top of page

Συνέντευξη στην Επικαιρότητα Καρδίτσας

15 Μαΐου 2019

Συνέντευξη της κ. Χρυσούλας Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας, για θέματα που αφορούν μέτρα ελάφρυνσης και 120 δόσεις στην Επικαιρότητα Καρδίτσας.

 

 

«Τα θετικά μέτρα για την κοινωνία συνεχίζονται»

Ποια είναι τα βασικότερα μέτρα ελάφρυνσης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός; Ποια είναι η φιλοσοφία του "πακέτου" αυτού δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός μίλησε για "σχέδιο" για την επόμενη τετραετία;

Μέσα στο 2019, άμεσα, θα έχουμε μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στα τρόφιμα και στην ενέργεια και θα δοθεί μόνιμη 13η σύνταξη, με ύψος κλιμακούμενο ανάλογα με το ύψος της σύνταξης. Για το 2020 προβλέπεται μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, του ΦΠΑ τροφίμων και υπηρεσιών από 13% σε 11%, του φόρου επιχειρήσεων, του φόρου των κατοίκων νησιών, αύξηση συντελεστή αποσβέσεων, επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων έως 25 ετών, μειώσεις φόρων συνεταιρισμών και συνεταιρισμένων, μείωση κόστους θέρμανσης για ορεινές περιοχές.

Πρόκειται για μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης ύψους 1,3 δισ. ευρώ, που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών, στη ρευστότητα των επιχειρήσεων, στους νέους, στους άνεργους και στους συνταξιούχους. Τα μέτρα αυτά είναι μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης για τους πολλούς, που ήρθε η ώρα να αισθανθούν τις θετικές συνέπειες της εξόδου από τα Μνημόνια. 

Για ποιον λόγο επιλέγεται αυτή η χρονική στιγμή για την νομοθέτηση μόνιμων μέτρων ελάφρυνσης; Πώς απαντάτε στην κριτική ότι η κυβέρνηση έχει προεκλογική στόχευση;

Ας είμαστε ειλικρινείς: τα ίδια έλεγαν όταν αποφασίζαμε για τη χορήγηση των ενισχύσεων αλληλεγγύης το 2016, το 2017, το 2018. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν είναι παροχές, είναι υπηρέτηση ενός σχεδίου δίκαιης ανάπτυξης, αλλά και χρέος προς εκείνους που υπέφεραν περισσότερο. Είναι μέτρα δίκαια και αναγκαία τα οποία τα κάνουμε  πράξη. Όσα ανακοινώσαμε, δεν είναι έκτακτες ή εφάπαξ προεκλογικές παροχές, αλλά μόνιμες πολιτικές που καθίστανται σήμερα δυνατές, χάρη στις δυνατότητες που δημιουργήσαμε εμείς οι ίδιοι, με τις θυσίες του λαού και με την πολιτική μας. Τα μέτρα αυτά γίνονται τώρα εφικτά διότι η κυβέρνηση αξιοποιεί, αποτελεσματικά και στοχευμένα υπέρ των πολλών, το διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο, με στόχο την ενίσχυση της ήδη επιταχυνόμενης οικονομικής ανάκαμψης και την ανακούφιση όσων επλήγησαν περισσότερο από την κρίση.

Ως κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, κάναμε έναν ολόκληρο σχεδιασμό για την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο και την ανάκαμψη της οικονομίας και τον υλοποιούμε 3,5 χρόνια τώρα βήμα - βήμα. Βγάλαμε τη χώρα από το μνημόνιο, ακυρώσαμε τη μείωση των συντάξεων, δημιουργήσαμε το μαξιλάρι των κεφαλαίων ασφαλείας, το ενισχύσαμε με κεφάλαια που αντλήσαμε από τις αγορές με το χαμηλότερο επιτόκιο των τελευταίων 14 χρόνων. Εφαρμόζουμε φέτος για πρώτη φορά μετά από 10 ολόκληρα χρόνια, έναν προϋπολογισμό που δεν προβλέπει μέτρα λιτότητας αλλά αντίθετα περιέχει μέτρα αναπτυξιακά.

Τώρα κάνουμε περισσότερα βήματα μπροστά χτυπώντας στην πράξη τη λιτότητα, καθώς όλοι πλέον έχουν αναγνωρίσει την αξιοπιστία μας.

 

Με ποιον τρόπο θα βοηθήσουν τους υπερχρεωμένους πολίτες οι ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις;

Περίπου το ένα τρίτο των πολιτών, άνθρωποι που μπορούσαν και τακτοποιούσαν κανονικά τις υποχρεώσεις τους και δεν υπήρξαν ποτέ κακοπληρωτές, βρέθηκαν, εξαιτίας της κρίσης σε μεγάλα οικονομικά αδιέξοδα και συσσώρευσαν χρέη. Εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ, ήδη από το 2015, θέλαμε να ενισχύσουμε και να βοηθήσουμε αυτόν τον κόσμο, και γι’ αυτό είχαμε θεσπίσει τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Το ίδιο κάνουμε και τώρα καθώς έχουμε βγει από το Μνημόνιο. 

Με τις 120 δόσεις για την εφορία και για το δημόσιο, οι πολίτες θα μπορέσουν να πληρώσουν τις οφειλές τους, σε βάθος δεκαετίας, ανάλογα με την οικονομική και τη φοροδοτική τους ικανότητα, γλιτώνοντας ένα μεγάλο μέρος των τόκων και των προσαυξήσεων.

Η ρύθμιση για τα ασφαλιστικά ταμεία είναι ακόμη πιο ριζοσπαστική. Οι οφειλέτες απαλλάσσονται από το μεγαλύτερο μέρος των προσαυξήσεων. Για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα να υπολογιστούν ξανά οι εισφορές τους, με βάση το εισόδημά τους, με αποτέλεσμα τη μεσοσταθμική μείωση της οφειλής τους έως και 65%. Για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, δίνεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης με οφειλές πλέον έως 6.000, ξεμπλοκάροντας έτσι τη συνταξιοδότηση 30.000 αγροτών.

Ποιος είναι ο στόχος της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για τις ευρωεκλογές; Ποιες είναι οι προτάσεις της συνεργασίας αυτής για τις αλλαγές στην Ε.Ε. και πώς μπορεί να αντισταθμιστεί η αναμενόμενη αύξηση της επιρροής της Ακροδεξιάς;

Η Ευρώπη βυθίζεται στην πολιτική κρίση, επειδή οι συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες δυνάμεις διαχειρίστηκαν την κρίση της Ευρωζώνης και με τις επιλογές τους οδήγησαν στη συντριβή του ευρωπαϊκού κοινωνικού συμβολαίου που στήριξε το ευρωπαϊκό όραμα. Η άνοδος της Ακροδεξιάς ευνοείται από την έκρηξη των ανισοτήτων και της ανασφάλειας και για να την αντιμετωπίσουμε, πρέπει η Ευρώπη να ξαναβρεί τις ρίζες της, τις ιδρυτικές της αξίες.

Με την Προοδευτική Συμμαχία δημιουργούμε ένα πλατύ προοδευτικό μέτωπο ώστε στις επικείμενες ευρωεκλογές να δώσουμε τη μάχη υπέρ της μείωσης των ανισοτήτων. Οι στόχοι μας είναι συγκεκριμένοι: Πρώτον, η αποφασιστική αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού με νέους πόρους, για μια Ευρώπη που θα προστατεύει το δικαίωμα στην εργασία  και που θα ενισχύει συνολικά το κοινωνικό κράτος, την υγεία, την παιδεία και την αλληλεγγύη. Και δεύτερον, η ριζική στροφή της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής από τη λιτότητα στις επενδύσεις, για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Επιδιώκουμε την κατοχύρωση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Πυλώνα, σε σφοδρή σύγκρουση με τη Δεξιά του κ. Βέμπερ,  φίλου και ομοϊδεάτη του κ. Μητσοτάκη, τον οποίο όλοι θυμούνται για τις ανθελληνικές θέσεις του το 2015. Κατά συνέπεια,  η συ στράτευση όλων των προοδευτικών δυνάμεων είναι και αναγκαία και επιβεβλημένη, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Τελευταία Νέα
bottom of page