top of page

Συζήτηση επί των Εισηγήσεων Μελών της Επιτροπής: Οι Γεωτρήσεις και ο ρόλος τους στη διαχείριση των υδατικών πόρων

15 Σεπτεμβρίου 2016

Η κυρία  Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε στην Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, με θέμα: "Οι Γεωτρήσεις και ο ρόλος τους στη διαχείριση των υδατικών πόρων"

Τελευταία Νέα

Η πρόταση είναι για την υπογειοποίηση των αγωγών δικτύων άρδευσης από γεωτρήσεις και τοποθέτηση inverters για την αντιμετώπιση της ανελαστικότητας τόσο της άντλησης όσο και της κατανάλωσης ισχύος για τους κινητήρες που είναι τοποθετημένοι στις γεωτρήσεις.

Με την υπογειοποίηση των αγωγών ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες βλάβης από διάφορες αντλίες (καιρικές συνθήκες, βανδαλισμοί, φωτιές, κλοπές) οι διαρροές που οδηγούν σε απώλεια μεγάλης ποσότητας νερού και κατά συνέπεια το κόστος συντήρησής του.

Με την τοποθέτηση inverters ρυθμίζεται η ποσότητα άντλησης ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη ή των χρηστών και ρυθμίζεται η κατανάλωση ισχύος σύμφωνα με την ποσότητα άντλησης οδηγώντας έτσι σε σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και νερού. Σε περιπτώσεις όπου εγκαταστάθηκαν inverters, ελαχιστοποιήθηκαν οι διαρροές από τους αγωγούς μεταφοράς και τα στοιχεία μας δείχνουν ότι το κόστος άρδευσης για τον αγρότη μειώνεται έως και 50%.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που αφορά στην εξοικονόμηση νερού και ενέργειας είναι η εφαρμογή της στάγδην άρδευσης ως συστημάτων άρδευσης. Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε την αναγκαιότητα να δοθούν κίνητρα στους αγρότες που χρησιμοποιούν νερό για άρδευση είτε από ταμιευτήρες είτε από γεωτρήσεις να αντικαταστήσουν τα υδροφόρα και ενεργοβόρα συστήματα εξοικονόμησης νερού με απλές και γρήγορες διαδικασίες.

Η χρήση νέων τεχνολογιών, όπως η γεωργία ακριβείας, που σχετίζονται με τις ανάγκες άρδευσης ανά καλλιέργεια χρησιμοποιώντας αισθητήρες υγρασίας που προσδιορίζουν το χρόνο ενέργειας και το χρόνο παύσης της άρδευσης και η τοποθέτηση υδρομέτρων για την ακριβή καταγραφή της κατανάλωσης είναι μέτρα που μπορούν να συντελέσουν αποτελεσματικά στην εξοικονόμηση νερού και στη μείωση του κόστους παραγωγής.

bottom of page