top of page
Search
  • Writer's pictureΧρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου

Το Νοσοκομείο Καρδίτσας στα όριά του….πόσο μετράνε οι ζωές μας;

Η χώρα δοκιμάζεται από το νέο κύμα της πανδημίας.


Οι αντοχές των δημόσιων δομών υγείας βρίσκονται στο κόκκινο.


Η κυβέρνηση της Ν.Δ.εφαρμόζει μόνο αποσπασματικά περιοριστικά μέτρα και δεν λαμβάνει μέτρα πραγματικής ενίσχυσης του ΕΣΥ και στήριξης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.


Η πανδημία θερίζει και οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία μειώνονται κατά 900εκατομ.


Εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν προσλαμβάνεται.Οι μόνιμοι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ σήμερα είναι λιγότεροι απ όσους ήταν πριν τη πανδημία.


Οι «ήρωες με τις λευκές μπλούζες» που μέχρι χτες χειροκροτούσαμε, σήμερα διώκονται με διάφορα προσχήματα. Εκκρεμούν όλα τα εργασιακά και θεσμικά προβλήματα του προσωπικού (μόνιμες προσλήψεις,προοπτική συμβασιούχων, ένταξη στα ΒΑΕ, νέο μισθολόγιο, χορήγηση επιδόματος covid, κίνητρα στελέχωσης κλπ.),


Οι αναστολές εργασίας, που επέβαλε η Κυβέρνηση στο προσωπικό των υγειονομικών μονάδων της χώρας που για διάφορους λόγους δεν έχουν εμβολιαστεί, έχουν επιδεινώσει σοβαρά την κατάσταση Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας. Οι ανάγκες περίθαλψης των πολιτών δεν καλύπτονται, το ΕΣΥ έχει στερηθεί έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό και έχει αποδιοργανωθεί η τακτική του λειτουργία .


Η κυβέρνηση δεν έμαθε τίποτα από τα λάθη της, ούτε θέλει αλλά ούτε μπορεί πλέον να προστατεύσει την κοινωνία. Κινητές μονάδες εμβολιασμού δεν λειτούργησαν και εν μέσω πανδημίας συνεχίζουν να συζητούν για συγχωνεύσεις και κλείσιμο νοσοκομείων.


Προχωρούν συνειδητά στην πολιτική επιλογή τους για σταδιακή ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας με συμπράξεις δημόσιου – ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).


Γι αυτό το λόγο δεν προχωρούν σε μονιμοποίηση του επικουρικού υγειονομικού προσωπικού, αλλά δίνεται εξάμηνη παράταση έως 31/3/22.


Γι αυτό το λόγο δε λαμβάνουν καμία μέριμνα για την ανανέωση – παράταση των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) στις υπηρεσίες καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης. Ετοιμάζονται να συνεργαστούν με ιδιώτες που νοικιάζουν εργαζόμενους.


Στόχος των ΣΔΙΤ δεν είναι η βελτίωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, με βάση τις ανάγκες υγείας του πληθυσμού αλλά ευκαιρία των ασφαλιστικών εταιρειών και των μεγάλων ιδιωτών επενδυτών να διασπαθίσουν δημόσιο χρήμα και να λυμαίνονται τη λειτουργία του ΕΣΥ. Όταν όμως στην Υγεία υποχωρεί το Κράτος και ενισχύεται η «αγορά», αυξάνονται οι ανισότητες και η επιβάρυνση των πολιτών. Ο μεγάλος χαμένος από την εφαρμογή των ΣΔΙΤ θα είναι ο απλός πολίτης που, κυρίως μετά την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, εμπιστεύεται τη δημόσια περίθαλψη. Γιατί ξέρει ότι αυτή μόνο μπορεί να εγγυηθεί την ισότιμη και δωρεάν πρόσβαση όλων των ανθρώπων σε αξιοπρεπή φροντίδα υγείας, ανεξάρτητα από το κόστος.


Σ’ αυτή τη θλιβερή πραγματικότητα,το Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας, ο βασικός κορμός της υγειονομικής θωράκισης του νομού μας ακέφαλο, εγκαταλελειμένο και υποστελεχωμένο, καταρρέει καθημερινά.


Συνάνθρωποί μας με κορονοιό, βρίσκονται απροστάτευτοι, διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, στο ΤΕΠ και στην κλινική covid και αναζητούν απεγνωσμένα κρεββάτι ΜΕΘ εκτός νομού.


Έχουν αφήσει αθωράκιστο το νομό μας.


Στο νοσοκομείο Καρδίτσας σήμερα δεν λειτουργεί ΜΕΘ covid .


Τελευταία μετέφεραν όλους τους διασωληνωμένους ασθενείς covid της Καρδίτσας, σε νοσοκομεία όμορων νομών.


Τώρα όμως που οι κλίνες ΜΕΘ σε όλα τα νοσοκομεία της επικράτειας είναι σε πληρότητα και δεν υπάρχουν κενές κλίνες ΜΕΘ, πού θα νοσηλευτούν οι ασθενείς της Καρδίτσας;


Ποιος θα απολογηθεί για τους συμπολίτες μας που χάθηκαν ή θα χαθούν μη βρίσκοντας ένα κρεβάτι ΜΕΘ;


Όσο επιδεινώνεται η κατάσταση και οι συνθήκες λειτουργίας των νοσοκομείων συνεχώς χειροτερεύουν και χάνονται ανθρώπινες ζωές, ποιος λογικός άνθρωπος δεν σκέφτεται την επίταξη και ουσιαστική αξιοποίηση των ΜΕΘ των ιδιωτικών θεραπευτηρίων;


Γιατί δεν το κάνουν;


Οι υπεύθυνοι δεν φρόντισαν όλο αυτό το διάστημα, άνοιξη και καλοκαίρι, να αυξήσουν πραγματικά τα κρεβάτια ΜΕΘ και να οργανωθεί στο Γ.Ν.Κ. μια σταθερή, αυτόνομη και λειτουργική ΜΕΘ covid, που και μετά το πέρας της πανδημίας θα είναι επίσης πολύτιμη.


Επανέρχονται ξανά, με την πρόχειρη λύση της λειτουργίας ΜΕΘ covid στην υπάρχουσα ΜΕΘ. Μεταφέρουν στην καρδιολογική μονάδα -που δεν πληρεί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις- την ΜΕΘ. Αυτό σημαίνει ότι η καρδιολογική μονάδα εμφραγμάτων, θα λειτουργεί στους κοινούς θαλάμους της καρδιολογικής κλινικής -με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των εμφραγματιών και των καρδιοπαθών.


Πώς θα στελεχώσουν τώρα και τις δύο μονάδες ΜΕΘ αφού δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό;;


Με ποιό νοσηλευτικό προσωπικό θα λειτουργήσει η μονάδα εμφραγμάτων;


Δεκαοχτώ μήνες τώρα ακούμε ότι το νοσοκομείο και η πρωτοβάθμια υγεία του νομού μας ενισχύεται…θα ενισχυθεί….αλλά δεν γίνεται τίποτα…λόγια…λόγια…λόγια…


Πού είναι ο σύγχρονος εξοπλισμός που εξήγγειλε ο κ.Αγοραστός και αν ήρθε πού βρίσκεται και ποιος τον λειτουργεί;


Το Νοσοκομείο μας έχει ανάγκη από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό για το ΤΕΠ και τις κλινικές covid, (πνευμονολόγους,παθολόγους), για τη ΜΕΘ (μοναδολόγους-εντατικολόγους) και επιπλέον νοσηλευτικό προσωπικό. Γιατί δεν φρόντισαν γι αυτό;


Μετακινούν συστηματικά γενικούς γιατρούς από τα Κέντρα Υγείας για να καλύψουν τις ανάγκες του νοσοκομείου, χωρίς να κάνουν νέες προσλήψεις, δημιουργώντας έτσι τραγικές ελλείψεις στις οργανικές θέσεις των γιατρών και αποδυναμώνοντας τα Κέντρα Υγείας και τη λειτουργία των αγροτικών ιατρείων.


Αλήθεια πόσο κοστολογούν την ανθρώπινη ζωή ο πρωθυπουργός,η κυβέρνηση της ΝΔ, το υπουργείο υγείας, η 5η ΥΠΕ;


Πού είναι επιτέλους ο Διοικητής του Νοσοκομείου Καρδίτσας ;


Έχουν περάσει δέκα μήνες υποσχέσεων, αδιαφορίας και εγκληματικής αμέλειας.


Μήπως ήρθε η ώρα κ.Υπουργέ και κ.κ.κυβερνητικοί βουλευτές, κ. περιφερειάρχη, κ.αντιπεριφερειάρχη και λοιποί, να αλλάξετε ρότα;


Να αφήσετε το κυβερνητικό αφήγημα της επιτυχούς διαχείρισης της πανδημίας, να σταματήσετε να είστε παρατηρητές κρύβοντας τα προβλήματα κάτω από το χαλί, να αναλάβετε τις ευθύνες σας και να διεκδικήσετε λύσεις για τα τεράστια λειτουργικά προβλήματα και την ενδυνάμωση του Νοσοκομείου και της πρωτοβάθμιας υγείας στο νομό μας;


Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από πέρυσι τέτοιον καιρό. Οι ιδιαίτερα δυσμενείς προγνώσεις για το επόμενο διάστημα, πρέπει να μας προβληματίσουν!


Δεν είναι δυνατόν να τίθεται σε επισφάλεια και κίνδυνο η λειτουργία του Νοσοκομείου μας κι εμείς μπροστά στα εγκληματικά σχέδια της κυβέρνησης για συγχωνεύσεις και εμπορευματοποίηση του αγαθού της υγείας να μένουμε αμέτοχοι!


Η κοινωνία πρέπει να προστατέψει τον εαυτό της!!!


Είναι καιρός…επιβάλλεται …να σπάσουμε όλοι τη σιωπή!


Αυτή τη φορά κανείς δε μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε!


Άρθρο της Χρυσούλας Κατσαβριά Σιωροπούλου

Πρ. Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας

Υπεύθυνη Τμήματος Υγείας -Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ν.Ε.ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.Καρδίτσας

2 views0 comments

Commentaires


bottom of page