top of page

Συνέντευξη στην εφημερίδα MAIL

22 Δεκεμβρίου 2018

Συνέντευξη της κ. Χρυσούλας Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας,  στην ανεξάρτητη εφημερίδα MAIL.

 

 

Κυρία Κατσαβριά, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την πολύχρονη πολιτιστική και εκπαιδευτική σας δραστηριότητα, οι πολίτες της Καρδίτσας σας έστειλαν στη Βουλή. Ως βουλευτής αισθάνεστε ότι έχετε απομακρυνθεί από αυτά τα ενδιαφέροντά σας;

 

Με την ιδιότητα του ενεργού πολίτη, λειτουργώ από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ενταγμένη από τα φοιτητικά μου χρόνια, στην Αριστερά, η πορεία μου καθοριζόταν πάντα από την ανάγκη να δώσω στις επιλογές μου τον καλύτερό μου εαυτό. Μέσα από κάθε ρόλο που χρειάστηκε να υπηρετήσω, ως γυναίκα, μητέρα,  επιστήμονας, επαγγελματίας, αιρετή, η φράση του Καζαντζάκη με οδηγούσε: «Να αγαπάς την ευθύνη. Να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί εγώ θα φταίω».

 

Η θέση ευθύνης που μου εμπιστεύθηκαν οι συμπολίτες μου, είναι μια μοναδική ευκαιρία για να αντιμετωπίσω μικρές και μεγάλες προκλήσεις και αδιέξοδα που ως πολίτη με βασάνιζαν. Αισθάνομαι τυχερή που τους εκπροσωπώ και προσπαθώ με ζήλο να αναδείξω όχι μόνο μικρά και μεγάλα προβλήματα και αδυναμίες, αλλά πολύ περισσότερο να τονίσω τις προοπτικές και τις ευκαιρίες του νομού Καρδίτσας και του τόπου μας.

 

Ποια είναι τα κύρια συγκριτικά πλεονεκτήματα και οι προοπτικές ανάπτυξης στο νομό Καρδίτσας;

 

Η Καρδίτσα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εθνική οικονομία. Οι πολιτικές εξωστρέφειας είναι η αιχμή του δόρατος της ανάπτυξης για το νομό μας που συνδέεται άμεσα με το ζήτημα της απασχόλησης και της ανεργίας.

 

Τα κύρια συγκριτικά της πλεονεκτήματα είναι το μοναδικό φυσικό περιβάλλον, οι τρεις λίμνες  Πλαστήρα, Σμοκόβου και Στεφανειάδας, ο δυνατός ορεινός όγκος, ο εύφορος κάμπος, οι ιαματικές πηγές, τα ανταγωνιστικά και ποιοτικά προϊόντα. Αξιόλογο πολιτιστικό απόθεμα, μνημεία, μοναστήρια και εκκλησιές και μια πλούσια παράδοση και γαστρονομία… Η Καρδίτσα είναι ο προορισμός που θέλεις πάντα να επιστρέφεις.

 

Ο νομός στο σύνολό του και ιδιαίτερα η περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα, Λουτρών Σμοκόβου, η πόλη της Καρδίτσας αλλά και το Μουζάκι, καλύπτουν τις απαιτήσεις κάθε επισκέπτη με τις άριστες ξενοδοχειακές και τουριστικές υποδομές, την απλόχερη φιλοξενία, τις ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Προσφέρεται για πολυθεματικό τουρισμό και αναψυχή, όλο το χρόνο, για όλες τις ηλικίες [ιαματικό, θρησκευτικό, περιηγητικό, πολιτιστικό, οινοτουρισμό, αγροτουρισμό κ.α.].

 

Η ηλεκτροδότηση του σιδηροδρόμου και η ολοκλήρωση του Ε65 βγάζουν οριστικά από την οδική απομόνωση την Καρδίτσα η οποία αναδεικνύεται σε ένα εξαίρετο τουριστικός προορισμός που συνδέεται και μπορεί να συνδυαστεί εύκολα με τους άλλους Θεσσαλικούς προορισμούς.

 

Θεωρώ μεγάλης σημασίας την επίλυση του ζητήματος των Ρομά, καθώς πιστεύω βαθιά ότι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους σημαίνει ταυτόχρονα αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής όλων των πολιτών της περιοχής, ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και πολιτισμική ανάπτυξη.

 

Η επικείμενη αναβάθμιση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δημιουργεί ένα νέο συγκριτικό πλεονέκτημα για την Καρδίτσα, με τα πέντε Πανεπιστημιακά Τμήματα, τα Ινστιτούτα και τα Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Ενισχύεται η διασύνδεση της παραγωγής με την έρευνα και την καινοτομία, η συνέργεια του πρωτογενούς με τον μεταποιητικό τομέα.

 

Μικρές και μεγάλες υγιείς επιχειρήσεις καινοτομούν και δραστηριοποιούνται σε πολλούς τομείς. Η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας και η Αναπτυξιακή Καρδίτσας, έχουν εξελιχτεί σε σημαντικούς μοχλούς ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας.

 

Η Καρδίτσα ως κατεξοχήν αγροτική περιοχή, πρωτοστατεί στον πρωτογενή τομέα ιδίως με την παραγωγή βαμβακιού. Εξασφαλίζει βασική απασχόληση και γεωργικό εισόδημα σε πολλές αγροτικές αλλά και αστικές οικογένειες, παρέχοντας εργασία σε πολλά στάδια της παραγωγής και της μεταποίησης. Σε προοπτική λύσης φαίνεται ότι μπαίνει το θέμα της ορθής διαχείρισης, και βιώσιμης αξιοποίησης των υδάτινων πόρων του νομού, με την ίδρυση ενιαίου φορέα διαχείρισης υδάτινων πόρων και την υπογειοποίηση των δικτύων άρδευσης των δύο ταμιευτήρων Ταυρωπού και Σμοκόβου και των γεωτρήσεων ιδιοκτησίας ΤΟΕΒ. Αυτές οι πολιτικές θα υποστηριχτούν με την ταυτόχρονη εγκατάσταση συστημάτων στάγδην άρδευσης γεωργίας ακριβείας. Η Κτηνοτροφία επίσης αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο στην οικονομία του νομού μας με ποιοτικά αγροδιατροφικά προϊόντα.

 

Όμως, κυριότερο όλων είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο και ιδιαίτερα η νέα γενιά, με τη γνώση, τη δημιουργικότητα και την ορμή της.

 

Γιατί η πόλη της Καρδίτσας κατά τη γνώμη σας ξεχωρίζει;

 

Η Καρδίτσα είναι μια ζωντανή, εξωστρεφής και δυναμική πόλη με σπουδαία πολιτιστική και αθλητική δραστηριότητα, ένα μοναδικό δίκτυο βιβλιοθηκών, αρχαιολογικό και λαογραφικό μουσείο, Πινακοθήκη, τη Δημοτική Αγορά, μια μοναδική αρχιτεκτονική κληρονομιά του 19ου αι., το Άλσος Παυσιλύπου...

 

Θεωρώ μεγάλη κατάκτηση τη χρηματοδότηση του έργου της μετατροπής της Παλιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας σε πολυδύναμο Πνευματικό Κέντρο, την απόδοση του Στρατοπέδου Λουμάκη στο Δήμο και το λαό της Καρδίτσας και την ψηφιακή αναβάθμιση των πολιτιστικών δομών του δήμου με την υπογραφή πενταετούς μνημονίου συνεργασίας με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

 

Το ποδήλατο, αναπόσπαστο κομμάτι της Καρδίτσας, ιστορικά θεωρείται το επίσημο μέσο μετακίνησης για όλους. Με το ανεπτυγμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων φτάνεις παντού. Μια πόλη που σε κερδίζει όταν τη ζήσεις. Οι άνθρωποί της είναι εξωστρεφείς… Οι πεζόδρομοι και οι πλατείες της πάντα γεμάτες!

 

Που τοποθετείτε χρονικά τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών; Με ποιο διακύβευμα θα διεκδικήσετε, ως ΣΥΡΙΖΑ, την επανεκλογή σας;

 

Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή το φθινόπωρο του 2019. Τα πρώτα βήματα της μεταμνημονιακής Ελλάδας απαιτούν συνέπεια της εφαρμοζόμενης πολιτικής, αξιοπιστία και σταθερότητα. Χρειάζεται χρόνος για να γίνει η αλλαγή σελίδας, χειροπιαστή πραγματικότητα από τους πολίτες.

 

Ως προς το διακύβευμα των εκλογών, αυτό δεν είναι άλλο από τη δίκαιη ανάπτυξη. Δηλαδή τη δημιουργία συνθηκών πλήρους απασχόλησης και αυξημένων εισοδημάτων, παράλληλα με πλήρη δικαιώματα, κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.

 

Βεβαίως, εάν στις συνθήκες της χρεοκοπίας έπρεπε να αντιμετωπίσουμε επειγόντως και αποφασιστικά το πρόβλημα της ανθρωπιστικής κρίσης, στη μεταμνημονιακή εποχή οφείλουμε να θεμελιώσουμε το νέο οικονομικό υπόδειγμα παράλληλα με ένα ολοκληρωμένο Κοινωνικό Κράτος, ως όρο που εγγυάται τη δίκαιη ανάπτυξη.

 

Επιπλέον, η αναθεώρηση του συντάγματος, σε προοδευτική κατεύθυνση, είναι επιβεβλημένη για την εμβάθυνση της δημοκρατίας και της συμμετοχής του πολίτη.

 

Το ίδιο επιβεβλημένη είναι και η κατοχύρωση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας, με την οποία διασφαλίζονται τα εθνικά συμφέροντα, η ειρήνη και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Τελευταία Νέα
bottom of page