top of page

Αξιοποίηση υδάτινων πόρων των λιμνών Πλαστήρα και Σμοκόβου

22 Ιουνίου 2015

Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε η κ. Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Καρδίτσας προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα:  "Αξιοποίηση υδάτινων πόρων των λιμνών Πλαστήρα και Σμοκόβου"

 

 

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΗ  ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ:  "Αξιοποίηση υδάτινων πόρων των λιμνών Πλαστήρα και Σμοκόβου"

Στην περιοχή της Καρδίτσας, αλλά και ευρύτερα στο Θεσσαλικό κάμπο, η μη ορθή διαχείριση και χρήση των υδάτινων πόρων δημιουργεί προβλήματα τόσο στην άρδευση όσο και στο περιβάλλον.

Ειδικότερα, παρατηρείται μια κοινωνική και οικονομική σύγκρουση για τις αρδευόμενες εκτάσεις από νερά προερχόμενα από τους δύο ταμιευτήρες.

Οι εμπλεκόμενοι με την διαχείριση φορείς είναι οι Τ.Ο.Ε.Β και οι Δήμοι της περιοχής. Το κόστος νερού κυμαίνεται από 1 έως 18€/στρ. Οι αγωγοί μεταφοράς είναι τάφροι, διώρυγες και κλειστοί αγωγοί για τις εντός δικτύων αρδευόμενες εκτάσεις  και αποστραγγιστικά κανάλια ή κοίτες χειμάρρων και ξεροπόταμων για τις εκτός δικτύων. Οι απώλειες από εξάτμιση και διαρροές είναι πολύ μεγάλη. Στα  δίκτυα από γεωτρήσεις το κόστος άρδευσης κυμαίνεται από 40-60€/στρ. Δημιουργούνται έτσι μεγάλες αδικίες μεταξύ των αγροτών, λόγω της μεγάλης διαφοροποίησης του  κόστους παραγωγής στην ίδια περιοχή. Σ’ αυτές τις συνθήκες  η σπατάλη νερού είναι τεράστια, η κοστολόγηση γρίφος και η κατανάλωση ξεπερνά τα 700m3/στρ. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την δραστική μείωση των αρδευόμενων εκτάσεων, την εκτόξευση του κόστους άρδευσης, και την δραστική μείωση των μόνιμων υδατικών αποθεμάτων λόγω άντλησης. Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη για την βιώσιμη διαχείριση των υδάτων, η ίδρυση των φορέων διαχείρισης ανά λεκάνη απορροής και η ολοκλήρωση κατασκευής κλειστού δικτύου στις περιοχές που προβλέπονταν από την αρχική μελέτη.  

Επειδή η ίδρυση φορέα διαχείρισης ανά λεκάνη απορροής, συμβάλλει στην ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων και στην ενιαία τιμολόγηση του νερού και υπάρχει ήδη ολοκληρωμένη μελέτη για την ίδρυσή φορέα διαχείρισης στην περιοχή  Λίμνης Σμοκόβου.

Επειδή η κατασκευή αγωγού κλειστού δικτύου θα συντελέσει στην εξοικονόμηση ενέργειας, στον περιορισμό των απωλειών νερού και θα αυξήσει τις εξυπηρετούμενες αρδεύσιμες εκτάσεις ανακουφίζοντας οικονομικά τους πληττόμενους παραγωγούς.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

1. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ούτως ώστε να ιδρυθεί ένας φορέας διαχείρισης ανά λεκάνη απορροής;

2. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να συνεχιστούν οι εργασίες για να ολοκληρωθεί η κατασκευή κλειστού δικτύου της λίμνης Σμοκόβου;

 

Η ερωτώσα βουλευτής

Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου

Τελευταία Νέα
bottom of page