέρνηση, κανένας αποκλεισμός, καμιά δυσκολία που είναι εναντίον τους, δεν θα πτοήσουν αυτά τα παιδιά ώστε να πετύχουν τους στόχους τους. Το μέλλον σας είναι μπροστά, γεμάτο ευκαιρίες και επιλογές! Διεκδικήστε τα όνειρά σας με θετική σκέψη, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία!


Εύχομαι καλή επιτυχία, από καρδιάς!


Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου

πρ. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας

10 views0 comments

Comments


bottom of page